Αν έχω νοσήσει (προηγουμένως) με κορωνοϊό, πόσο προστατευμένος είμαι έναντι της Όμικρον;

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης.

Article featured image
Article featured image


Η προστατευτική επίδραση μιας προηγούμενης νόσου
COVID-19 είναι προφανώς ασθενέστερη έναντι της παραλλαγής Όμικρον απ’ ό,τι έναντι άλλων παραλλαγών του SARS-CoV-2. Αυτό προκύπτει από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Οι πολυάριθμες μεταλλάξεις στο γονιδίωμα της Όμικρον οι οποίες έχουν αλλάξει σημαντικά την αντιγονικότητα της ακίδας πρωτεΐνης, όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά και η ανοσολογική προστασία από προηγούμενη ασθένεια μπορεί επίσης να χαθεί.

Η ερευνητική ομάδα του Weill Cornell Medicine στο Κατάρ ερεύνησε εάν αυτό συμβαίνει σε μια μελέτη όπου οι επιδημιολόγοι συνέκριναν άτομα με θετικό και αρνητικό τεστ PCR μεταξύ 23 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου.


Η μεθοδολογία

Εκείνη την εποχή, στο εμιράτο κυριαρχούσε η παραλλαγή του Όμικρον. Εάν μια προηγούμενη ασθένεια προστατεύει από την επαναμόλυνση με της Όμικρον τότε θα πρέπει να υπάρχουν λιγότερα άτομα με προηγούμενη λοίμωξη στην ομάδα με θετικό αποτέλεσμα PCR από ό,τι στην ομάδα ελέγχου με αρνητική δοκιμασία.

Αυτό συνέβη, αλλά το προστατευτικό αποτέλεσμα που προσδιόρισαν είναι σχετικά μέτριο και φτάνει μόλις στο 55,9%. Το διάστημα εμπιστοσύνης κυμαίνεται από 50,5% έως 60,8%. Μεταξύ της προηγούμενης ασθένειας και της λοίμωξης από Όμικρον είχαν παρέλθει κατά μέσο όρο 314 ημέρες.

nejmc2200133_t1.jpgΗ προστασία από την παραλλαγή Δέλτα και Άλφα

Η σύγκριση με άλλες παραλλαγές είναι ενδιαφέρουσα. Το προστατευτικό αποτέλεσμα μιας προηγούμενης ασθένειας έναντι της παραλλαγής Δέλτα ήταν σημαντικά υψηλότερο στο 91,9%, ενώ είχαν περάσει 254 ημέρες από την προηγούμενη ασθένεια. Όσοι είχαν αναρρώσει ήταν επίσης καλύτερα προστατευμένοι από ασθένειες που προκλήθηκαν από την παραλλαγή Άλφα, τουλάχιστον 279 ημέρες μετά την πρώτη τους ασθένεια COVID-19.

Η προστατευτική δράση έναντι σοβαρών ασθενειών φαίνεται να είναι ισχυρότερη μετά από προηγούμενη μόλυνση την οποία η επιστημονική ομάδα τοποθέτησε στο 87,8%. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός σχετίζεται με ένα μεγάλο διάστημα εμπιστοσύνης 95% κυμαινόμενο από 47,5% έως 97,1%, το οποίο οφείλεται στον χαμηλό συνολικό αριθμό των ασθενειών με την παραλλαγή Όμικρον.


Χωρίς θεραπεία σε ΜΕΘ

Κανένας ασθενής με ιστορικό COVID-19 δεν χρειάστηκε θεραπεία στη ΜΕΘ. Δεν υπήρξαν ούτε θάνατοι. Φαίνεται ότι υπάρχει ένας παραλληλισμός εδώ με τους εμβολιασμούς, οι οποίοι παρέχουν περιορισμένη μόνο προστασία έναντι της μόλυνσης με όμικρον, αλλά συνήθως αποτρέπουν σοβαρές ασθένειες.


Πηγή: ertnews.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ