Πώς αντιδρούν τα σκυλιά όταν χάσουν τον σύντροφό τους;

Έρευνα έδειξε πως σε μερικές περιπτώσεις θρηνούσαν για πάνω από ένα εξάμηνο.

Article featured image
Article featured image


Το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς διεξήγαγε μια έρευνα η οποία έδειξε πως οι σκύλοι θρηνούν όταν πεθαίνει ο σύντροφός ή ένας ομοειδής φίλος τους.

Το εκτενές στατιστικό δείγμα αποδεικνύει τελικά ότι οι σκύλοι εμφανίζουν ψυχολογικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές αλλαγές μετά την απώλεια ενός άλλου σκύλου με τον οποίο είχαν στενή επαφή.

Συμπεριφορές που παραπέμπουν σε θρήνο μετά την απώλεια ενός ζώου του είδους τους έχουν ήδη παρατηρηθεί σε ελέφαντες, πουλιά και άλλα είδη, αλλά έως τώρα ήταν ασαφές κατά πόσο αυτό αφορά και τους σκύλους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Φεντερίκα Πιρόνε του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», μελέτησαν ανθρώπους που είχαν στο σπίτι τους δύο ή περισσότερα σκυλιά, από τα οποία το ένα πέθανε κάποια στιγμή. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων, από τους οποίους οι δύο στους τρεις (66%) είχαν χάσει τον έναν από τους σκύλους τους κατά το τελευταίο έτος, ρωτήθηκαν εάν παρατήρησαν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του άλλου σκύλου (ή σκύλων) μετά τον θάνατο του έως τότε συντρόφου τους.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι οι σκύλοι εμφανίζουν συχνά συμπεριφορικές και συναισθηματικές αλλαγές μετά τον θάνατο ενός άλλου σκύλου στο ίδιο σπίτι, οι οποίες παραπέμπουν σε θλίψη και θρήνο. To 86% των ιδιοκτητών -σχεδόν οι εννέα στους δέκα- παρατήρησαν αρνητικές αλλαγές στη συμπεριφορά του επιβιώσαντος σκύλου και το 32% -ο ένας στους τρεις ιδιοκτήτες- ανέφερε ότι αυτές οι αλλαγές κράτησαν από δύο έως έξι μήνες, ενώ στο 25% των περιπτώσεων πάνω από ένα εξάμηνο.

Ποτέ πριν δεν έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι οι σκύλοι βιώνουν θλίψη όταν πεθαίνει κάποιο ζώο του είδους τους. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι αρκετές αρνητικές αλλαγές παρατηρήθηκαν στον σκύλο, όπως αυξημένη αναζήτηση προσοχής (67%), λιγότερο παιχνίδι (57%), μειωμένο επίπεδο δραστηριότητας (46%), περισσότερος ύπνος (35%), αυξημένος φόβος (35%), μειωμένη πρόσληψη τροφής (32%) και αυξημένο γάβγισμα και κλάμα (30%). Το 93% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην ανάλυση ανέφεραν ότι τα σκυλιά είχαν ζήσει με τους συντρόφους τους για περισσότερο από έναν χρόνο και το 69% περιέγραψε τη μεταξύ τους σχέση ως αγάπη.



Με πληροφορίες από sputnik, protothema

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ