Αναγνωρίζεις αυτό το (κυπριακό) φράγμα;

Δείτε το βίντεο που αναδεικνύει την ομορφιά του από ψηλά.

Article featured image
Article featured image


Ένα από τα πιο όμορφα φράγματα της Κύπρου βρίσκεται στην επαρχία Πάφου, κοντά στο χωριό Ασπρογιά και λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ιερά Μονή της Χρυσορογιάτισσας.

Σύμφωνα με έκθεση από Πολιτικό Μηχανικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, το φράγµα Κανναβιού βρίσκεται στον ποταµό Έζουσα, 40 χλμ. βόρεια της πόλης της Πάφου στη δυτική Κύπρο. Είναι το δεύτερο σε ύψος φράγµα στην Κύπρο και το τέταρτο σε χωρητικότητα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2000 και συμπληρώθηκε µε επιτυχία τον Μάρτιο του 2006. Η αποθήκευση νερού στον ταμιευτήρα, ο οποίος είναι χωρητικότητας 18 Ε.Κ.Μ., άρχισε τον Οκτώβριο του 2005.

Ένα βίντεο στο Youtube από τον λογαριασμό OliveDrone, αναδεικνύει το μεγαλείο και την ομορφιά του φράγματος μέσω ενός drone βίντεο και οι εικόνες είναι μοναδικές.



Το φράγµα Κανναβιού είναι ένα λιθόρριπτο φράγµα µε ανάντη πλάκα (CFRD) µε ξεχωριστή σηµασία στο υδατικό ισοζύγιο του προγράµµατος διαχείρισης νερού στην Κύπρο. Είναι το πρώτο φράγµα αυτού του τύπου που κατασκευάστηκε στην Κύπρο. Γι αυτό το λόγο, αλλά και για τις πρωτοποριακές τεχνικές που χρησιµοποιήθηκαν στην κατασκευή του, συγκεντρώνει µεγάλο ενδιαφέρον.

Το ύψος του φράγματος είναι 70 μέτρα, το μήκος στέψης 600 μέτρα και ο συνολικός όγκος του αναχώματος 1.800.000 κυβικά μέτρα. Η κλίση της ανάντη πλάκας είναι 1K: 1.4O και της κατάντη όψης 1Κ:1.7Ο. Η θεμελίωση του φράγματος είναι σε ηφαιστειογενή µαξιλαροειδή λάβες της σειράς του Τροόδους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ