Στην Κίνα οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πολλή δουλειά [κυριολεκτικά]

Ένας Κινέζος εργαζόμενος στον τομέα της τεχνολογίας φαίνεται ότι πέθανε μετά από υπερβολικές υπερωρίες, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση σχετικά με τη βάρβαρη «κουλτούρα 996» - δουλειά 9 με 9, έξι μέρες την εβδομάδα.

Article featured image
Article featured image


Οι καταγγελίες ότι ένας ακόμα Κινέζος εργαζόμενος στον τομέα της τεχνολογίας πέθανε μετά από υπερβολικές υπερωρίες έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με την «κουλτούρα 996» του κλάδου.

Η εταιρεία αρνήθηκε ότι καταπονούσε υπερβολικά τον εργαζόμενο, αλλά είπε ότι θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία των εργαζομένων της.

Ο 25χρονος φέρεται να πέθανε στο νοσοκομείο αμέσως μετά τη διακομιδή του από το σπίτι του το απόγευμα του Σαββάτου.

Η πλατφόρμα βίντεο Bilibili, όπου ο άνδρας εργαζόταν ως ελεγκτής περιεχομένου, είπε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας πήγαν στο νοσοκομείο για να βοηθήσουν και στη συνέχεια ειδοποίησαν την οικογένειά του.

Η Bilibili δημοσίευσε ένα εσωτερικό σημείωμα που απορρίπτει την καταγγελία ότι ο υπάλληλος, ο οποίος φέρεται να πέθανε από αιμορραγία στον εγκέφαλο, ήταν καταπονημένος λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας. Ανέφερε ότι ο άνδρας εργαζόταν από τις 9.30 π.μ. έως τις 6.30 μ.μ. την περασμένη εβδομάδα, χωρίς υπερωρίες.

china996.jpg



Η τοξική κουλτούρα υπερωριών «996»

Οι χρήστες του Github έχουν δημιουργήσει μια μαύρη λίστα με περισσότερες από 150 εταιρείες που κατηγορούνται ότι καταπονούν υπερβολικά τους υπαλλήλους τους.

Ωστόσο, οι αναφορές για τον θάνατό του από έναν blogger αναζωπύρωσαν την έντονη συζήτηση για μια τοξική κουλτούρα υπερωριών που ονομάστηκε «996».

Ο όρος αναφέρεται στην προσδοκία των εταιρειών, οι εργαζόμενοι, ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας, να εργάζονται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ έξι ημέρες την εβδομάδα. Υπέρ αυτής της τακτικής έχουν ταχθεί στο παρελθόν αρκετοί επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα.

Στο Weirbo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter, εμφανίστηκε ένα hashtag που σχετίζεται με τον θάνατο του άνδρα και τις αναφορές περί υπερκόπωσης. Είχε εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών ότι η κυβέρνηση δεν είχε κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός έτους που έχει σημειωθεί σειρά θανάτων, οι οποίοι συνδέονται με την υπερβολική εργασία ήδη από το 2020.

«Μην εργάζεσαι σκληρά, ανεξάρτητα από το κόστος. Δεν θα υπάρξει καμία επίδραση στην εταιρεία χωρίς εσένα. Αλλά αν πεθάνεις, η μητέρα σου δεν θα έχει τίποτα», σχολίασε ένας χρήστης του Weibo. «Ο κύριος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση το αγνοεί αυτό. Είναι πολύ φυσιολογικό οι υπάλληλοι των μεγάλων εταιρειών να εργάζονται για 12 ώρες», είπε ένας άλλος.

«Η εργασία μας έχει ως εξής: αν δουλεύεις τη νυχτερινή βάρδια, είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωί. Η Bilibili απαιτεί να δουλέψουμε κατά τη διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ. Πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει», ανέφερε ένας χρήστης.


Τι λέει η εταιρεία

Σε μία πρώτη της δήλωση, η Bilibili προτρέπει από την πλευρά της τους ανθρώπους να προσέχουν την υγεία τους και να χρησιμοποιούν αναρρωτική άδεια μετ' αποδοχών ή να επικοινωνούν με τους προϊσταμένους εάν αισθάνονται αδιαθεσία.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έχει φτιάξει μια ομάδα στην εταιρεία για να συνεργαστεί με τις έρευνες της αστυνομίας και να βοηθήσει την οικογένεια του θανόντος. Μετά από εκτενή διαδικτυακή συζήτηση, η Bilibili δημοσίευσε μια δεύτερη δήλωση, λέγοντας ότι τα ανώτερα στελέχη της είχαν συμβουλευτεί την οικογένεια του άνδρα και θα έκαναν αλλαγές στην εταιρεία.

«Πρώτον, η εταιρεία θα καταβάλει τις μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες για να επεκτείνει την πρόσληψη ελεγκτών και να προσλάβει 1.000 περισσότερα άτομα φέτος. Δεύτερον, η εταιρεία θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη σωματική υγεία των εργαζομένων», ανέφερε, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για τη δημιουργία μιας κλινικής ψυχικής και σωματικής υγείας στον χώρο της εταιρείας.


Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ