Η Αυστραλία λαμβάνει «πρωτοφανή μέτρα για την προστασία των κοάλα»

Μέσα σε μια 10ετία από «ευάλωτα» έγιναν είδος «υπό εξαφάνιση».

Article featured image
Article featured image


Η Αυστραλία ενέταξε σήμερα επισήμως στην κατηγορία του «είδους υπό εξαφάνιση» τα κοάλα που βρίσκονται στην ανατολική ακτή της καθώς τα μαρσιποφόρα αγωνίζονται για να επιβιώσουν εξαιτίας των επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές, την ξηρασία, τις ασθένειες και τα έργα εκχέρσωσης.

Οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι πληθυσμοί των κοάλα έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλα τμήματα της ανατολικής Αυστραλίας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες και προειδοποιούν ότι τα ζώα βαίνουν προς εξαφάνιση.



Η υπουργός Περιβάλλοντος Σούσαν Λι δήλωσε ότι κήρυξε «υπό εξαφάνιση» τους πληθυσμούς των κοάλα ώστε να αποκτήσουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας στη Νέα Νότια Ουαλία, την Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας και το Κουίνσλαντ.

Τα κοάλα, τα οποία αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως σύμβολο της μοναδικής άγριας ζωής της Αυστραλίας, είχαν καταγραφεί ως «ευάλωτα» στην ανατολική ακτή μόλις μια δεκαετία νωρίτερα.

«Λαμβάνουμε πρωτοφανή μέτρα για την προστασία των κοάλα», είπε η υπουργός επισημαίνοντας την πρόσφατη κυβερνητική δέσμευση για τη διάθεση 36 εκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία και την ανάκτηση του ενδιαιτήματός τους.

Οι περιβαλλοντιστές χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, αλλά καταδίκασαν την αποτυχία της Αυστραλίας να προστατέψει το είδος αυτό μέχρι σήμερα.

«Τα κοάλα έχουν μετατραπεί από ευάλωτα σε υπό εξαφάνιση μέσα σε μια δεκαετία. Αυτή είναι μια σοκαριστικά ραγδαία επιδείνωση», λέει ο επιστήμονας της WWF Αυστραλίας, Στιούαρτ Μπλαντς.

«Η σημερινή απόφαση είναι αποδεκτή, αλλά δεν θα σταματήσει τα κοάλα από το να οδεύουν προς εξαφάνιση εκτός και αν συνοδεύεται από αυστηρότερους νόμους και από κίνητρα για τους γαιοκτήμονες ώστε να προστατεύεται το δασικό τους περιβάλλον».

Οι οικολόγοι λένε ότι είναι δύσκολο να δοθούν ακριβή στοιχεία για τους πληθυσμούς των κοάλα στις πληγείσες ανατολικές πολιτείες.

Αλλά οι εκτιμήσεις ενός ανεξάρτητου κυβερνητικού συμβουλευτικού οργάνου, της Επιστημονικής Επιτροπής για τα Απειλούμενα Είδη, υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των κοάλα μειώθηκε από 185.000 που ήταν το 2001 σε 92.000 το 2021.

Η Αλέξια Γουέλμπιλοβ του «Humane Society International», του μεγαλύτερου οργανισμού για την προστασία των ζώων παγκοσμίως, δήλωσε ότι τα κοάλα της ανατολικής ακτής μπορεί να εξαφανιστούν μέχρι το 2050 αν δεν ληφθούν μέτρα.

«Δεν αντέχουμε άλλα έργα εκχέρσωσης», λέει.

Το Αυστραλιανό Ίδρυμα Προστασίας ανέφερε ότι από δική του έρευνα προέκυψε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εγκρίνει την εκχέρσωση περισσότερων από 25.000 εκταρίων από το ενδιαίτημα των κοάλα από τότε που το είδος χαρακτηρίστηκε ευάλωτο πριν από μια δεκαετία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ