Μια παρέα στο Βερολίνο τραγουδά «Φρέρε Ζάκι» και συγκινεί

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου με τις απολογίες των έξι κατηγορουμένων.

Article featured image
Article featured image


Στις 14 Μαρτίου ανέβηκε ένα βίντεο στο YouTube με τίτλο «Frere Zak/Zackie - Φρέρε Ζάκι» και αποτελεί μια κουήρ εκδοχή του γνωστού παιδικού τραγουδιού «Frere Jacques». Η παρέα που τραγούδησε και δημιούργησε το βίντεο γράφει πως ήθελαν να δημιουργήσουν ένα «βίντεο- στΟργή» για τον Ζακ Κωστόπουλο, που δολοφονήθηκε στο κέντρο της Αθήνας πριν από τρία χρόνια.


Η περιγραφή του βίντεο γράφει:

Στις 12 Φεβρουαρίου μια νεοσύστατη παρέα μαζεύτηκε σε ένα καφέ του Βερολίνου για να πει ένα τραγούδι, μια κουήρ εκδοχή του γνωστού παιδικού τραγουδιού «Frere Jacques» και να φτιάξει ένα βίντεο- στΟργή για το ΖAK, για τη ZACKIE OH

Μια ορχήστρα και μια χορωδία, τέσσερις οικογένειες, τέσσερις κάμερες, μια queen, δάκρυα, οργή και χρυσόσκονη μαζεύτηκαν, 2329 χιλιόμετρα μακριά από τη δικαστική αίθουσα, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη των υπευθύνων για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

«Το βίντεο που φτιάξαμε είναι μια προσπάθεια να ενώσουμε τις φωνές μας με τα αδέρφια μας στην Ελλάδα κι αλλού, να ενώσουμε τα δάκρυα μας με αυτά της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, που βιώνει τη δολοφονία του παιδιού κι αδερφού της, ξανά και ξανά στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Επιδιώκουμε με αυτό το τραγούδι να μπούμε στην αίθουσα και να αγγίξουμε τρυφερά το χέρι τους κάθε φορά που μια προσβλητική φράση αφήνει τα στόματα όσων συνεχίζουν να κατηγορούν και να πληγώνουν, αντί να σκύβουν το κεφάλι. Με το τραγούδι αυτό “απαντάμε” σε όλα τα υβριστικά σχόλια που διαβάζουμε στο διαδίκτυο, σχόλια βασισμένα στις πρώτες εντυπώσεις των ΜΜΕ».

Το βίντεο «υπογράφουν» 15 μικρο-οικογένειες, δύο μεγαλο-οικογένειες (collectives), ένα σύνολο 50+ ατόμων που κατοικούν στο Βερολίνο και ζητούν δικαίωση.




Σήμερα ξεκίνησαν οι απολογίες των έξι κατηγορουμένων

Η διαδικασία των απολογιών των έξι κατηγορουμένων, δύο επιχειρηματιών και τεσσάρων αστυνομικών, στην υπόθεση του θανάτου του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, έξω από κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 , ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Μετά από 13 συνεδριάσεις, η δίκη που ξεκίνησε στις 20 του περασμένου Οκτωβρίου, αρχίζει πλέον να μετρά αντίστροφα για την ετυμηγορία των δικαστών που θα πρέπει να αναμένεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο.


Η απολογία του κοσμηματοπώλη

Ο 77χρονος κοσμηματοπώλης παρουσίασε σήμερα τη δική του εκδοχή για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο κατάστημά του τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν ο Ζακ είχε εισέλθει σε αυτό και λίγη ώρα αργότερα κείτονταν αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια.

Κατά την απολογία του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ο κοσμηματοπώλης υποστήριξε πως τα χτυπήματα που έδωσε στον 33χρονο Ζακ δεν ήταν «σοβαρά», ενώ υποστήριξε επίσης πως ο μοναδικός του σκοπός εκείνη την ώρα ήταν να «φοβερίσει» το 33χρονο θύμα, ούτως ώστε να τον= κρατήσει μέσα στο κατάστημα μέχρι να έρθει η αστυνομία για να το συλλάβει.

Ο κατηγορούμενος πρόσθεσε πως ο Ζακ Κωστόπουλος δεν είχε κλέψει κάτι από το μαγαζί του, αλλά κρατούσε ένα μαχαίρι το οποίο «κουνούσε μέσα στο κοσμηματοπωλείο σε έξαλλη κατάσταση».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, βρισκόταν και αυτός σε κατάσταση σοκ και φοβήθηκε στη θέα του μαχαιριού, ενώ δεν του πέρασε από το μυαλό η σκέψη να προσπαθήσει να μιλήσει στο θύμα ούτως ώστε να το ηρεμήσει ή να το αφήσει να φύγει από το κατάστημα. Ανέφερε επίσης πως οι κλοτσιές που έριξε στο κεφάλι του 33χρονου ήταν «ξώφαλτσες» και έτσι δεν θα μπορούσαν να ήταν θανατηφόρες.

Μεταξύ άλλων στην απολογία του ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Με απειλεί να μην μπω στο μαγαζί μου. Αυτό ένιωσα. Και ήταν η πρώτη μου εντύπωση. Αφού βγήκε κατάλαβα ότι δεν έλειπε τίποτα από το μαγαζί. Τι έπρεπε να υποθέσω; Ότι μπήκε να πιει καφέ; Το ότι δεν έκλεψε βγάζω τα συμπεράσματα μου. Σε δευτερόλεπτα θα μπορούσε να κλέψει. Πήγε στο ταμείο δεν βρήκε λεφτά, εγκλωβίστηκε και φοβήθηκε και σκέφτηκε να μην κλέψει για να μην τον πιάσουν με τα πράγματα πάνω του».


Ο διάλογος με τον πρόεδρο του δικαστηρίου

Προεδρος:
Πώς ζυγίζετε αυτές τις ενέργειες: πατάω το χέρι κάποιου ή κλωτσάω το κεφάλι του. Ποια η διαφορά;

Κατηγορούμενος: Τα χτυπήματα τα δικά μου δεν ήταν σοβαρά. Δεν είναι χτύπημα που κοιτάει να επιφέρει θάνατο.

Πρόεδρος: Και ποιο χτύπημα είναι αυτό που επιφέρει θάνατο;

Κατηγορούμενος: Ήταν ξώφαλτσες οι κλωτσιές. Δεν τον πήρα και καλά. Από άλλο πέθανε. Δεν ήταν και στα καλά του. Το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα σοβαρό. Δεν μπαίνεις έτσι σε ένα κατάστημα….

Εισαγγελέας: Σκεφτήκατε να μην τον χτυπήσετε;

Κατηγορούμενος: Ήμουν σε κάποια ψυχολογική κατάσταση και ήθελα να τον κρατήσω στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία…

Εισαγγελέας: Σπάζοντας την τζαμαρία πώς θα τον σταματούσαμε;

Κατηγορούμενος: Με τις κλωτσιές, με το πόδι να τον σταματήσουμε. Να τον φοβερίσουμε. Ίσως να παρασύρθηκα λιγάκι από τις φωνές του κόσμου που έλεγε να μην τον αφήσουμε.

Εισαγγελέας: Ο κόσμος έλεγε και να τον αφήσετε ήσυχο, να μην τον σκοτώσετε….

Κατηγορούμενος: Έκανα λάθος με τον τρόπο που το προσπάθησα να τον κρατήσω…..

Πρόεδρος: Επιτεθήκανε στο κεφάλι σε ένα ευπαθές σημείο. Αυτό εξετάζουμε.

Κατηγορούμενος: Ο σκοπός ήταν να τον κρατήσω να έρθει η αστυνομία. Γιατί να τον σκοτώσω; Να γίνει τί;

Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του 59χρονου μεσίτη.


Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ