Τι φάση με όλες αυτές τις επεξεργασμένες φωτογραφίες που αναρτούν όλ@ στα social media;

Πώς (στο καλό) το κάνουν και τι κινδύνους ενέχει αυτή η τάση;

Article featured image
Article featured image


Μια νέα τάση στο διαδίκτυο κάνει τους ανθρώπους να μετατρέπουν τις selfies τους σε ιστορικά πορτραίτα, άβαταρς και υπερ-στιλιζαρισμένες εικόνες.

Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού κάνοντας ένα απλό scroll στο Instagram και στο Tiktok, θα βρει κανείς selfies από τους φίλους του ή τα άτομα που ακολουθούν να μετατρέπονται ξαφνικά σε έργα τέχνης.



Υπάρχουν δύο εφαρμογές τέχνης AI που κυριαρχούν στις ροές Instagram όλων. Η πρώτη ονομάζεται «Lensa», μια εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών που πιάνει τις selfies και τις μετατρέπει σε αυτό που η εφαρμογή αναφέρει ως «μαγικά άβαταρ». Η εφαρμογή κυκλοφόρησε το 2018 από την «Prisma Labs», αλλά κέρδισε νέο ενδιαφέρον αυτόν τον μήνα μετά την κυκλοφορία του εργαλείου avatar της. Τώρα, η «Lensa» έχει γίνει η εφαρμογή με τις κορυφαίες λήψεις στην κατηγορία φωτογραφιών και βίντεο του Apple Store, παρά το γεγονός ότι χρεώνει αρκετά για τη χρήση της.



Η δεύτερη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που έχει γίνει τάση στο TikTok είναι το «AI Time Machine» από την εταιρεία γενεαλογίας «MyHeritage». Αυτή η συσκευή δημιουργίας εικόνων επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους για να δουν πώς θα έμοιαζαν με το ύφος ορισμένων ιστορικών περιόδων, όπως για παράδειγμα φλάπερ της δεκαετίας του 1920, Βίκινγκς ή χίπηδες.



Το AI Time Machine είναι διαθέσιμο για χρήση στον ιστότοπο «MyHeritage» και μέσω λήψης στο App Store. Από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους για το AI Time Machine στο TikTok, το hashtag #aitimemachine έχει πλέον περισσότερες από 37 εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα, με πάνω από 44 εκατομμύρια εικόνες που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο μήνα.



Πώς λειτουργούν οι εφαρμογές AI;

Τόσο η Lensa όσο και η AI Time Machine χρησιμοποιούν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης text-to-image που κυκλοφόρησε το 2022, γνωστό ως Stable Diffusion – το οποίο έχει κατηγορηθεί για κλοπή έργων τέχνης από πραγματικούς καλλιτέχνες, σύμφωνα με το The Verge.


Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Με οποιοδήποτε λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχουν πάντα ανησυχίες για το πώς οι εταιρείες συλλέγουν δεδομένα. Ενώ η πολιτική απορρήτου της Lensa δηλώνει ότι η εφαρμογή «δεν χρησιμοποιεί φωτογραφίες που παρέχετε… για κανέναν άλλο λόγο εκτός από την εφαρμογή διαφορετικών στυλιζαρισμένων φίλτρων ή εφέ σε αυτές», οι όροι χρήσης της λένε ότι όσοι χρησιμοποιούν το Lensa παραχωρούν στην εταιρεία «αιώνια, αμετάκλητη, μη αποκλειστική, ατελής, παγκοσμίως, πλήρως πληρωμένη, μεταβιβάσιμη, υπο-αδειοδοτούμενη άδεια χρήσης, αναπαραγωγής, τροποποίησης, διανομής, δημιουργίας παράγωγων έργων του Περιεχομένου Χρήστη σας, χωρίς καμία πρόσθετη αποζημίωση», αναφέρει το Independent.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ