Πώς ένα βίντεο στο ΤikTok πρόδωσε τις κινήσεις του ουκρανικού στρατού στους Ρώσους

Το βίντεο ανέβασε στη δημοφιλή πλατφόρμα ένας Ουκρανός πολίτης, ο οποίος «εν γνώσει ή εν αγνοία του» έδωσε πολύτιμες πληροφορίες στην αντίπαλη πλευρά.

Article featured image
Article featured image


Τον γύρο των social media κάνει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο που ανέβασε στο TikTok ένας Ουκρανός πολίτης και στο οποίο φαίνονται τα φορτηγά του ουκρανικού στρατού που μετέφεραν πυρομαχικά να μπαίνουν στο εμπορικό κέντρο Retroville στο Κίεβο.

Πρόκειται για το εμπορικό κέντρο που το βράδυ της Κυριακής βομβαρδίστηκε από ρωσικούς πυραύλους, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τον βομβαρδισμό οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε.



O Artemev Pavel Alexandrevich, ο άνδρας που ανήρτησε το βίντεο, είπε: «Δεν το έκανα επίτηδες, είδα τα τανκ και τα όπλα που έμπαιναν στο εμπορικό κέντρο, εντυπωσιάστηκα και το ανέβασα, τυχαίνει να μένω απέναντι».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, ο εν λόγω άνδρας παραδέχεται ότι ανέβασε το βίντεο στο TikTok στις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στη χώρα του.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας σχολίασε ότι «εν γνώσει ή εν αγνοία του αυτός ο άνδρας εργαζόταν ως παρατηρητής πυροβολικού για τη Ρωσική Ομοσπονδία και ως εκ τούτου θα διεξαχθεί σχετική έρευνα».


Ο άνδρας υποστηρίζει ότι δεν κατάλαβε ότι είχε αποκαλύψει ένα στρατιωτικό μυστικό και έδινε εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες στους Ρώσους. Για κακή του τύχη, αυτό το βίντεο περιήλθε στη κατοχή της αντίπαλης πλευράς που φαίνεται ότι σχεδίαζε εδώ και μέρες το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο Retroville.

Στο βίντεο που ανέβασαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, ο συγκεκριμένος άνδρας ακούγεται να λέει ότι έχει μετανιώσει και ότι δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι μπορούσε να προκαλέσει τόσο μεγάλη καταστροφή.



Η Ρωσία από την πλευρά της έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή του βομβαρδισμού του εμπορικού κέντρου για να εξηγήσει γιατί το «χτύπησε». Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από drone που δείχνει αναλυτικά τις κινήσεις των Ουκρανών και τον βομβαρδισμό του εμπορικού. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, στο εμπορικό κέντρο οι Ουκρανοί είχαν αποθηκεύσει πυρομαχικά και ως εκ τούτου ήταν χτύπημα σε στρατιωτικό στόχο και όχι σε αμάχους.



«Μην ανεβάζετε τέτοιο υλικό στα social media»

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας κάλεσε για άλλη μια φορά τους πολίτες να μην δημοσιεύουν πληροφορίες ή βίντεο που θα μπορούσαν να προδώσουν τις κινήσεις του ουκρανικού στρατού στην αντίπαλη πλευρά.

«Καλούμε όλους τους πολίτες να απέχουν από τη δημοσίευση στοιχείων για την κίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα αποτελέσματα των εχθρικών χτυπημάτων! Αυτές οι [πληροφορίες] χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα από τους εισβολείς για τον σχεδιασμό περαιτέρω βομβαρδισμών.

Σας ζητάμε να κάνετε το αντίθετο: διαβιβάστε τις πληροφορίες για την τοποθεσία του εχθρού σε εμάς και το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό θα εξασφαλίσει την καταστροφή του», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που συνόδευε το βίντεο της ομολογίας του Ουκρανού TikToker στο Facebook.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ