Αυτό το κράτος κατέγραψε το πρώτο εγχώριο κρούσμα Covid-19 και μπαίνει σε lockdown

Ήταν ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου όπου δεν είχαν καταγραφεί εγχώρια κρούσματα.

Article featured image
Article featured image


Το νησιωτικό κράτος Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό έκλεισε την Παρασκευή τα σύνορά του και προετοιμάζεται για εθνικό lockdown, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος Covid-19 εγχώριας μετάδοσης και άγνωστης προέλευσης.

«Ολα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως και οι εκκλησίες και οι άλλες υπηρεσίες, με εξαίρεση τις βασικές υπηρεσίες», δήλωσε η πρωθυπουργός των Σαμόα, Φιάμε Ναόμι Ματάαφα, σε διάγγελμά της προς τους πολίτες της χώρας την Πέμπτη το βράδυ. Η ίδια πρόσθεσε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις.

Μια γυναίκα 29 ετών βρέθηκε θετική στην Covid-19 στο κεντρικό νησί Ουπόλου, την ώρα που προετοιμαζόταν να ταξιδέψει στα Φίτζι. Η πρωθυπουργός της Σαμόα ανακοίνωσε εθνικό lockdown για τέσσερις ημέρες, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει ιχνηλάτηση των επαφών της γυναίκας. Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Το αρχιπέλαγος των περίπου 200.000 κατοίκων είναι ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου όπου δεν έχουν καταγραφεί εγχώρια κρούσματα, ενώ συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 48 εισαγόμενες μολύνσεις από την αρχή της πανδημίας. Περίπου το 90% των κατοίκων της Σαμόα είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Covid free κράτη

Με βάση τα τελευταία στοιχεία των διεθνών οργανισμών, τα μόνα κράτη στον πλανήτη που έχουν απομείνει χωρίς να έχουν καταγράψει επισήμως κρούσμα του SARS-CoV2 –ούτε εγχώριο ούτε εισαγόμενο– είναι η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν και τα μικρά νησιωτικά κράτη της Ωκεανίας, Τουβαλού και Ναούρου. Βέβαια, για τη Βόρεια Κορέα και το Τουρκμενιστάν, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα των επίσημων στοιχείων.

Πριν από την εμφάνιση της Ομικρον, στην παραπάνω λίστα βρίσκονταν κι άλλα κράτη, τα περισσότερα νησιωτικά, στον Ειρηνικό, όμως η νέα παραλλαγή έφερε τον κορωνοϊό στην πόρτα και άλλων περιοχών, όπως Κιριμπάτι, Νήσοι του Σολομώντα, Νήσοι Κουκ και Αμερικανική Σαμόα, ενώ στην Τόνγκα κατέφθασαν κρούσματα λόγω της ξένης βοήθειας, μετά την τρομακτική ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι, τον Ιανουάριο.Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ