Η Γαλλία επιστρατεύει το Tinder για να βοηθήσει με τις επερχόμενες εκλογές

Η εφαρμογή γνωριμιών συνεργάστηκε με μια ΜΚΟ για να βρουν λύση στη (μεγάλη) αδιαφορία των Γάλλων ψηφοφόρων.

Article featured image
Article featured image


Οι νεαροί Γάλλοι ψηφοφόροι φαίνεται πως αδιαφορούν για τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Όταν έγιναν περιφερειακές εκλογές το περασμένο καλοκαίρι, το ποσοστό αποχής των ηλικιών 18-25 έφτασε τα 87%. Εννέα στους δέκα νέους ψηφοφόρους δηλαδή, δεν εμφανίστηκαν καν στο εκλογικό τμήμα.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και τον Ιούνιο του 2017, όταν το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε νέο ρεκόρ αποχής για το σύνολο των ψηφοφόρων. Στον πρώτο γύρο μάλιστα, ούτε το 50% δεν είχε πάει να ψηφήσει για να εκλέξει τα νέα μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Τα πολιτικά κόμματα δεν κατάφεραν να βρουν λύση στην αδιαφορία των Γάλλων ψηφοφόρων, μέχρι που μια ΜΚΟ, η «A voté» («Έχει ψηφίσει»), συνεργάστηκε με το Tinder, ούτως ώστε να βρεθεί η λύση.


«Απαρχαιωμένοι» εκλογικοί κατάλογοι

Ένα σημαντικό πρόβλημα στις βουλευτικές εκλογές του 2017 ήταν ότι περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν καταχωρηθεί στους εκλογικούς καταλόγους με παλαιότερα στοιχεία. Ειδικά η διεύθυνση κατοικίας δεν είχε επικαιροποιηθεί σε πολλούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ψηφίσουν στον νέο τόπο κατοικίας τους.

Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα συχνό στους νέους, οι οποίοι μπορεί να είχαν φύγει από το πατρικό τους σπίτι πριν από χρόνια, αλλά η νέα τους διεύθυνση δεν εμφανιζόταν στους εκλογικούς καταλόγους. Επιστολική ψήφος δεν προβλέπεται.


Ο ρόλος του Tinder

Στις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τις εκλογές, το Tinder θα προσπαθήσει να φέρει στο ...φιλότιμο εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής. Όποιος μπαίνει στο προφίλ του θα βλέπει μία ειδοποίηση που θα λέει: «Αν ετοιμάζεσαι για ραντεβού κοντά στο σπίτι σου, τότε πήγαινε να ψηφίσεις κιόλας κοντά στο σπίτι σου».

Η συγκεκριμένη ειδοποίηση θα παραπέμπει με link στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ «A voté», που θα δίνει περαιτέρω πληροφορίες για την επικαιροποίηση στοιχείων στους εκλογικούς καταλόγους. «Η καταχώρηση λανθασμένων στοιχείων είναι ένα εμπόδιο για τη συμμετοχή στις εκλογές κι εμείς θέλουμε να παραμερίσουμε αυτό το εμπόδιο» δηλώνει ο Ντόριαν Ντρέιγ, ιδρυτικό μέλος της «A voté».

Σε ένα δεύτερο βήμα της καμπάνιας, στο επίκεντρο θα βρίσκονται όχι οι εκλογικοί κατάλογοι, αλλά οι ίδιοι οι ψηφοφόροι. Οι χρήστες του Tinder θα λαμβάνουν μία νέα ειδοποίηση που θα λέει: «Η ψήφος σου μετράει. Μην προδίδεις τις πεποιθήσεις σου».

tinder-gallia-minimata-ekloges_city.png
Καρτέλες που εμφανίζονται στο Tinder για να παροτρύνουν τους χρήστες να ψηφήσουν.



Επιπλέον, η «A voté» θα τους υπενθυμίζει ότι μπορούν να ψηφίσουν και μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι αν δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν τα στοιχεία τους στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν τουλάχιστον να ειδοποιήσουν τους γονείς τους, ώστε να ψηφίσουν εκείνοι για λογαριασμό τους σε εκλογικό τμήμα που αντιστοιχεί στην παλαιότερη διεύθυνσή τους.


«Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την πολιτική»

Ο εκπρόσωπος του Tinder, Μπενζαμέν Πουϊγκρενιέ, εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιτυχία της καμπάνιας, υποστηρίζοντας πως τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον των νέων για την πολιτική έχει αυξηθεί σημαντικά, ή τουλάχιστον αυτό δηλώνουν οι ίδιοι στο προφίλ τους.

«Τους τελευταίους 12 μήνες η πολιτική εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στα ενδιαφέροντα που δηλώνουν τα μέλη μας», λέει. «Συγκεκριμένα, οι σχετικές αναφορές έχουν αυξηθεί κατά 59%».

Σε πρόσφατη έρευνα, το 59% των ψηφοφόρων μεταξύ 18 και 30 ετών δηλώνει απρόθυμο να προσέλθει στην κάλπη στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 10 Απριλίου.

Το Tinder πάντως, διαθέτει εμπειρία από αντίστοιχες κινήσεις ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία.

Από τη μεριά της, η ΜΚΟ «A voté», πρόκειται να συνεργαστεί και με τον όμιλο Meta, επιστρατεύοντας ένας chatbot που θα παρακινεί χρήστες του WhatsApp να ελέγχουν τα στοιχεία τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Στο μεταξύ, όλες οι πλατφόρμες αποφεύγουν να εμπλακούν σε οποιαδήποτε κομματική αντιπαράθεση ή έστω και να προκαλέσουν σχετικές υποψίες.

Οταν η νεολαία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε πρόσφατα στο Tinder σε μία προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους, η πλατφόρμα όχι μόνο δεν συμφώνησε, αλλά και απείλησε τους υπεύθυνους ότι θα καταργήσει τον λογαριασμό τους.


Με πληροφορίες από ert.gr, lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ