Εσύ τι βλέπεις στη viral οφθαλμαπάτη με την οποία ασχολούνται όλοι;

Το τι βλέπεις -λένε- έχει να κάνει με το ποιο μέρος του εγκεφάλου σου λειτουργεί.

Article featured image
Article featured image


Μια οπτική ψευδαίσθηση έχει διχάσει και έχει προκαλέσει σύγχυση στον κόσμο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Η ανάρτηση κοινοποιήθηκε με την λεζάντα ότι οι μισοί θα διακρίνουν ένα ψάρι, ενώ οι άλλοι μισοί μια γοργόνα. Και ανάλογα με το τι θα δει ο καθείς, θα αποκαλυφθεί και ποιο μέρος του εγκεφάλου του λειτουργεί. Δηλαδή, αν δει ένα ψάρι, λειτουργεί το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ αν δει μια γοργόνα λειτουργεί το αριστερό ημισφαίριο.

Πάντως, ως είθισται να λέγεται ο αριστερός εγκέφαλος συνδέεται με αναλυτική, ψηφιακή, λογική, επιστημονική, συστηματική σκέψη. Από την άλλη, ο δεξιός εγκέφαλος έχει σχέση με τη δημιουργικότητα, τη μουσική, την τέχνη, το υποσυνείδητο μυαλό. Δεν ξέρουμε ακριβώς αν η επιστήμη συμμερίζεται αυτές τις «λαϊκές δοξασίες» που είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους μας.



Όπως και να έχει, το θέμα εδώ -αυτό που δίχασε και το Ίντερνετ- είναι ότι οι περισσότεροι που είδαν την εικόνα, παρατήρησαν κάτι άλλο, το οποίο δεν ήταν ούτε ψάρι αλλά ούτε γοργόνα. Στην πραγματικότητα διέκριναν έναν γάιδαρο.

Στην συζήτηση για το τι φαίνεται στην εικόνα έλαβαν μέρος και αρκετοί διάσημοι και πολλοί από αυτούς κατέληξαν ότι απεικονίζεται ένας γάιδαρος. Και εκεί που νομίζαμε ότι είχε λυθεί το θέμα, κάποιοι -διάσημοι και μη- διέκριναν και μια φώκια.



«Έβλεπα έναν γάιδαρο μέχρι που διάβασα ότι κάποιοι διακρίνουν μια φώκια. Τώρα μου φαίνεται ότι βλέπω και τα δύο», σχολίασε κάποιος, ενώ άλλος έγραψε: «Βλέπω έναν γάιδαρο ή μια φώκια. Δεν βλέπω γοργόνα ή ψάρι. Τι με κάνει αυτό; Εξωγήινο;».



Αν και δεν είναι σαφές εάν η εικόνα δείχνει πραγματικά ποια πλευρά του εγκεφάλου ενός ανθρώπου είναι κυρίαρχη, δεν είναι η πρώτη φορά που μια οπτική ψευδαίσθηση προκαλεί τέτοιου είδους συζητήσεις.

Όλο αυτό έχει να κάνει με τις ιδιότητες στις οπτικές περιοχές του εγκεφάλου και με τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι μια οπτική ψευδαίσθηση έχει να κάνει περισσότερο με τη λειτουργία του εγκεφάλου παρά με αυτήν της όρασης.

Η Susana Martinez-Conde, του Νευρολογικού Ινστιτούτου Barrow στην Αριζόνα είπε στο ABC: «Μια ψευδαίσθηση είναι ένα φαινόμενο στο οποίο η υποκειμενική μας αντίληψη δεν ταιριάζει με τη φυσική πραγματικότητα του κόσμου».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ