Τα «πολύ ασυνήθιστα δεδομένα» της πτήσης του μοιραίου Boeing που συνετρίβη χθες στην Κίνα

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 132 άτομα με τις ελπίδες για επιζώντες να είναι ελάχιστες. [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image


Αεροσκάφος Boeing 737 με 132 επιβαίνοντες συνετρίβη χθες Δευτέρα στη νότια Κίνα έπειτα από απότομη πτώση 8.000 μέτρων, δυστύχημα που πιθανότατα είναι το φονικότερο στην ασιατική χώρα από το 1994. Το μοντέλο του Boeing 737-800 είναι ο προκάτοχος του αμφιλεγόμενου μοντέλου 737 Max, αλλά θεωρείται ασφαλές, παρά τη σειρά δυστυχημάτων κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας του.

Το αεροπορικό δυστύχημα προκάλεσε την αντίδραση εν θερμώ του Προέδρου της χώρας Σι Τζινπίνγκ, κάτι ασυνήθιστο για Κινέζο ηγέτη.



Μέχρι χθες το βράδυ, δεν υπήρχε απολογισμός θυμάτων. Τα συνεργεία που έφτασαν αμέσως μετά την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους στην περιοχή, συνεχίζουν και σήμερα να ψάχνουν για επιζώντες, αν και με βάση τα δεδομένα του δυστυχήματος, μοιάζει απίθανο να υπάρχουν.

Στιγμιότυπο 2022-03-22, 10.34.56 πμ.png

000_326M8WC.jpg



Σε ανακοίνωσή της, η China Eastern Airlines, η εταιρεία στην οποία ανήκε το αεροσκάφος, «απέτισε φόρο τιμής» στους «νεκρούς» της καταστροφής.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η μετοχή της αεροπορικής εταιρίας China Eastern Airlines έχασε σήμερα σχεδόν το 9% της αξίας της στις πρώτες συναλλαγές μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Σαγκάης, την επομένη της καταστροφής ενός από τα Boeing 737 του στόλου της στη νότια Κίνα. Η China Eastern είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κινεζικός αερομεταφορέας βάσει αριθμού επιβατών. Μετά τις 10:00 (τοπική ώρα 04:00 ώρα Κύπρου), η μετοχή της ανακτούσε πάντως κάποιες από τις απώλειες, έπεφτε κατά 6,68%, στα 5,3 γιούαν.


Τα «ασυνήθιστα δεδομένα»

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightRadar24, το αεροσκάφος έχασε μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό κάπου 21.250 πόδια (6.477 μέτρα), προτού εξαφανιστεί από τα ραντάρ μετά τις 14:22 (τοπική ώρα στις 08:22 ώρα Κύπρου).

Κατόπιν, έπειτα από σύντομη άνοδο, άρχισε να χάνει ξανά ύψος, 4.625 πόδια (1.410 μέτρα), σύμφωνα με τον ιστότοπο, για να βρεθεί στα 3.225 πόδια (983 μέτρα) από τo έδαφος. Το αεροσκάφος φαίνεται ότι χτύπησε στο έδαφος με ταχύτητα που υπολογίζεται στα 563 χλμ./ώρα. Δεν υπάρχουν δεδομένα της πτήσης μετά τις 14:22.

βουτια-μποεινγκκ-1.jpg



Ο Ζαν-Πολ Τροαντέκ, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας ερευνών και αναλύσεων για την αεροπορική ασφάλεια της Γαλλίας, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είναι «πάρα πολύ νωρίς» για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα, όμως, πρόσθεσε, τα δεδομένα του FlightRadar είναι «πολύ ασυνήθιστα».



Μιλώντας στη Sun Online, η ειδικός σε θέματα αεροπορίας Σάλι Γκέθιν δήλωσε ότι τα δεδομένα πτήσης υποδηλώνουν ότι υπήρξε ένα «διάστημα 10 έως 20 δευτερολέπτων όπου ένας ή περισσότεροι από τους πιλότους ανέκτησαν τις αισθήσεις τους και προσπάθησαν να σώσουν το αεροπλάνο» πριν αυτό συντριβεί στο έδαφος. Όλοι όσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος «θα πρέπει να ήταν αναίσθητοι» κατά την τελική αυτή βουτιά, υποστηρίζει η Γκέθιν.

Και πρόσθεσε: «Οι πιλότοι εκπαιδεύονται σε μεγάλο βαθμό σε προσομοιωτές. Αλλά στον πραγματικό κόσμο, μπορεί να συγκλονιστούν ή να αποπροσανατολιστούν από ξαφνικά γεγονότα. Αυτό είναι γνωστό ως φαινόμενο φόβου, και είναι πολύ δύσκολο να εκπαιδευτεί κανείς γι' αυτό. Ακόμη και οι έμπειροι πιλότοι μπορεί να αιφνιδιαστούν και τότε μπορεί να κάνουν κακές κρίσεις. Τώρα γίνονται προσπάθειες να αναγνωριστεί αυτό και να προσφερθεί πρόσθετη εκπαίδευση».

Η ίδια δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς για εικασίες» σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή, αλλά ανάμεσα στα σενάρια θα μπορούσαν να είναι μια δυσλειτουργία του πίσω μέρους του αεροσκάφους, ο καιρός ή μια πληθώρα ζητημάτων που μπορεί να επηρέασαν το αεροσκάφος, όπως μια «μικρή φωτιά» ή ένα πρόβλημα καλωδίωσης. Πρόσθεσε ότι είναι «ασυνήθιστο» το γεγονός ότι ο συγκυβερνήτης είχε 30.000 ώρες πτητικής εμπειρίας, ενώ ο πιλότος είχε μόνο 7.000 ώρες στο ενεργητικό του.

Ένας τρίτος εκπαιδευόμενος πιλότος, ο οποίος είχε μόνο μερικές εκατοντάδες ώρες πτητικής εμπειρίας, βρισκόταν επίσης στο αεροπλάνο.


Το βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media

Τη σοκαριστική στιγμή που το Boeing 737 με τους 132 επιβάτες πέφτει στο έδαφος φέρεται να έχει καταγραφεί σε βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί. Όπως δείχνει το βίντεο που έχει καταγράψει κάμερα κλειστού κυκλώματος και κυκλοφορεί στα social media το αεροσκάφος χάνει ύψος και πέφτει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάθετα προς το έδαφος.



Ακολούθησε μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος με 123 επιβάτες και 9 μέλη πληρώματος. Το αεροσκάφος «κονιορτοποιήθηκε», είπε κάτοικος της περιοχής όπου έγινε το δυστύχημα, σύμφωνα με κινεζικό μέσο ενημέρωσης.

Το δυστύχημα «προκάλεσε πυρκαγιά» σε ορεινό όγκο, ανέφερε το δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, που μετέδωσε πλάνα πυροσβεστών οι οποίοι έσπευδαν προς τον τόπο του δυστυχήματος σε ορεινή, δενδρώδη περιοχή. Η φωτιά κατασβέστηκε.



Η πτήση MU5735 της China Eastern Airlines, εταιρείας με έδρα τη Σαγκάη, είχε απογειωθεί λίγο μετά τις 13:00 (τοπική ώρα 07:00 ώρα Κύπρου) από τη μητρόπολη Κουνμίνγκ (νοτιοδυτικά) και είχε προορισμό την Καντόνα (νότια), σε απόσταση περίπου 1.300 χιλιομέτρων. Το 737-800 «έχασε την επαφή» με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας «πάνω από την πόλη Γουτζού», στην ορεινή περιοχή της Γκουάνγκσι, ανέφερε η κινεζική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (CAAC).

_123784738_china_plane_crash_map_v2_640x2-nc.png

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ