Αναρωτήθηκες ποτέ πόσα απ' αυτά που λες καταλαβαίνει το σκυλί σου;

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει σε πόσες λέξεις και φράσεις -κατά μέσο όρο- μπορούν να ανταποκριθούν τα σκυλιά.

Article featured image
Article featured image


Τα σκυλιά έχουν μία μοναδική κατανόηση της ανθρώπινης γλώσσας, κάτι που τα έχει κάνει τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Αντιλαμβάνονται μάλιστα όχι μόνο τις λέξεις που λέμε αλλά και τον τόνο της φωνής μας. Κάποιες ράτσες σκύλων βεβαίως, αντιλαμβάνονται περισσότερα από κάποιες άλλες. Τώρα μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως κατά μέσο όρο, μπορούν να ανταποκριθούν με ακρίβεια και συνέπεια σε 89 λέξεις ή φράσεις. Περίπου οι μισές είναι εντολές, όπως το «κάτω» και το «μείνε», αλλά οι υπόλοιπες είναι πιο γενικές λέξεις ή ακόμα και ουσιαστικά όπως «φαγητό».

Να σημειώσουμε πως η έρευνα αφορά τον μέσο όρο, αφού έχουν βρεθεί εξαιρέσεις που καταλαβαίνουν έως και 200 λέξεις, περίπου όσες και ένα παιδί δύο χρονών. Τα ευρήματα βασίζονται σε μία καθιερωμένη λίστα λεξιλογίου που χρησιμοποιείται από γονείς για να αξιολογήσουν το λεξιλόγιο των μωρών. Σε αυτήν την περίπτωση, δόθηκε σε 165 ιδιοκτήτες σκύλων διαφόρων ρατσών και ηλικιών.

Ενώ η ράτσα και η τυχόν εργασία (για παράδειγμα τα αστυνομικά σκυλιά) φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο στο μέγεθος του λεξιλογίου, άλλα χαρακτηριστικά όπως η ηλικία και χαρακτηριστικά του ιδιοκτήτη δεν έπαιξαν ρόλο. Οι ιδιοκτήτες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την αντίδραση του σκύλου σε συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις σε μία κλίμακα από το 0 έως το 5.

Συνολικά, υπήρξαν δέκα λέξεις οι οποίες αναγνωρίστηκαν από το 90% όλων των σκυλιών και περιλαμβάνουν το όνομά τους και τις «κάτσε», «έλα», «όχι» και άλλες. Λίγα ήταν τα σκυλιά που αντιδρούσαν σε φράσεις και λέξεις όπως «σκούπισε τα πόδια σου», «ψιθύρισε» και άλλες. Σκυλιά με επάγγελμα, όπως αστυνομικά, στρατιωτικά, διάσωσης, είχαν 50% μεγαλύτερο λεξιλόγιο από τα υπόλοιπα.

Ωστόσο η υποκειμενική ερμηνεία της συμπεριφοράς των σκύλων από τους ιδιοκτήτες ορίζει και τα όρια της έρευνας, αφού υπάρχει η πιθανότητα τα σκυλιά να αντιλαμβάνονται κινήσεις και άλλες πληροφορίες που τους βοηθούν στην κατανόηση μιας λέξης.

Με επιπλέον έρευνα, το εργαλείο αυτό μπορεί να γίνει ένας αποδοτικός τρόπος χαρτογράφησης κάποιων ιδιοτήτων και ίσως να βοηθήσει στην πρόβλεψη της κλίσης των σκύλων για συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Πηγή: Unboxholics

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ