Η ομιλία της Χάλι Μπέρι για τη γυναικεία ενδυνάμωση σχολιάστηκε για όλους τους σωστούς λόγους

«Δεν θα είμαστε πάντα όμορφες και ποτέ δεν θα είμαστε τέλειες, αλλά αυτό που θα είμαστε πάντα είναι ειλικρινείς και αληθινές».

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Frazer Harrison / Getty


Το βράδυ της Κυριακής, σε μία φαντασμαγορική τελετή πραγματοποιήθηκε η 27η τελετή απονομής των Critics Choice Awards της Ένωσης Κριτικών στο Λος Άντζελες, με τις ταινίες «The Power of the Dog», «Belfast» και «Dune» και τη σειρά «Ted Lasso» να αποσπούν τα περισσότερα βραβεία.

Από την τελετή δεν έλειπαν φυσικά οι λαμπερές παρουσίες, ωστόσο μία από τις πιο δυνατές και συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ανήκει στην ηθοποιό Halle Berry, η οποία έλαβε το βραβείο «See Her», το οποίο τιμά τη γυναίκα που «σπάει τα όρια στην αλλαγή των στερεοτύπων» και προωθεί «αυθεντικές απεικονίσεις γυναικών σε όλο το ψυχαγωγικό τοπίο».

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός στην ομιλία της αναφέρθηκε στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία «Bruised», στην οποία και πρωταγωνίστησε. Την πρώτη φορά που είδε το σενάριο της ταινίας συνειδητοποίησε πως δεν ήταν γραμμένο για κάποιαν που «έμοιαζε σαν εκείνη». Έτσι αποφάσισε να ρωτήσει τους παραγωγούς «γιατί να μην είμαι εγώ; γιατί δεν είναι μια μαύρη γυναίκα;» και αυτοί της απάντησαν «γιατί όχι;». Τότε της ανέθεσαν να βρει έναν σκηνοθέτη για την ταινία και αυτή επανέλαβε την ερώτηση «γιατί να μην είμαι εγώ;» και έτσι κατέληξε να παίζει και να σκηνοθετεί την ταινία.

ap22073022218234.jpg
Φωτογραφία: CHRIS PIZZELLO/AP PHOTO



«Και τελικά, όταν κυκλοφόρησε η ταινία, πήρα το θάρρος να ρωτήσω κάποιον τι γνώμη έχει για την ταινία και μου είπε ότι δυσκολεύεται να παρακολουθήσει μια γυναίκα να χτυπιέται και ότι αυτό τον έκανε να νιώθει άβολα. Και εκείνη τη στιγμή, ήξερα ακριβώς γιατί έπρεπε να πω αυτή την ιστορία. Ήξερα ακριβώς τη δύναμη της ιστορίας. Γιατί είπα, "αν δυσκολευτήκατε, αν σας έκανε να νιώθετε άβολα να παρακολουθείτε αυτήν την ιστορία, φανταστείτε να είστε αυτή η γυναίκα που ζει αυτήν την ιστορία”», είπε αρχικά η 55χρονη ηθοποιός.

«Αυτή είναι η δύναμη της αφήγησης. Μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σκεφτούν τους άλλους, να βρουν συμπόνια και ενσυναίσθηση για αυτούς», ανέφερε στη συνέχεια και παραδέχθηκε πως κατά τη διάρκεια των 30 ετών που βρίσκεται στη βιομηχανία του κινηματογράφου συνήθιζε να φιλοδοξεί να παίξει ρόλους που έπαιζαν συνήθως λευκοί άνδρες. «Πίστευα ότι αν μπορούσα να παίξω τον ρόλο ενός λευκού άνδρα, τότε θα κέρδιζα. Αλλά ξέρετε τι, ξέρετε γιατί λειτούργησε αυτό; Επειδή, δεν είμαι λευκός άντρας», είπε η ηθοποιός γελώντας τονίζοντας το πόσο ευγνώμων αισθάνεται όταν οι γυναίκες λένε τις δικές τους ιστορίες.

ap22072844313767.jpg
Φωτογραφία: JORDAN STRAUSS/INVISION/AP



«Θα χρησιμοποιήσουμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη και θα πούμε ιστορίες που δεν ταιριάζουν σε προκαταλήψεις. Όχι, θα πούμε ιστορίες στις οποίες είμαστε πλήρεις σε όλα τα πλήθη και τις αντιφάσεις μας, γιατί έχουμε αυτοπεποίθηση και φοβόμαστε. Είμαστε ευάλωτες και είμαστε δυνατές. Είμαστε όμορφες και κακοποιημένες. Είμαστε όλα αυτά μαζί και όλα ταυτόχρονα, διότι αν αρνηθούμε την πολυπλοκότητά μας, τότε αρνούμαστε την ανθρώπινή μας φύση. Δεν θα είμαστε πάντα όμορφες και ποτέ δεν θα είμαστε τέλειες, αλλά αυτό που θα είμαστε είναι ειλικρινές και αληθινό, ανεξάρτητα από το πόσο άβολα σας κάνει να νιώθετε αυτό. Αυτές είναι οι ιστορίες που πρέπει να παλέψουμε να πούμε, και αυτές είναι οι ιστορίες που πρέπει να δει ο κόσμος. Έτσι, σε κάθε κοριτσάκι που αισθάνεται αόρατο και ότι δεν ακούγεται, αυτός είναι ο τρόπος μας να σας πούμε: 'Σε αγαπάμε και σε βλέπουμε. Και σου αξίζει κάθε καλό σε αυτόν τον κόσμο'», κατέληξε η ηθοποιός, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.



Με πληροφορίες από News247

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ