Η Λία Τόμας είναι η πρώτη τρανς κολυμβήτρια που κέρδισε τίτλο κολεγίου

Επικράτησε στον τελικό των 500 γιαρδών ελεύθερου γυναικών.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από RICH VON BIBERSTEIN/ICON SPORTSWIR

Η διεμφυλική κολυμβήτρια, Λία Τόμας, επικράτησε στον τελικό των 500 γιαρδών ελεύθερου γυναικών (σ.σ. περίπου 457 μέτρα) του Αμερικανικού Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Κολύμβησης και Καταδύσεων, που φιλοξενείται στην Ατλάντα.

Η 22χρονη Τόμας, η οποία εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία, έγινε η πρώτη τρανς κολυμβήτρια που κέρδισε τίτλο κολεγίου (NCAA) τερματίζοντας τον τελικό σε 4:33:24, περισσότερο από ενάμιση δευτερόλεπτο μπροστά από την Εμα Ουέϊαντ (4:34.99).



Δεδομένου ότι είχε διαγωνιστεί ως άνδρας στο Penn State, η Τόμας εξακολουθεί να διχάζει την κοινή γνώμη, καθώς κάποιοι πιστεύουν ότι έχει ένα «άδικο» φυσιολογικό πλεονέκτημα, ενώ άλλοι, θεωρούν ότι πρέπει να της επιτραπεί να αγωνίζεται ελεύθερα ως γυναίκα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μετά τη νίκη της, μια κάμερα κατέγραψε μια γυναίκα από το κοινό να φωνάζει δύο φορές «Είναι άνδρας».



«Προσπαθώ να το αγνοήσω όσο το δυνατόν περισσότερο», απάντησε η Τόμας όταν ρωτήθηκε μετά τον αγώνα για τη «διαμάχη» γύρω από την απόδοσή της και πρόσθεσε: «Προσπαθώ να επικεντρωθώ στην κολύμβηση και σε αυτό που πρέπει να κάνω για να ετοιμασθώ για τους αγώνες μου. Και προσπαθώ να αποκλείσω οτιδήποτε άλλο. Σημαίνει τα πάντα για εμένα να είμαι εδώ, να είμαι με δύο από τους καλύτερους φίλους και συναθλητές και να μπορώ να αγωνισθώ».



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ