Όχι, δεν κόβονται οι δράκοι, τα άλογα και τα λιοντάρια από τις εικόνες των εκκλησιών

Τι απαντά η επίσημη Εκκλησία της Κύπρου στις φήμες που έπαιξαν από αέρος ραδιοφώνου, σήμερα το πρωί.

Article featured image
Article featured image


Έχεις σκεφτεί ότι στην προσπάθειά σου να προσκυνήσεις μια εικόνα στην εκκλησία, στην οποία απεικονίζεται ένας Άγιος, ενίοτε τα χείλη σου προσκυνούν δράκους, άλογα, φίδια και άλλα «σατανικά» props, που επίσης υπάρχουν στις βυζαντινές εικόνες της Ορθοδοξίας;

Ok, λογικά εσύ δεν θα το έχεις σκεφτεί ποτέ, ένας ακροατής, όμως, που έκανε το πρωί σήμερα παρέμβαση σε δημοφιλή ραδιοφωνική εκπομπή, όχι μόνο το σκέφτηκε, αλλά θεώρησε κιόλας σωστό να το μοιραστεί μαζί μας από αέρος, αναφέροντας μάλιστα πως αυτός είναι ο λόγος που πολλές εικόνες στις εκκλησίες μας είναι πλέον… μισές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κόβονται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δράκοι και λοιπά τετράποδα ή ερπετά, για να μην «δαιμονίζονται» οι πιστοί. Ο ίδιος επικαλέστηκε και πηγές που αναφέρουν πως «με απόφαση της εκκλησίας της Κύπρου, στις καινούργιες εικόνες, τα εικονιζόμενα πρόσωπα αγιογραφούνται από τη μέση και πάνω, ώστε ο πιστός να ασπάζεται μόνο τον Άγιο και όχι τα επιμέρους στοιχεία της εικόνας (π.χ. άλογο, λιοντάρι, δράκο). Η αιτιολογία είναι ότι κάτι τέτοιο ‘αιρετικό’».

6_p18jqa5gd6qjsq9m1dd71mqf1d1ea.jpg



Μετά από αυτό και μιας και η φήμη ξεκίνησε να εξαπλώνεται σαν τον ιό στην κοινότητα, δεν έμενε παρά να επικοινωνήσουμε με την Ιερά Αρχιεπισκοπή, για μια επίσημη τοποθέτηση. Η είδηση διαψεύστηκε κατηγορηματικά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως μας λέχθηκε, καθώς αντιτίθεται στη βυζαντινή παράδοση αιώνων, ενώ η Εκκλησία της Κύπρου ουδέποτε έλαβε τέτοια απόφαση. Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε περαιτέρω, η ίδια η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου δεν μπορεί από μόνη της να αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Μιλώντας παράλληλα με τον θεολόγο κ. Θεόδωρο Κυριακού, από τον οποίο επίσης ζητήσαμε να σχολιάσει την περίεργη αυτή φήμη, μάς ανέφερε ότι η χριστιανική ζωγραφική έχει διδακτικό χαρακτήρα, οπότε όλα τα στοιχεία των εικόνων έχουν τη δική τους σημασία, επιτελώντας έναν συγκεκριμένο ρόλο. Οτιδήποτε αντιτίθεται σε αυτό, είναι επικίνδυνο.

άγιοςεικόνες.jpg



Συνεπώς, λιοντάρια, δράκοι, φίδια και άλλα παράξενα όντα θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν με τις μορφές των Αγίων στις εκκλησίες και τις εικόνες. Όπως επίσης θα συνεχίσουν να υπάρχουν και οι πιστοί που κυριολεκτικά διαδίδουν «ό,τι πελλάρα κόψει ο νους τους».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ