Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Άρτεμις Ευαγόρου, «Η σκιά του Οδυσσέα»

Η συγγραφέας των βιβλίων «Cyprus: Final Tastynation» (2015), «Πνάσε. Ούλλα εννά παν καλά» (2019) και «Γεναίτζιες» (2020) επανέρχεται με ένα ακόμα βιβλίο γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο.

Article featured image
Article featured image

Κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Η σκιά του Οδυσσέα» το οποίο υπογράφει η συγγραφέας Άρτεμις Ευαγόρου.

Η συγγραφέας των βιβλίων «Cyprus: Final Tastynation» (2015), «Πνάσε. Ούλλα εννά παν καλά» (2019) και «Γεναίτζιες» (2020) επανέρχεται με ένα ακόμα βιβλίο γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο.

«Η σκιά του Οδυσσέα» πραγματεύεται την επιστροφή του ομηρικού ήρωα στην Ιθάκη και εστιάζει στη σχέση του με τέσσερις γυναίκες: την Κίρκη, την Αντίκλεια, την Καλυψώ και την Πηνελόπη. Μέσα από την αφήγηση, ο αναγνώστης ακολουθεί έναν Οδυσσέα που ανακαλύπτει, απορρίπτει και υιοθετεί νέες πτυχές του εαυτού του, ώσπου να νιώσει ότι έχει επιστρέψει επιτέλους σπίτι του τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά.

Μία εναλλακτική προσέγγιση του ομηρικού έπους που στρέφει τον φακό στις ηρωίδες-γυναίκες που επιτρέπουν στον ήρωα «να αλλάξει, σαν την κουφήν, το δέρμαν το οποίον πλέον αρνείται να κουβαλά πάνω του, τζαι ν’ αποφασίσει ποιος θέλει να είναι».

Για το εν λόγω εγχείρημα η συγγραφέας Άρτεμις Ευαγόρου δηλώνει ότι επιδίωξε να στρέψει τον φακό «Πίσω από τα παρασκήνια, σε χαρακτήρες που μέχρι τώρα παρέμεναν παραγκωνισμένοι, ‘χάρτινοι’ και μονοδιάστατοι, δηλαδή τις γυναίκες» αλλά και να εστιάσει «σε μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση, τονίζοντας λεπτομέρειες, οι οποίες μέσα στα έπη κάπου χάνονται ή δεν εντοπίζονται εύκολα, όπως η βία και η σκληρότητα των ανθρώπων που με τόση ευκολία αντιμετωπίζουμε ως πρότυπα κι αποκαλούμε ήρωες. Πρόκειται λοιπόν για την αποκαθήλωση του ιδανικού, την αποδόμηση του θείου και την επιστροφή στο ανθρώπινο, χωρίς επίκριση και διδακτική διάθεση, μόνο μια πρόσκληση για προβληματισμό».

φ.jpg



Από το οπισθόφυλλο:

Σε μιαν αναδόμησην του ομηρικού κόσμου που την οποίαν απουσιάζουν θεοί, μύθοι τζαι τέρατα, συναντούμεν έναν χαρισματικόν άντραν με τσακκισμένον μυαλόν τζαι κουρασμένον σώμαν.

Συναντούμεν τον Οδυσσέαν, τον βασιλιάν της Ιθάκης, που –μετά την ματαιότηταν, την αισχρότηταν τζαι το κενόν που του άφηκεν ο Τρωικός πόλεμος– έσιει απομείνει μια σκιά. Μια σκιά του άντρα που υπήρξεν κάποτε τζαι του άντρα που ήταν προορισμένος να γινεί.

Σε μιαν περιπλάνησην κατά την οποίαν μπορεί να θαφτεί η βία τζαι να αναγεννηθεί η ομορφκιά, ο Οδυσσέας ξεκινά να γνωρίζει τον εαυτόν του που την αρκήν, μέσα που τες σχέσεις του με τέσσερις γεναίτζες: την Κίρκην, την Αντίκλειαν, την Καλυψώ τζαι την Πηνελλόπην. Τες τέσσερις γεναίτζες της ζωής του που του επιτρέπουν να αλλάξει, σαν την κουφήν, το δέρμαν το οποίον πλέον αρνείται να κουβαλά πάνω του, τζαι ν’ αποφασίσει ποιος θέλει να είναι.

[Η σκιά του Οδυσσέα © Άρτεμις Ευαγόρου, 2022 (ISBN 978-9963-268-25-2)]

Το βιβλίο «Η σκιά του Οδυσσέα» της Άρτεμις Ευαγόρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου, Parga, Bookάρω και μέσω των προσωπικών λογαριασμών της συγγραφέα σε Facebook και Instagram.


Πρόσφατες συνεντεύξεις της συγγραφέως: City Free Press / ΙστοριΚων - HistoriCon

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ