Τι κοινό μπορεί να έχει αυτός ο βάτραχος με έναν τάπιρο;

Επιστήμονες τον ανακάλυψαν πρόσφατα στο Περού και οι ντόπιοι μέχρι τώρα τον αποκαλούσαν «βάτραχος ταπίρ».

Article featured image
Article featured image


Ένα παράξενο νέο είδος βατράχου, που έχει παρόμοια μύτη με έναν τάπιρο, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Λορέτο του Περού, στον πλούσιο σε βιοποικιλότητα Αμαζόνιο.

Μπορεί τα δάση του Αμαζόνιου να έχουν υποστεί σημαντικά πλήγματα από την αποψίλωση, τους εμπρησμούς και τις φυσικές καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί το πιο πλούσιο σε βιοποικιλότητα οικοσύστημα του πλανήτη, στο οποίο βρίσκονται πολλά άγνωστα ακόμη είδη χλωρίδας και πανίδας.

Ερευνητική ομάδα ανακάλυψε σε μια περιοχή με έλη τύρφης, σε δάσος του Αμαζόνιου στο Περού, ένα άγνωστο είδος βατράχου με μοναδικά χαρακτηριστικά. Ο Synapturanus danta, όπως ονομάστηκε, έχει μια επιμήκη μύτη που μοιάζει με τη μικρή προβοσκίδα του τάπιρου, του φυτοφάγου παχύδερμου θηλαστικού που ζει στην αμερικανική και ασιατική ήπειρο. Το σώμα του βατράχου έχει ένα πλήθος αποχρώσεων σε διάφορα σημεία του που επίσης τον κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό. Η σωματοδομή αλλά και τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά του βατράχου είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, προϊόν της προσαρμογής του στο περιβάλλον που ζει.

batraxos-myti.jpg
Φωτογραφία: FIELD MUSEUM



Οι ερευνητές κατά το πέρασμά τους από την συγκεκριμένη περιοχή άκουσαν τους χαρακτηριστικούς ήχους που έκανε ο βάτραχος, οι οποίοι τους κίνησαν την περιέργεια και προσπάθησαν να εντοπίσουν την πηγή τους. Έψαχναν σκυμμένοι και γονατιστοί με τα χέρια μέσα στην τύρφη για να ανακαλύψουν τελικά τον βάτραχο.



Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της περιοχής ήταν ήδη εξοικειωμένοι με αυτόν τον μικροσκοπικό βάτραχο με το μακρύ ρύγχος. Οι ντόπιοι μάλιστα τον έχουν ονομάσει rana danta («βάτραχος ταπίρ»), λόγω της ομοιότητάς του με το μεγαλόμυτο θηλαστικό του Αμαζονίου.

«Είναι ένα ακόμη παράδειγμα της κρυμμένης βιοποικιλότητας του Αμαζόνιου και είναι σημαντικό να γίνει γνωστό παντού για να κατανοήσουμε την σημασία και τον τρόπο λειτουργίας των οικοσυστημάτων. Ο βάτραχος μοιάζει με μια καρικατούρα τάπιρου με το μεγάλο σώμα του που καταλήγει σε ένα μικρό επίμηκες κεφάλι», δηλώνει η Μισέλ Τόμσον, ερευνήτρια του Κέντρου Επιστημονικής Δράσης Keller του Μουσείου Field στο Σικάγο εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Οι βάτραχοι αυτού του γένους (Synapturanus) είναι εξαπλωμένοι σε όλο τον Αμαζόνιο, αλλά επειδή ζουν κάτω από τη γη και δεν μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά σκάβοντας, οι περιοχές στις οποίες ζουν είναι αρκετά μικρές. Το σχήμα του σώματός του και η γενική του εμφάνιση φαίνεται να είναι προσαρμοσμένα στο μαλακό έδαφος της τυρφώνας», πρόσθεσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Γκέρμαν Τσάβες, ερευνητής στο Instituto Peruano de Herpetología στη Λίμα του Περού.


Με πληροφορίες από naftermporiki, huffpost.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ