Ερευνητές δημιούργησαν αντρικό αντισυλληπτικό χάπι που είναι κατά 99% αποτελεσματικό

Εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Article featured image
Article featured image


Ερευνητές από το University of Minnesota προχώρησαν σε εργαστηριακές δοκιμές σε ποντίκια ενός μη-ορμονικού αντρικού αντισυλληπτικού χαπιού, το οποίο αποδείχτηκε 99% αποτελεσματικό στην αποφυγή εγκυμοσύνης, χωρίς μάλιστα κάποιες παρατηρήσιμες παρενέργειες.

Η ομάδα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης στο εαρινό συνέδριο της «American Chemical Society», ενώ οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Μινεσότα, η καθηγήτρια Χημείας Γκούντα Γκέοργκ, είπε ότι είναι αισιόδοξη ότι η έγκριση του χαπιού για την αγορά θα μπορούσε να γίνει σε μόλις πέντε χρόνια.

Το χάπι «YCT529» χορηγήθηκε σε ποντίκια από το στόμα για τέσσερις εβδομάδες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων των αρσενικών ποντικών μειώθηκε δραστικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και αποφεύχθηκε το 99% των περιπτώσεων εγκυμοσύνης. Τα ποντίκια ήταν ξανά γόνιμα τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη διακοπή του φαρμάκου.



Ενώ το γυναικείο χάπι βασίζεται σε ορμόνες, το «YCT529» προσκολλάται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας ρετινοϊκού οξέος άλφα, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σπέρματος. Προηγούμενη έρευνα για τα ανδρικά αντισυλληπτικά χάπια είχε επικεντρωθεί στην ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη. Ωστόσο, υπήρξαν παρενέργειες όπως αύξηση βάρους, κατάθλιψη και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το γυναικείο αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο είναι διαθέσιμο από τη δεκαετία του 1960, μπορεί επίσης να προκαλέσει παρενέργειες, όπως θρομβώσεις.

Μέχρι στιγμής, μόνο δύο μέθοδοι αντισύλληψης έχουν εξεταστεί για τους άνδρες: προφυλακτικά ή στείρωση. Ωστόσο, το τελευταίο είναι ακριβό και όχι πάντα επιτυχημένο.


Με πληροφορίες από naftemporiki, unboxholics

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ