Ανακαλύψαμε την πρώτη διαφήμιση προφυλακτικού που παίχτηκε στη Βρετανία [ΒΙΝΤΕΟ]

Δεν εμφανίστηκαν προφυλακτικά κατά τη διάρκεια του διαφημιστικού σποτ.

Article featured image
Article featured image

Το 1987, προβλήθηκε στη βρετανική τηλεόραση το πρώτο τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ για προφυλακτικά, σε μια προσπάθεια προώθησης των προφυλακτικών τόσο ως αντισυλληπτική μέθοδος όσο και ως μέσο προστασίας από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Λίγους μήνες πριν την προβολή της, η Ανεξάρτητη Αρχή Ραδιοτηλεόρασης της Βρετανίας είχε άρει την απαγόρευση της διαφήμισης συγκεκριμένων προϊόντων αντισύλληψης στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού HIV, που είχε εξελιχθεί σε επιδημία εκείνη την εποχή.

Πρόκειται για ένα ρομαντικό σύντομο κλιπ στο οποίο ένα νεαρό ζευγάρι χωρίζεται από ένα φράχτη, ο οποίος αντιπροσώπευε τα «εμπόδια» στις σχέσεις μεταξύ ενηλίκων. Βρεγμένες εφημερίδες στο πεζοδρόμιο δείχνουν τίτλους που αναφέρονται στο AIDS, στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο μάρκετινγκ της εταιρείας LRC Products Inc, που κατασκευάζει τα προφυλακτικά Durex, Mike Broadbridge, «Ο φράκτης αντιπροσωπεύει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες σεξουαλικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών και των ανεπιθύμητων κυήσεων».

Ο ήλιος δύει και το ζευγάρι αγκαλιάζεται υπό τους ήχους του The Power of Love των Frankie Goes to Hollywood. Η διαφήμιση τελειώνει με το ζευγάρι στο τέλος του φράχτη και το μήνυμα «Μαζί είστε πιο ασφαλείς με το Durex» αναβοσβήνει στην οθόνη.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η ραδιοτηλεοπτική αρχή είχε θεσπίσει κανόνες που απαιτούσαν από τις διαφημίσεις να έχουν καλό γούστο και να μην προάγουν την ανηθικότητα. Απαγορευόταν να εμφανίζονται τα προφυλακτικά, παρα μόνο τα πακέτα τους. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα παιδιά από το να δουν τις διαφημίσεις οι ώρες προβολείς τους μεταφέρθηκαν μετά τις 9 μ.μ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ