Soft Skills: Οι δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες σήμερα

Στο ερώτημα ποιος επικρατεί όταν δύο υποψήφιοι με τα ίδια προσόντα διεκδικούν την ίδια θέση, η απάντηση βρίσκεται στα soft skills.

Article featured image
Article featured image


Τι είναι τα soft skills και γιατί είναι σημαντικά; Πρόκειται για έναν συνδυασμό από δεξιότητες που σχετίζονται με τον τρόπο που επικοινωνούμε: η κριτική σκέψη, η συναισθηματική νοημοσύνη, η δημιουργικότητα, η στάση απέναντι στην προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή. Είναι ακόμη οι αναλυτικές ικανότητες, οι ηγετικές ικανότητες αλλά και το πνεύμα ομαδικότητας, οι κοινωνικοί τρόποι και η ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων.

Από αυτές τις δεξιότητες εξαρτάται το πώς συμπεριφερόμαστε στη δουλειά, πόσο καλά συνεργαζόμαστε με τους/τις συναδέλφους μας, πόσο αποδίδουμε, πόσο ψηλούς στόχους θέτουμε. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, φυσικά θα χρειαστούμε τα hard skills, δηλαδή τα τυπικά, ακαδημαϊκά και τεχνικά μας προσόντα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (2017), το 80% των επιτευγμάτων στην καριέρα ενός ανθρώπου οφείλεται στα soft skills και μόλις το 20% στα hard skills.

IMG-1φρεντερικ.jpg



Tα soft skills βελτιώνουν και την προσωπική και την κοινωνική μας ζωή. Πώς τα αποκτούμε λοιπόν; Αρκεί να βρεθούμε σε ένα περιβάλλον που διδάσκει και ενθαρρύνει όσα αναφέραμε πιο πάνω: την κριτική σκέψη, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη συνεργασία και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την οργάνωση και διαχείριση του χρόνου, τη λήψη αποφάσεων, την προσαρμοστικότητα και βεβαίως την επικοινωνία, ώστε να μπορούμε να εκφραζόμαστε με σαφήνεια αλλά και να ακούμε, να εξηγούμε με δομημένο τρόπο τη σκέψη μας και να μεταφέρουμε με σωστά επιχειρήματα την άποψή μας. Ακόμη και ο βαθμός στον οποίο νιώθουμε αυτοπεποίθηση, παίζει σημαντικό ρόλο στις προσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις.

Το Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει καινοτόμες μεθόδους μάθησης και διδασκαλίας, ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριές του να αναπτύξουν αυτές ακριβώς τις δεξιότητες και να είναι ανταγωνιστικοί/ες στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για μεθόδους που είτε συμπληρώνουν το μάθημα στην τάξη είτε αποτελούν ένα εντελώς ξεχωριστό και νέο τρόπο διδασκαλίας, έξω από τις αίθουσες και μέσα από δημιουργικές συζητήσεις, πρακτική άσκηση, εργαστήρια, ξεχωριστά πρότζεκτ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο ανέπτυξε τη δράση «Ενεργοί Φοιτητές» και δημιούργησε Ειδικές Μονάδες (Units) που προσφέρουν μη-τυπική εκπαίδευση και προωθούν την εμπλοκή φοιτητών/τριών σε νέες μαθησιακές εμπειρίες. Η καινοτομία «Ενεργοί Φοιτητές» βραβεύτηκε στα πρώτα Education Leaders Awards στην κατηγορία «Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία».

IMG-3.jpg



Μέσα από τις δραστηριότητες των Ειδικών Μονάδων (όπως το Εργαστήρι Κινητών Συσκευών – MDL, η Ακαδημία Ρομποτικής, το Cyprus Marine Robotics Center, η Frederick University Formula Racing Team – FUF Racing Team και άλλες), οι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τη θεωρία στην πράξη σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν καινοτόμες ιδέες, να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, να έρθουν σε επαφή με εταιρείες και οργανισμούς, να πειραματιστούν, να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους και να αναπτύξουν τα soft skills που θα ζητήσουν οι μελλοντικοί τους εργοδότες.

Η κριτική σκέψη, η ενσυναίσθηση, η δημιουργικότητα, το πνεύμα ομαδικότητας και άλλα τόσα soft skills, αναπτύσσονται και με πολλούς άλλους τρόπους: Μέσα από τον εθελοντισμό, τους φοιτητικούς ομίλους, τις εκπαιδευτικές εκδρομές στις οποίες οι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Frederick έχουν πολλές ευκαιρίες να συμμετάσχουν, τόσο εντός Κύπρου όσο και στο εξωτερικό.



Για όλους τους πιο πάνω λόγους, είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα Πανεπιστήμιο που παρέχει τα εργαλεία που μπορούν να μετατρέψουν τη μάθηση σε βιωματική εμπειρία, ώστε να αναπτύξεις τις ικανότητες που θα αποτελέσουν μετέπειτα το συγκριτικό σου πλεονέκτημα, σε ό,τι κι αν κάνεις.

Το Πανεπιστήμιο Frederick δέχεται αιτήσεις εγγραφής για τον νέο κύκλο σπουδών, που αρχίζει στις 14 Φεβρουαρίου 2022. Για διευθέτηση προσωπικής συνάντησης με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Εισδοχής, τηλ. 22394394 (Λευκωσία), 25730975 (Λεμεσός) ή μέσω email στο info@frederick.ac.cy.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ