Οι μαθητές στο Τόκιο θα μπορούν πλέον να φοράνε ό,τι χρώμα εσώρουχο θέλουν

Καταργούνται μερικοί από τους αμφιλεγόμενους κανόνες που υπήρχαν στα σχολεία.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από AFP


Οι πιέσεις των μαθητών του Τόκιο οδήγησαν στην κατάργηση των αμφιλεγόμενων κανόνων για τα χτενίσματα και τα εσώρουχα που επιβάλλονταν στους μαθητές του λυκείου.

Από τον Απρίλιο, σχεδόν 200 δημόσια λύκεια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα καταργήσουν πέντε κανόνες, εκ των οποίων ο ένας απαιτεί από τους μαθητές να έχουν μαύρα μαλλιά, ανέφερε η Mainichi Shimbun, επικαλούμενη επίσημες πηγές.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι κανόνες που προσδιορίζουν το χρώμα των εσωρούχων των μαθητών και η απαγόρευση του χτενίσματος των «δύο μπλοκ» δηλαδή κοντό στο πίσω μέρος και στα πλάγια και πιο μακρύ από πάνω, επίσης θα καταργηθούν.

Μια περσινή έρευνα που έγινε σε 240 σχολεία της πρωτεύουσας, διαπίστωσε πως 216 από αυτά είχαν σε ισχύ κανόνες τους οποίους ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων στην εκπαίδευση - συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των παιδιών - λέει ότι είναι ξεπερασμένοι. Αυτή η έρευνα οδήγησε στην κατάργηση των κανόνων.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους κανόνες θα παραμείνουν σε μερικά σχολεία. Ενώ ορισμένοι θα καταργήσουν την απαίτηση για τους μαθητές να αποδεικνύουν ότι τα μαλλιά τους είναι φυσικά σγουρά ή άλλο χρώμα εκτός από το μαύρο, κάποιοι θα διατηρήσουν τον κανόνα, σύμφωνα με πληροφορίες κατόπιν αιτήματος μαθητών και γονέων.

Ο Yuto Kitamura, μέλος του μητροπολιτικού συμβουλίου εκπαίδευσης του Τόκιο, είπε ότι η απόφαση να καταργηθούν οι πιο κραυγαλέοι κανόνες ήταν ένα «σημαντικό βήμα προς τα μπροστά», σύμφωνα με τη Mainichi.

Ένα άλλο μέλος, ο Kaori Yamaguchi, επαίνεσε την κίνηση, αλλά είπε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αντιμετωπιστούν τα παράπονα των μαθητών.

«Οι Ιάπωνες έχουν διδαχθεί να πιστεύουν ότι είναι αρετή να τηρούν απλώς τους κανόνες», είπε. «Ελπίζω ότι αυτή θα είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να συζητήσουν τι πρέπει να κάνουμε ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία όπου οι κανόνες τηρούνται με τρόπο αποδεκτό από όλους».

Πριν από αρκετά χρόνια μια μαθήτρια λυκείου που ήταν 18 χρονών τότε, μήνυσε τις εκπαιδευτικές αρχές της Οσάκα, επειδή το σχολείο της της είχε επιβάλει να βάψει τα φυσικά της καστανά μαλλιά, μαύρα αλλιώς θα αποβαλλόταν.

Πέρυσι, το περιφερειακό δικαστήριο της Οσάκα απέρριψε τον ισχυρισμό της ότι την είχαν αναγκάσει να βάψει τα μαλλιά της, αλλά είπε ότι η αφαίρεση του θρανίου και του ονόματός της από την τάξη, όταν εκείνη σταμάτησε να παρακολουθεί μαθήματα, ήταν παράλογη. Διέταξε δε, το εκπαιδευτικό συμβούλιο να της καταβάλει αποζημίωση ύψους 330.000 ¥, δηλαδή σχεδόν 2.500 ευρώ.

Πέρυσι, όλα τα δημόσια λύκεια στο Mie, στη δυτική Ιαπωνία, κατάργησαν τους κανόνες που αφορούν στα χτενίσματα, το χρώμα των εσωρούχων και τα ραντεβού των μαθητών, με τους τοπικούς αξιωματούχους να παραδέχονται ότι οι απαιτήσεις ήταν «απομεινάρια» μιας διαφορετικής εποχής.

Κάποια σχολεία είχαν πει στους μαθητές ότι πρέπει να φορούν εσώρουχα σε μπεζ, μόκα ή άλλα χρώματα που δεν διακρίνονται εύκολα κάτω από τις στολές τους, ενώ επιτρέπονταν μόνο εσώρουχα «μονότονα λευκά, γκρι, μπλε ή μαύρα».

Ορισμένοι μαθητές έχουν κάνει δε, επιτυχή εκστρατεία για να επιτρέπεται στα κορίτσια να φορούν παντελόνια στο σχολείο, ενώ έχουν ζητήσει την άρση των απαγορεύσεων στα προϊόντα μακιγιάζ και μαλλιών.


Με πληροφορίες από lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ