Για πρώτη φορά θα δοθεί αποζημίωση σε θύματα αναγκαστικής στείρωσης, στην Ιαπωνία

Από το 1946 μέχρι το 1996 βρισκόταν σε ισχύ ο ευγονικός νόμος που ήθελε «να αποτρέψει τη γέννηση κατώτερων παιδιών».

Article featured image
Article featured image


Δικαστήριο στην Ιαπωνία αποφάσισε πως θα πληρώσει αποζημίωση σε άτομα που είχαν υποβληθεί σε εξαναγκαστική στείρωση βάσει ενός παλιού νόμου ευγονικής που ήθελε να αποτρέψει τη γέννηση «κατώτερων παιδιών».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Οσάκα αποφάσισε πως η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 208 χιλ. ευρώ( ¥27.5 εκατ.) στους τρεις ενάγοντες, που πλέον έχουν ηλικία περίπου 70 χρονών. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικίας περίπου 70 ετών με προβλήματα ακοής, καθώς και μια 80χρονη γυναίκα με νοητική στέρηση. Οι δύο γυναίκες υποβλήθηκαν σε στείρωση χωρίς τη συγκατάθεσή τους το 1965 και το 1974.

Οι τρεις άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι άργησαν να μηνύσουν την ιαπωνική κυβέρνηση λόγω δυσκολιών που αντιμετώπισαν όσο προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την υπεράσπισή τους, κυρίως εξαιτίας των κοινωνικών προκαταλήψεων και διακρίσεων.

Ο Ανώτατο Δικαστήριο της Οσάκα χαρακτήρισε τον Νόμο Προστασίας της Ευγονικής ως «απάνθρωπο και ρατσιστικό», χρεώνοντας αμέλεια στους Ιάπωνες βουλευτές.

Το υπουργείο Υγείας θα επανεξετάσει την υπόθεση πριν αποφασίσει εάν θα ασκήσει έφεση, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο υπουργός Υγείας, Shigeyuki Goto, περιέγραψε την ετυμηγορία ως «πολύ σκληρή» για την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ευγονικός νόμος βρισκόταν σε ισχύ στην Ιαπωνία μεταξύ 1946 και 1996 και επέτρεπε τη στείρωση σε ανθρώπους με νοητικές αναπηρίες, ψυχικές νόσους ή κληρονομικές ασθένειες, απαγορεύοντάς τους να κάνουν απογόνους.

Περίπου 25 χιλ. άνθρωποι στην Ιαπωνία με αναπηρίες στειρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και 16.500 ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική στείρωση χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Πίσω στο 1994, μια Γιαπωνέζα με αναπηρία απαίτησε την κατάργηση του ευγονικού νόμου στο Διεθνές Συνέδριο για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη που είχε διοργανώσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στην Αίγυπτο και ήταν αυτή η διαμαρτυρία που οδήγησε τελικά στην ακύρωση του νόμου δυο χρόνια αργότερα.


Με πληροφορίες από Sputnik, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ