Η Ζωή του Θρυλικού Πελέ μέσα από 30 Μεγάλες Εικόνες

«Γεννήθηκα για να παίζω ποδόσφαιρο, όπως ο Μπετόβεν για να γράφει μουσική και ο Μικελάντζελο για να ζωγραφίζει».

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Ο Πελέ μεταφέρεται από οπαδούς, αφού η Βραζιλία νίκησε την Ιταλία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970.


Ο Πελέ, ο Βραζιλιάνος σταρ του ποδοσφαίρου που έγινε παγκόσμιο σύμβολο, πέθανε χθες σε ηλικία 82 ετών.

Γεννημένος ως Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ο Πελέ είναι ο μόνος άνδρας στην ιστορία που έχει κερδίσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα.

Ήταν μόλις 17 ετών όταν πρωταγωνίστησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, σημειώνοντας δύο γκολ στον τελικό επί της Σουηδίας. Συνέχισε να προσθέτει τίτλους το 1962 και το 1970, ενθουσιάζοντας τους οπαδούς με τις εξαιρετικές του ικανότητες στην ντρίμπλα και την παραγωγική του ικανότητα στο γκολ.

Για μεγάλο μέρος της καριέρας του, ο Πελέ έπαιξε επαγγελματικά στη βραζιλιάνικη ομάδα Σάντος. Τα τελευταία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή του, υπέγραψε συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να παίξει στο North American Soccer League, όπου κέρδισε έναν τίτλο με τη New York Cosmos.

Το 2000, η FIFA τον ανακήρυξε παίκτη του αιώνα μαζί με τον Αργεντινό εξίσου σπουδαίο, Ντιέγκο Μαραντόνα. Πολλοί τον θεωρούν ακόμα τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών.

«Γεννήθηκα για να παίζω ποδόσφαιρο, όπως ο Μπετόβεν για να γράφει μουσική και ο Μικελάντζελο για να ζωγραφίζει», είπε κάποτε ο Πελέ.


Pele1.jpg
Ο Πελέ γεννήθηκε ως Edson Arantes do Nascimento στις 23/10/1940. Πήρε το παρατσούκλι Πελέ όταν ήταν μικρό αγόρι και δυσκολευόταν να προφέρει το όνομα του αγαπημένου του παίκτη, ονόματι Bilé, που έπαιζε με τον πατέρα του σε μια τοπική ομάδα.


Pele2.jpg
Ο Πελέ ήταν μόλις 16 ετών όταν έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Λιγότερο από έναν χρόνο προηγουμένως, το 1956, άρχισε να παίζει επαγγελματικά με τη βραζιλιάνικη ομάδα Σάντος.


Pele3.jpg
Ο Πελέ θαυμάζει το τρόπαιο Jules Rimet, το βραβείο για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 1958.


Pele4.jpg
Ο Πελέ σκοράρει το τρίτο γκολ της Βραζιλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958 κόντρα στη Σουηδία. Η Βραζιλία κέρδισε με 5-2, πανηγυρίζοντας το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο.


Pele5.jpg
Ο Πελέ κλαίει στον ώμο του Βραζιλιάνου συμπαίκτη του Gilmar μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1958.


«Όταν κερδίσαμε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σουηδία, το 1958, όλοι έμαθαν για τη Βραζιλία. Νομίζω ότι αυτό ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που έδωσα στη χώρα μου γιατί, μετά από εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο, όλοι μάς ήξεραν».


Pele6.jpg
Όταν η Σάντος έγινε πρωταθλήτρια της πολιτείας του Σάο Πάολο το 1961. Ο Πελέ έπαιξε για τον σύλλογο από το 1956-1974, σκοράροντας 618 γκολ και κερδίζοντας 6 τίτλους πρωταθλήματος Βραζιλίας. Το 1962 και το 1963, η Σάντος κέρδισε το Copa Libertadores.


Pele7.jpg
Ο Πελέ κάθεται πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου του το 1961. Ως παιδί έπαιζε ποδόσφαιρο ξυπόλητος στους δρόμους του φτωχού χωριού του, χρησιμοποιώντας για μπάλα τυλιγμένα κουρέλια ή καρύδες.


Pele8.jpg
Ο Πελέ επέστρεψε στο Μουντιάλ του 1962 και πρωταγωνίστησε στην εναρκτήρια νίκη της ομάδας επί του Μεξικού. Όμως τραυματίστηκε στο δεύτερο ματς με την Τσεχοσλοβακία και έχασε το υπόλοιπο της διοργάνωσης. Η Βραζιλία ωστόσο, κέρδισε τον τίτλο.


Pele10.jpg
Ο Πελέ μαζί με τους γονείς του, Ντοντίνιο και Σελέστε, το 1965. Ο Ντοντίνιο ήταν και ο ίδιος ποδοσφαιριστής και δίδαξε στον γιο του πώς να παίζει.


Pele11.jpg
Ο Πελέ εκτελεί ένα ανάποδο ψαλίδι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, το 1965. Ο Ολλανδός αστέρας του ποδοσφαίρου Γιόχαν Κρόιφ είπε κάποτε ότι ο Πελέ «ήταν ο μόνος ποδοσφαιριστής που ξεπέρασε τα όρια της λογικής».


Pele12.jpg
Ο Πελέ κάνει χειραψία με τον γερουσιαστή των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, μετά από έναν αγώνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1965.


Pele13.jpg
Ο Πελέ και η πρώτη του σύζυγος, Ροζεμέρι, συναντούν τον Πάπα Παύλο ΣΤ' κατά την επίσκεψή τους στο Βατικανό το 1966. Το νεόνυμφο ζευγάρι είχε κάνει μήνα του μέλιτος στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία.


Pele14.jpg
Ο Πελέ υπογράφει αυτόγραφα για παιδιά το 1966. Στο Μουντιάλ του 1966, στην Αγγλία, τέθηκε εκτός του τουρνουά από ένα σκληρό μαρκάρισμα ενός Πορτογάλου παίκτη. Με τον Πελέ ουσιαστικά απόντα, η Βραζιλία αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.


Pele15.jpg
Ο Πελέ και η σύζυγός του, Rosemeri, βγάζουν τη μικρή τους κόρη, Kely, βόλτα το 1967. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά – την Kelly Cristina, τον Edson Cholbi και την Jennifer – πριν χωρίσουν το 1982.


Pele16.jpg
Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ Β’, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, απονέμει το τρόπαιο στον Πελέ μετά την παρακολούθηση ενός αγώνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1968.


Pele17.jpg
Ο Πελέ πανηγυρίζει με τους θαυμαστές του αφού σημείωσε το 1.000ο γκολ της καριέρας του το 1969.


Pele18.jpg
Ο Πελέ χαλαρώνει στην πισίνα ενός ξενοδοχείου ενώ βρίσκεται στο Μεξικό για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970.


Pele19.jpg
Ο Πελέ πανηγυρίζει αφού σημείωσε το πρώτο γκολ για τη Βραζιλία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 εναντίον της Ιταλίας. Οι Βραζιλιάνοι κέρδισαν με 4-1.


Pele20.jpg
Πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1970. «Πριν από το ματς, είπα στον εαυτό μου ότι ο Πελέ ήταν απλώς σάρκα και οστά όπως όλοι εμείς», δήλωσε ο Ιταλός αμυντικός Ταρσίσιο Μπούργκνιτς μετά από εκείνο τον αγώνα. «Μετά, κατάλαβα ότι έκανα λάθος».


Pele21.jpg
Ο Πελέ σηκώνει το τρόπαιο Jules Rimet μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970. Η Βραζιλία μπόρεσε να κρατήσει μόνιμα το τρόπαιο αυτό για την κατάκτηση του τρίτου της τίτλου, και ένα νέο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου καθιερώθηκε το 1974.


Pele22.jpg
Ο Πελέ υπογράφει μια μπάλα ποδοσφαίρου για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, σε μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο με τη σύζυγό του, Ροζέμερι, το 1973.


Ο Πελέ συνάντησε αρκετούς Αμερικανούς προέδρους κατά τη διάρκεια της ζωής του. Χαρακτηριστική είναι η διάσημη ατάκα από τον Ρόναλντ Ρήγκαν το 1986: «Το όνομά μου είναι Ρόναλντ Ρήγκαν, είμαι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αλλά δεν χρειάζεται να συστηθείς, γιατί όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Πελέ».



Pele24.jpg
Ο Πελέ χαιρετά το κοινό πριν κάνει το ντεμπούτο του με τους New York Cosmos το 1975. Υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως με τους Cosmos και έκανε μεγάλη αίσθηση στο ανερχόμενο πρωτάθλημα.


Pele27.jpg
Ο Πελέ κρατάει βραζιλιάνικες και αμερικανικές σημαίες μετά τον τελευταίο του αγώνα το 1977. Ήταν μια αναμέτρηση στο στάδιο Giants μεταξύ της Cosmos και της βραζιλιάνικης ομάδας του, της Santos. Έπαιξε το 1o ημίχρονο για την Cosmos και το 2o για τη Santos.


Pele28.jpg
Ο Πελέ παρευρίσκεται σε πάρτι με τους ηθοποιούς Μάικλ Κέιν, αριστερά, και Σιλβέστερ Σταλόνε. Οι τρεις τους πρωταγωνίστησαν μαζί στην ταινία του 1981 «Escape to Victory».


Pele29.jpg
Ο Πελέ ποζάρει για μια φωτογραφία στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1991.


Pele30.jpg
Ο Πελέ αγκαλιάζει δύο Βραζιλιάνους αστέρες - τον Ρονάλντο, αριστερά και τον Ρομπέρτο Κάρλος - αφού τερμάτισαν πρώτος και δεύτερος, αντίστοιχα, για το Βραβείο του Καλύτερου Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς, το 1997.


Pele31.jpg
Ο Πελέ ποζάρει για ένα πορτρέτο το 2006. Στα τελευταία του χρόνια, ο Πελέ ήταν μια ειλικρινής πολιτική φωνή που υπερασπιζόταν τους φτωχούς στη Βραζιλία. Υπηρέτησε ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNICEF για πολλά χρόνια.


Pele32.jpg
Ο Πελέ και ο Άγγλος αστέρας του ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ παρευρέθηκαν σε ένα γκαλά για τον εορτασμό του ποδοσφαίρου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008.


Pele33.jpg
Οι δύο Μεγάλοι ποζάρουν μαζί για μια φωτογραφία το 2016. Μετά τον θάνατο του Μαραντόνα το 2020, ο Πελέ απέτισε φόρο τιμής στον «αγαπημένο του φίλο» στο Instagram: «Μια μέρα, ελπίζω ότι θα παίξουμε ποδόσφαιρο μαζί στον ουρανό».


Pele34.jpg
Ο Πελέ παρακολουθεί έναν φιλανθρωπικό αγώνα στο Μάντσεστερ της Αγγλίας το 2016.

Πηγή: CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ