Το viral βίντεο με τη σύλληψη ενός υψηλόβαθμου μέλους του διαβόητου καρτέλ Σιναλόα

Η σύλληψη έγινε μέσα σε μια εκκλησία στην πόλη Κουλιακάν του Μεξικού, ενώ παρών -όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα- ήταν και ο ανιψιός του φυλακισμένου El Chapo.

Article featured image
Article featured image


«Αποκηρύσσεις τον Σατανά;» ρωτούσε ο ιερέας σε μια θρησκευτική τελετή στο βόρειο Μεξικό, μπροστά σε δύο άνδρες και δύο γυναίκες, όταν μυστικοί αστυνομικοί εμφανίστηκαν από το πίσω μέρος της εκκλησίας και έβγαλαν έξω έναν από τους άνδρες, τον φερόμενο ως υψηλόβαθμο μέλος φατρίας του διαβόητου Καρτέλ Σιναλόα.

Το βίντεο από τη σύλληψη του Bryan Salgueiro κατά τη διάρκεια βάφτισης στο Κουλιακάν -πρωτεύουσα της Σιναλόα- γρήγορα έγινε viral σε όλο το Μεξικό. Ο Salgueiro, ή αλλιώς «El 90», φαίνεται ότι είναι ο γιος ενός από τα αφεντικά του «La Gente Nueva», ενός θύλακα του Καρτέλ Σιναλόα, που έχει έδρα το Τσιουάουα.

Στο «La Gente Nueva» φαίνεται ότι ηγείται η οικογένεια Salgueiro και συνδέεται στενά με τον Aureliano Guzmán, αδερφό του φυλακισμένου συνιδρυτή του Καρτέλ Σιναλόα, Joaquín Guzmán ή αλλιώς El Chapo.

54468235-10535969-Jos_Bryan_El_90_Salgueiro_Zepeda_was_arrested_while_he_took_part-m-8_1645472293494.jpg
Ο συλληφθείςΚαταδίωξη από τις ΗΠΑ

Τον Νοέμβριο του 2021, το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ κλιμάκωσε την καταδίωξη της οικογένειας Salgueiro, όταν ανακοίνωσε 5 εκατομμύρια δολάρια αμοιβή για όποιον είχε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη των αδερφών Salgueiro: José, Ruperto και Heriberto.

Ο τέταρτος αδερφός, Noel, συνελήφθη και εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2019, με κατηγορίες σχετικές με ναρκωτικά. Ο Bryan Salgueiro είναι ο γιος του José Salgueiro, που ίδρυσε το La Gente Nueva με τους Ruperto, Heriberto και Noel.

Ο Bryan Salgueiro έχει συνδεθεί με τις δραστηριότητες της οικογένειας από το 2012, όταν αυτός και ο πατέρας του είχαν συλληφθεί από τον Μεξικανικό Στρατό, έχοντας έναν αριθμό όπλων στην κατοχή τους. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν είχαν καταδικαστεί τότε, πάντως στα χρόνια που ακολούθησαν ήταν ελεύθεροι και ενεργοί στο παιχνίδι των ναρκωτικών.

Οι Αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν και πάλι 5 εκατ. αμοιβή τον Νοέμβριο για τον Aureliano Guzmán, γνωστό και ως El Guano. Το κατηγορητήριο εναντίον των τριών αδερφών Salgueiro και του El Guano δείχνει ότι «είχαν εμπλακεί σε διεθνείς συνωμοσίες για διακίνηση μαριχουάνας, κοκαΐνης, μεθαμφεταμίνης και φαιντανύλης» για το Καρτέλ Σιναλόα.

untitled-design.jpgΠαρών και ο ανιψιός του El Chapo

Το βίντεο με τη σύλληψη της 18ης Φεβρουαρίου δείχνει έναν δεύτερο άνδρα που στέκεται μαζί με τον Salgueiro κατά τη διάρκεια της τελετής, τον οποίο τα μεξικανικά μίντια αναφέρουν ως Elian Guzmán, γιο του El Guano και ανιψιό του El Chapo. Ο άνδρας αυτός δεν συνελήφθη, ούτε οι γυναίκες που στέκονταν μαζί του.

Ενώ η σύλληψη έγινε στη Σιναλόα, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τις αρχές της Τσιουάουα, με τη συνδρομή ομοσπονδιακών δυνάμεων. Η πολιτική ηγεσία της Σιναλόα είπε τη Δευτέρα ότι δεν συμμετείχε στην επιχείρηση. Ο Bryan Salgueiro, 30 ετών, συνελήφθη με κατηγορίες σχετικές με μια υπόθεση απαγωγής το 2020.

Η σύλληψη ήρθε κάποιες εβδομάδες αφότου το La Gente Nueva και η οικογένεια Salgueiro δέχτηκαν άλλο ένα χτύπημα, αφού 11 φερόμενα ως μέλη είχαν συλληφθεί στην Τσιουάουα, στις 3 Φεβρουαρίου, για κατοχή όπλων, ναρκωτικών και κλεμμένων οχημάτων. Ένας από τους συλληφθέντες ήταν ο Efrén Salgueiro, ή αλλιώς El Maniaco, ξάδερφος ή ανιψιός των αδερφών Salgueiro και φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας που συνελήφθη.Πηγή: Vice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ