Πότε θα δούμε ηλιόλουστη (και ζεστή) μέρα;

Μετά το τσουχτερό κρύο των τελευταίων ημερών, ας δούμε πότε αναμένεται να φτιάξει ο καιρός.

Article featured image
Article featured image


Όπως διαβάζουμε στο kitasweather, τις επόμενες 2 μέρες -της σημερινής περιλαμβανομένης- αναμένεται άστατος καιρός με κατά περιόδους βροχές/καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, με τα φαινόμενα να είναι πιο γενικευμένα κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε επίπεδα πολύ πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Παράλληλα, αναμένονται σημαντικές χιονοστρώσεις στα υψηλότερα ορεινά για την περίοδο που διανύουμε, οι οποίες σύμφωνα με την πρόγνωση του Τροόδους θα κυμανθούν γύρω στα 30-50 εκατοστά νέου χιονιού.

Ωστόσο, σημαντική βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Παρασκευή, με τη πιθανότητα βροχής να πέφτει αισθητά στις πλείστες περιοχές ενώ στη συνέχεια μέχρι και το τέλος του μήνα φαίνονται γενικά καλές καιρικές συνθήκες με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή αισθητή άνοδο, η οποία θα είναι της τάξεως των περίπου 10 βαθμών Κελσίου στο εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά, για να κυμανθεί σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Το αναλυτικό δελτίο:

Σήμερα Τρίτη
, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος. Σύντομα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και βόρειο 1/2 του νησιού και αναμένονται βροχές, χωρίς να αποκλείονται και μεμονωμένες καταιγίδες. Αργά το απόγευμα, μεμονωμένα φαινόμενα δεν αποκλείονται και σε άλλες περιοχές. Εάν εκδηλωθούν καταιγίδες πιθανόν να είναι έντονες και θα συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με πιθανότητα για ελαφριές και πρόσκαιρες χαλαζοστρώσεις. Τα φαινόμενα από τα περίπου 900 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις από τα περίπου 1000 μέτρα και άνω ενώ σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας στα ορεινά τα φαινόμενα θα επεκταθούν έως και περίπου 100-200 μέτρα πιο κάτω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1000 μέτρα και άνω. Κατά τις βραδινές ώρες, αρχικά δεν αποκλείονται ακόμα λίγα μεμονωμένα φαινόμενα, αλλά σύντομα ο καιρός θα καταστεί σταδιακά στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Μετά τα μεσάνυχτα παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στο νότιο/νοτιοδυτικό 1/2 του νησιού αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές, χωρίς να αποκλείονται και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως κοντά στα παράλια. Τα φαινόμενα από τα περίπου 800 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις από τα περίπου 900 μέτρα και άνω. Η πιθανότητα βροχής για σήμερα Τρίτη κυμαίνεται από 50-80% (αναλόγως περιοχής), με εξαίρεση το Τρόοδος, όπου η πιθανότητα χιονιού ανέρχεται στο 100%. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 4-7 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 13 βαθμούς Κελσίου στη Λευκωσία, γύρω στους 14-16 βαθμούς Κελσίου στα παράλια (αναλόγως περιοχής) και γύρω στους -3 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος (1900 μέτρα) όπου θα επικρατεί παγετός.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος με λίγες μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείονται και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα παράλια. Σύντομα, οι νεφώσεις θα αυξηθούν και αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές του νησιού. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και πιο εκτεταμένα στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με αυξημένη πιθανότητα για τοπικές ελαφριές χαλαζοστρώσεις και ριπαίους ανέμους. Τα φαινόμενα από τα περίπου 900 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις από τα περίπου 1000 μέτρα και άνω ενώ σε καταιγίδα τα φαινόμενα θα επεκταθούν έως και περίπου 100-200 μέτρα πιο κάτω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πολύ πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1000 μέτρα και άνω. Κατά τις βραδινές ώρες, παροδικά αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα παράλια ενώ στα ορεινά από τα περίπου 900 μέτρα και άνω αναμένονται ακόμα λίγες τοπικές χιονοπτώσεις, με χιονοστρώσεις από τα περίπου 1000 μέτρα και άνω. Η πιθανότητα βροχής για την Τετάρτη κυμαίνεται από 70-100% (αναλόγως περιοχής). Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 4-7 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 13 βαθμούς Κελσίου στη Λευκωσία, γύρω στους 14-16 βαθμούς Κελσίου στα παράλια (αναλόγως περιοχής) και γύρω στους -3 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος (1900 μέτρα) όπου θα επικρατεί παγετός.

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος με την πιθανότητα λίγων μεμονωμένων βροχών κυρίως στα παράλια. Σύντομα, οι νεφώσεις θα αυξηθούν και αναμένονται τοπικές βροχές/καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πιο γενικευμένες και πιο έντονες στα ορεινά/ημιορεινά και νότιο 1/3 του νησιού. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με πιθανότητα για τοπικές ελαφριές χαλαζοστρώσεις και ριπαίους ανέμους. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1100 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις από τα περίπου 1200 μέτρα και άνω ενώ σε καταιγίδα τα φαινόμενα θα επεκταθούν έως και περίπου 100 μέτρα πιο κάτω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1300 μέτρα και άνω. Κατά τις βραδινές ώρες, παροδικά αυξημένες νεφώσεις δεν αποκλείεται να δώσουν ακόμη λίγες μεμονωμένες βροχές ή λίγα χιόνια στα ορεινά κυρίως κατά το πρώτο μισό της νύχτας. Προοδευτικά, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος. Η πιθανότητα βροχής για την Πέμπτη κυμαίνεται από 40-80% (αναλόγως περιοχής). Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου στη Λευκωσία, γύρω στους 15-16 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -2 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος (1900 μέτρα) όπου θα παρατηρείται παγετός.

Την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις που θα αναπτυχθούν κυρίως στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους δεν αποκλείεται να δώσουν λίγες μεμονωμένες βροχές. Τα όποια φαινόμενα παρατηρηθούν θα ακολουθήσουν νότια πορεία και πιθανόν να επηρεάσουν πρόσκαιρα και κάποια νότια τμήματα του νησιού. Εάν παρατηρηθούν φαινόμενα από τα περίπου 1200 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού. Η πιθανότητα βροχής για την Παρασκευή κυμαίνεται από 20-40% (αναλόγως περιοχής). Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου στη Λευκωσία, γύρω στους 16-18 βαθμούς Κελσίου στα παράλια (αναλόγως περιοχής) και γύρω στους 2 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος (1900 μέτρα).

Από το Σάββατο και μέχρι το τέλος του μήνα, φαίνονται καλές καιρικές συνθήκες με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή αισθητή άνοδο, η οποία θα είναι της τάξεως των περίπου 10 βαθμών Κελσίου στο εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά, για να κυμανθεί σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Όσον αφορά τους ανέμους, αυτοί θα πνέουν σήμερα Τρίτη μεταβλητοί, εντάσεως 2-4 μποφόρ ενώ την Τετάρτη θα πνέουν νοτιοανατολικοί έως βορειοανατολικοί, εντάσεως 2-4 μποφόρ. Την Πέμπτη, οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, εντάσεως 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς έως νοτιοδυτικούς, εντάσεως 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά στα προσήνεμα το απόγευμα τα 5 μποφόρ ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο, οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, εντάσεως 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε δυτικούς έως βορειοδυτικούς, εντάσεως 3-4 μποφόρ. Την Κυριακή και την Δευτέρα, οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοαατολικούς έως νοτιοανατολικούς της ίδιας έντασης ενώ προς το τέλος της πρόγνωσης οι άνεμοι φαίνεται να στρέφονται και πάλι από δυτικές κατευθύνσεις.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ