Τι δουλειά κάνει σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν

Ο Khalid Payenda διέφυγε στις ΗΠΑ λίγο πριν από την πτώση της Καμπούλ και επτά μήνες μετά, η ζωή του είναι πολύ διαφορετική.

Article featured image
Article featured image


Λίγες ημέρες πριν το Αφγανιστάν πέσει και πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν, τον περασμένο Αύγουστο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποδέχονταν τον Αφγανό πρόεδρο Ashraf Ghani, που σύμφωνα με πληροφορίες διέφυγε από τη χώρα του με 169 εκατομμύρια δολάρια από τα θησαυροφυλάκια του κράτους.

Επτά μήνες μετά, η τύχη του Khalid Payenda, του άλλοτε υπουργού οικονομικών του Γκανί είναι πολύ διαφορετική και ο πρώην πολιτικός εργάζεται ως οδηγός Uber στην Ουάσινγκτον. «Αν συμπληρώσω 50 διαδρομές μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πάρω μπόνους 95 δολαρίων», λέει ο Παϊέντα στην Washington Post.

afghan-minister-3db5fe58-a77f-11ec-801d-40d8d9e21cbe.jpg
Ο Khalid Payenda κοιτάζει την εφαρμογή τού Uber καθώς ξεκινά τη βάρδιά του. (Φωτογραφία: Astrid Riecken)Ο 40χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών που διαχειριζόταν προϋπολογισμούς 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων οδηγεί πλέον ένα Honda Accord και βγάζει περίπου 150 δολάρια εργαζόμενος έξι ώρες σε μία νύχτα με μέτρια κίνηση. Η Post κατέγραψε τον Παϊέντα να λέει σε έναν επιβάτη πως η μετανάστευσή του από την Καμπούλ στην Ουάσινγκτον απαίτησε μεγάλη προσαρμογή. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω κανέναν τόπο. Δεν ανήκω εδώ, ούτε εκεί. Είναι ένα αίσθημα κενού».

Στα τέλη του 2020, ο Παϊέντα έχασε τη μητέρα του από κορωνοϊό, σε ένα εξαθλιωμένο νοσοκομείο στην Καμπούλ. Ανέλαβε υπουργός οικονομικών μετά από αυτόν τον θάνατο που τον σημάδεψε. «Ήρθα αντιμέτωπος με μεγάλη ασχήμια και αποτύχαμε. Ήμουν μέρος της αποτυχίας. Είναι δύσκολο όταν βλέπεις τη μίζερη κατάσταση των ανθρώπων και νιώθεις υπεύθυνος».

afghanistan-ghost-soldiers-08.jpgΟ πρώην πολιτικός είχε παραιτηθεί από υπουργός οικονομικών μόλις μία εβδομάδα πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την Καμπούλ. Η σχέση του με τον Γκάνι επιδεινώθηκε. Φοβούμενος ότι ο πρόεδρος θα ζητήσει τη σύλληψή του, έφυγε για τις ΗΠΑ όπου επανασυνδέθηκε με την οικογένειά του.

«Είχαμε 20 χρόνια και όλη την υποστήριξη του κόσμου για να χτίσουμε ένα σύστημα που θα λειτουργούσε για τους πολίτες», έγραψε ο Παϊέντα σε ένα μήνυμα του προς αξιωματούχο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Καμπούλ, την ημέρα που «έπεσε» η πρωτεύουσα. «Και το μόνο που οικοδομήσαμε ήταν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα που έπεσε γρήγορα. Έναν χάρτινο πύργο με διαφθορά στα θεμέλια».


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ