Φυσικό vs πλαστικό δέντρο: Τι να στολίσουμε φέτος;

Τελικά, ποια επιλογή χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι καλύτερη για το περιβάλλον;

Article featured image
Article featured image


Τα Χριστούγεννα είναι εδώ και όσοι δεν στόλισαν δέντρο, ετοιμάζονται να το πράξουν. Κάθε χρόνο, βέβαια, πέραν των άλλων συζητήσεων, δεν λείπει και αυτή σχετικά με την επιλογή φυσικού ή πλαστικού δέντρου.

Και ενώ κάποιοι εκτιμούν τη μυρωδιά ενός φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου και χαίρονται όταν πάνε στην αγορά για να διαλέξουν το πιο όμορφο, άλλοι προτιμούν την απλότητα των τεχνητών δέντρων που επαναχρησιμοποιούν κάθε χρόνο.



Ωστόσο, στη συζήτηση μπαίνει πλέον και μια νέα θεωρία, αυτή της φροντίδας για το περιβάλλον: Ποια εκδοχή έχει τις μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, το τεχνητό ή το φυσικό; Οι ειδικοί πάντως λένε ότι η απάντηση είναι περίπλοκη.

Η απάντηση σχετικά με τα πλαστικά δέντρα φαίνεται να είναι απλή, γιατί φανταζόμαστε ότι η επαναχρησιμοποίηση ενός αντικειμένου είναι προνόμιο της φιλικής προς το περιβάλλον συμπεριφοράς.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ένα τέτοιο χριστουγεννιάτικο δέντρο χρησιμοποιείται από μια οικογένεια για 6 χρόνια – αυτός θα ήταν ο μέσος χρόνος που τα πλαστικά δέντρα μένουν στα σπίτια των ανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, το κόστος των επιπτώσεων στο περιβάλλον είναι πολύ υψηλότερο, σε σύγκριση με αυτό που θα επέβαλλε η φυσική επιλογή.

«Είναι σίγουρα ένα πολύ πιο σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα από ό,τι νομίζουμε. (…) Εάν χρησιμοποιούνται τεχνητά έλατα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε η ισορροπία αλλάζει», δήλωσε ο Άντι Φίντον, διευθυντής τοπίου στο Nature Conservancy στη Μασαχουσέτη, σύμφωνα με το CNN.

cameron-stewart-ocq7NBmpOYU-unsplash.jpg



Κατά κανόνα, τα πλαστικά δέντρα είναι κατασκευασμένα από πλαστικό πολυβινυλοχλωριδίου (PVC) – ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει το PVC με τεράστια ρύπανση, αλλά και με περιπτώσεις καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Κατά μέσο όρο, ένα χριστουγεννιάτικο φυσικό δέντρο χρειάζεται επτά χρόνια για να ωριμάσει και καθώς μεγαλώνει, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Προστατεύοντας τα δάση και φυτεύοντας πολλά δέντρα, μειώνονται τα αέρια του θερμοκηπίου και συμβάλλουμε στη μείωση της κλιματικής κρίσης που περνάμε.

Αλλά όταν τα δέντρα κόβονται ή καίγονται, μπορούν να απελευθερώσουν πίσω στην ατμόσφαιρα τον άνθρακα που έχουν συσσωρεύσει μέχρι εκείνο το σημείο.

Στην περίπτωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, το κακό δεν είναι τόσο μεγάλο όταν, αμέσως μετά την κοπή του δέντρου, ο υπεύθυνος φυτεύει περισσότερα δενδρύλλια στη θέση του. Έτσι, σύμφωνα με τον Doug Hundley, εκπρόσωπο της Εθνικής Ένωσης Χριστουγεννιάτικων Δέντρων, δημιουργείται μια ισορροπία. Ο Hundley υποστηρίζει τα φυσικά έλατα στα σπίτια των ανθρώπων.

Η επιλογή μιας παραλλαγής μπορεί να είναι περίπλοκη, ειδικά επειδή από κλιματική άποψη, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και για τις δύο καταστάσεις. Αλλά τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα εξακολουθούν να κρατούν τη γοητεία. Όποια και αν είναι η επιλογή, οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να εστιάσουν και σε άλλους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.

«Γίνεται αυτή η συζήτηση κάθε χρόνο, αλλά μόλις πάρεις μια απόφαση, θα πρέπει να νιώθεις καλά με αυτό, γιατί υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε όλη μας τη ζωή που σίγουρα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κλίμα», κατέληξε ο Άντι. Φίντον.

julianna-arjes-A2ghruXwdIM-unsplash.jpg



Κύπρος: Διάθεση δενδρυλλίων από το Τμήμα Δασών

Το Τμήμα Δασών από την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, μέχρι και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 διαθέτει προς πώληση φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε 9 σταθμούς παγκύπρια.



Ο δασικός λειτουργός κ. Γλαύκος Κυριάκου, μιλώντας για το θέμα, ανέφερε ότι τα εν λόγω δενδρύλλια προέρχονται από αραιώσεις δασικών φυτειών, στο πλαίσιο δασικών εργασιών που γίνονται στα δάση, ώστε να βελτιωθούν τα εναπομείναντα δέντρα.

«Πρόκειται για σπορά την οποία έχουμε κάνει στο δάσος και επειδή τα δέντρα είναι πολύ πυκνά πρέπει να αραιωθούν ούτως ώστε να δοθούν καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης σε όσα θα παραμείνουν», αναφέρει ο κ. Κυριάκου.

Τα δέντρα αυτά θα έφευγαν έτσι κι αλλιώς από τις αναδασώσεις και θα χρησιμοποιούνταν ως χλωρή λίπανση μέσα στα δάση. Άρα με το κόψιμο και τη διάθεσή τους προς πώληση δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον, εξηγεί ο δασικός λειτουργός.


Τι μπορείς να τα κάνεις μετά τις γιορτές

Όπως λέει ο κ. Κυριάκου, πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν, το οποίο όταν δεν χρειαζόμαστε πλέον το χειριζόμαστε όπως όλα τα είδη κλαδέματος στο σπίτι μας που μπορούν να πηγαίνουν στα πράσινα σημεία για ανακύκλωση. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τζάκι ως καύσιμη ύλη.

«Πριν από 10 χρόνια υπήρχε περισσότερη ζήτηση για φυσικά δέντρα. Σιγά-σιγά όμως, ο κόσμος βρήκε άλλες λύσεις, αλλά να μην ξεχνούμε ότι η επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος από τα πλαστικά δέντρα είναι πολύ μεγαλύτερη, όχι μόνο με την κατασκευή του αλλά και με την ανακύκλωσή του», πρόσθεσε ο δασικός λειτουργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ