Η ιστορία μιας τρανς γυναίκας που ζει (εγκλωβισμένη) στο Κίεβο του πολέμου

Η ίδια λέει πως ακόμαι και αν φτάσει στα σύνορα μιας γειτονικής χώρας που προσφέρει καταφύγιο, δεν είναι καν σίγουρη αν θα την αφήσουν να μπει, καθώς η ταυτότητα του διαβατηρίου της δεν ταιριάζει με το φύλο της.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Instagram / @zifaamelu


Η Zi Faamelu, είναι μια τρανς γυναίκα η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κριμαία, μια περιοχή της Ουκρανίας που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014. Τώρα η 31χρονη ζει στο Κίεβο, την πρωτεύουσα που βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία για σχεδόν μια εβδομάδα, ενώ της τελειώνουν τα τρόφιμα και δεν έχει βγει από το σπίτι της εδώ και μέρες καθώς έξω ακούγονται πυροβολισμοί.

Η Faamelu η οποία ήταν στο παρελθόν δημοφιλής ως διαγωνιζόμενη στο ουκρανικό σόου τραγουδιού «Star Factory», μιλώντας στο cbcnnews δηλώνει πως είναι αδύνατον να φύγει από τη χώρα καθώς οι νόμοι και η τρανσφοβία εμποδίζουν την είσοδό της σε γειτονικές χώρες.



Η Faamelu δήλωσε πως η τρανσφοβία είναι διάχυτη στην πόλη και στις γειτονικές χώρες και φοβάται για τη ζωή της καθώς η σύγκρουση έχει κάνει πιο «εύκολη απάντηση» τη βία.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν όπλα. Μπορεί να είναι μια δικαιολογία για βία. Αυτή είναι μια πολύ τρομακτική κατάσταση», είπε.

«Μερικές φορές πιστεύουμε ότι είναι απλώς ένα όνειρο, ότι έχουμε κολλήσει μέσα σε κάποιο είδος βιντεοπαιχνιδιού. Επειδή απλά ζεις σε μια ήσυχη κοινωνία και μετά ακούς βομβαρδισμούς και ξυπνάς από τον ήχο των βομβαρδισμών. Πριν από λίγες ώρες άκουσα βομβαρδισμούς και τα παράθυρά μου έτρεμαν... Φοβάμαι κυριολεκτικά για τη ζωή μου», δήλωσε.

Για μέρες, είπε η Faamelu, έπρεπε να κρατά κλειστά τα φώτα στο διαμέρισμά της και να κρατά τα παράθυρα κλειστά. Ζει μόνη της, όλοι οι φίλοι της έχουν φύγει από την πόλη και είπε ότι φαίνεται ότι μπορεί να είναι ένα από τα μοναδικά άτομα που έχουν απομείνει στο κτήριό της. Η ίδια ζει κοντά σε ένα κτήριο στο Κίεβο που είχε χτυπηθεί από βομβαρδισμό.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο cbsnews η Faamelu δεν ξέρει τι να κάνει. Ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίσει βία στον δρόμο της προς τα σύνορα, δεν έχει ιδέα αν θα της επιτραπεί καν να φύγει από τη χώρα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση οι Ουκρανοί στα σύνορα να με αφήσουν να περάσω», είπε.



Αν φτάσει στα σύνορα μιας γειτονικής χώρας που προσφέρει καταφύγιο, δεν είναι καν σίγουρη αν θα την αφήσουν να μπει, καθώς η ταυτότητα του διαβατηρίου της δεν ταιριάζει με το φύλο της. Η LGBTQ κοινότητα έχει γίνει πιο αποδεκτή με τα χρόνια, αλλά για τα τρανς άτομα, είναι ακόμα περίπλοκο.

«Αυτό το μέρος δεν είναι ένα πολύ φιλικό προς την LGBTQ κοινότητα. Οι ζωές των τρανς ατόμων είναι πολύ δύσκολες εδώ», είπε η Faamelu. «Αν έχεις αρσενικό φύλο στο διαβατήριό σου, δεν θα σε αφήσουν να φύγεις στο εξωτερικό. Δεν θα σε αφήσουν να περάσεις», δήλωσε η ίδια.

Για χρόνια, τα τρανς άτομα στην Ουκρανία που ήθελαν να αναγνωριστούν νομικά είχαν μια μακρά λίστα με βήματα που έπρεπε να περάσουν. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στα τρανς άτομα να υποβληθούν σε εκτενή ψυχιατρική παρακολούθηση και σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου για να λάβουν τα νομικά έγγραφα που επιθυμούν.

«Δεν θέλω να το περάσω. Αυτό είναι ταπεινωτικό για τον κόσμο. Αποφάσισα να κρατήσω το αρσενικό στο διαβατήριό μου και τώρα δεν μπορώ να φύγω από αυτή τη χώρα, είναι πόλεμος μέσα σε πόλεμο, αλήθεια», καταγγέλει.



Συν τοις άλλοις, η Faamelu αντιμετωπίζει και προβλήματα με τους γονείς της, που ζουν ακόμα στην Κριμαία και αμφισβητούν το γεγονός ότι η Ρωσία έχει εισβάλει στην πόλη της κόρης τους. «Βρίσκονται υπό πλύση εγκεφάλου. Όλος ο κόσμος βλέπει τις εικόνες αλλά αυτοί αρνούνται να τις αποδεχτούν. Πιστεύουν πως είναι όλα ψεύτικα, πως βομβαρδίζουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας για να δημιουργήσουμε δράμα», λέει.

Για τώρα επικεντρώνεται στο να μείνει αισιόδοξη, θέλει να πιστεύει πως θα καταφέρει να βρει έναν τρόπο να ξεφύγει με ασφάλεια και πως η Ουκρανία θα καταφέρει να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Έχουν κάτι ξεχωριστό οι Ουκρανοί, είναι πολύ αισιόδοξοι και χαρούμενοι άνθρωποι. Δεν τα βάζουν ποτέ κάτω», δηλώνει η Faamelu. «Δεν ξέρεις αν θα είσαι ζωντανός το επόμενο πρωί και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Έτσι, προτιμώ να χορεύω στην κουζίνα μου, επειδή αν αυτές είναι οι τελευταίες μου στιγμές απλά θέλω να χορεύω και να διασκεδάζω».



Με πληροφορίες από news247

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ