Οι φτιαγμένοι από αίμα πίνακες του Elito Circa

Ο καλλιτέχνης αποθηκεύει το αίμα του σε έναν καταψύκτη στο σπίτι του και το χρησιμοποιεί για να φτιάχνει ανθεκτικούς πίνακες.

Article featured image
Article featured image


Ο Elito 'Amangpintor' Circa είναι ένας Φιλιππινέζος καλλιτέχνης που έγινε διάσημος επειδή χρησιμοποίησε το ίδιο του το αίμα για να δημιουργήσει πίνακες σε καμβά, οι οποίοι έχουν προσελκύσει τόσο επαίνους όσο και επικρίσεις με την πάροδο των ετών.

Γεννημένος σε μια φτωχή οικογένεια που δεν είχε την πολυτέλεια να αγοράσει κατάλληλα καλλιτεχνικά είδη, ο Elito Circa πειραματίστηκε ως παιδί με διάφορα ασυνήθιστα μέσα, όπως δαμάσκηνα και ντομάτες, αλλά ήταν όταν κατά λάθος έκοψε το χέρι του που ανακάλυψε το καλλιτεχνικό μέσο που θα σημάδευε την καλλιτεχνική του καριέρα - το ίδιο του το αίμα. Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι το αίμα όχι μόνο έκανε τους πίνακές του πιο ανθεκτικούς, καθώς ήταν πιο δύσκολο να σβηστεί από τον καμβά, αλλά και ότι έκανε τα έργα του δικά του με έναν τρόπο που δεν είχε φανταστεί ποτέ πριν.

kalitexnis-aima-pinakes-1_city.jpg
Φωτογραφία: Reuters«Τα έργα τέχνης μου είναι πολύ σημαντικά για μένα γιατί προέρχονται από εμένα, είναι από το δικό μου αίμα, το DNA μου είναι μέρος τους...». δήλωσε πρόσφατα ο Circa στο Reuters. «Η φιλοσοφία μου είναι ότι η ζωή είναι κυκλική και τα πάντα είναι ένας κύκλος, οπότε (το αίμα μου) είναι ένα εργαλείο που χρησιμεύει ως υπενθύμιση του από πού προέρχομαι».

kalitexnis-aima-pinakes-3_city.jpg
Φωτογραφία: ReutersΚάθε φορά κοβόταν, ο νεαρός Elito χρησιμοποιούσε το αίμα ως μπογιά, αλλά καθώς μεγάλωνε συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν μια πιο σταθερή προμήθεια «μπογιάς», οπότε άρχισε να επισκέπτεται μια κλινική στη Μανίλα για να του το αφαιρούν περιοδικά. Σήμερα, περνάει από την κλινική περίπου μία φορά κάθε τρεις μήνες για να του πάρουν αίμα, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύει σε έναν καταψύκτη στο στούντιό του.

kalitexnis-aima-pinakes-4_city.jpg
Φωτογραφία: ReutersΠαρόλο που ο Amangpintor έχει επικριθεί για τη χρήση του αίματος ως μπογιά στο παρελθόν, ο Φιλιππινέζος καλλιτέχνης έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αλλάξει την αντίληψη των ανθρώπων για το αίμα μέσω της τέχνης του.«Οι άνθρωποι φοβούνται το αίμα. Επειδή στο μυαλό τους, το αίμα σημαίνει θάνατο», δήλωσε ο Circa σε συνέντευξή του. «Αλλά εγώ θέλω να διαστρεβλώσω... αυτή την πεποίθηση. Γι' αυτό ασχολούμαι με τη χρήση του, γιατί θέλω οι άνθρωποι να σκεφτούν ότι δεν είναι θάνατος, αλλά αγάπη και ζωή».Δεν είναι σαφές πόσο αίμα έχει αποθηκεύσει στο στούντιο τέχνης του, αλλά πρέπει να είναι πολύ, γιατί ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει τον επόμενο χρόνο τη μεγαλύτερη «ζωγραφιά αίματος» που έχει γίνει ποτέ σε καμβά 100 μέτρων, θέτοντας έτσι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ