Με τον νέο χρόνο οι νέοι στη Γαλλία θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε προφυλακτικά

Ποιος ο στόχος του Γάλλου προέδρου.

Article featured image
Article featured image

Οι νέοι στη Γαλλία θα μπορούν να παίρνουν προφυλακτικά δωρεάν από το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια των γαλλικών αρχών να μειωθεί η εξάπλωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), ανακοίνωσε την Πέμπτη (08/12) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Από την 1η Ιανουαρίου στα φαρμακεία τα προφυλακτικά θα δίνονται δωρεάν σε άτομα ηλικίας 18 έως 25 ετών», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για την υγεία των νέων.



Ο στόχος του Μακρόν


Η ανακοίνωση Μακρόν για δωρεάν προφυλακτικά στις ηλικίες 18 ως 25 από τον Ιανουάριο 2023 δεν είναι για αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά γιατί στη Γαλλία παρατηρείται αύξηση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), όπως διευκρινίζεται. Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι το ποσοστό των ΣΜΝ αυξήθηκε κατά περίπου 30% το 2020 και το 2021 στη Γαλλία.

Τα προφυλακτικά είναι δωρεάν εδώ και χρόνια στη Γαλλία σε διάφορες δομές όπως οι ΜΚΟ και ο «σεξουαλικός προγραμματισμός».

Τα στοιχεία που ώθησαν τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώσει το ημίμετρο της παροχής δωρεάν προφυλακτικών σε άτομα από 18 ως 25 ετών είναι τα εξής:

-Χλαμύδια/Γονόρροια: αύξηση στους νέους και κυρίως στους άνδρες από 15 ως 29 ετών κατά 45% μεταξύ 2017 και 2019.

-Οι διαγνώσεις HIV (AIDS) ξεπέρασαν τις 5000 το 2021.

Ο Μακρόν έθεσε στόχο «μηδέν νέες μολύνσεις από ΣΜΝ το 2030» γιατί πρόκειται για σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας.

Επίσης τόνισε ποσό σημαντικό είναι για τους νέους το εμβόλιο ενάντια στα κονδυλώματα/θηλώματα που προκαλούν καρκίνους π.χ. της μήτρας. Δεν απέκλεισε να γίνει υποχρεωτικό, ενώ σύντομα αναμένεται εμβόλιο και για τα αγόρια.

Η αντισύλληψη στη Γαλλία είναι ενισχυμένη για ανήλικους και ενήλικες, είτε με, είτε χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ισχύει στα σχολεία όπως και σε διάφορες δημόσιες δομές που ενημερώνουν τους νέους. Δεν υπάρχουν ταμπού όπως στις ΗΠΑ ή σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης.

Όσον αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση συνολικά, «δεν είμαστε πολύ καλοί σε αυτό το θέμα. Η πραγματικότητα είναι πολύ, πολύ διαφορετική από τη θεωρία. Είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να εκπαιδεύσουμε πολύ καλύτερα τους δασκάλους μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι ΜΚΟ και η δομή σεξουαλικού προγραμματισμού (Planning familial) θεωρούν ότι είναι σωστή η ανακοίνωση του Μακρόν, επισημαίνουν ωστόσο ότι την περιορίζει μετά τα 18 ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι αφορά και τους ανήλικους.

Ο προϋπολογισμός του 2023 που αφορά τη δωρεάν παροχή επείγουσας αντισύλληψης για όλες τις γυναίκες χωρίς συνταγογράφηση υπερψηφίστηκε και προβλέπει διάγνωση ορισμένων ΣΜΝ χωρίς συνταγογράφηση, δωρεάν κάτω των 26 ετών.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ & ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ