Κάμερα κατέγραψε στον βυθό του ωκεανού το (πολύ) ασυνήθιστο «αλλήθωρο καλαμάρι»

Γνωστό επίσης και ως «καλαμάρι φράουλα» λόγω του χρώματός του.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Youtube / 2022 MBARI

Αντιμέτωποι με ένα ασυνήθιστο πλάσμα του βυθού βρέθηκαν ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ενυδρείου του Monterey Bay, καθώς σε μια πρόσφατη βαθειά κατάδυση ένα υποβρύχιο, κινηματογράφησε ένα κατακόκκινο καλαμάρι στο χρώμα της φράουλας με απόκοσμα μάτια.

Αγνοώντας τη βιντεοκάμερα, το καλαμάρι φράουλα που ανήκει στο είδος Histioteuthis heteropsis, κολυμπούσε ατάραχο στρίβοντας και κουνώντας τα πλοκάμια και τα πτερύγιά του.

«Τα βλέπουμε συχνά (μία στις τέσσερις φορές που κάνουμε κατάδυση), αλλά δεν είναι καθόλου άφθονα», δήλωσε στο Live Science ο Μπρους Ρόμπισον, ανώτερος επιστήμονας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ενυδρείου του Monterey Bay (MBARI).

Ο Robison, ο οποίος δεν συμμετείχε στην αποστολή που εντόπισε αυτό το καλαμάρι, ηγείται της ομάδας οικολογίας μεσαίου νερού στο MBARI.

Ερευνητές που ελέγχουν ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) γνωστό ως Doc Ricketts - ένα υποβρύχιο χωρίς πλήρωμα εξοπλισμένο με βίντεο εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας ανάλυσης 4K - εντόπισαν το καλαμάρι στο Monterey Canyon στα ανοιχτά της Καλιφόρνια. Το φαράγγι, το σπίτι της ποικίλης θαλάσσιας ζωής, είναι σχεδόν τόσο βαθύ όσο το Grand Canyon, καθιστώντας το ένα από τα βαθύτερα υποθαλάσσια φαράγγια στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με το MBARI.

Ο μανδύας του καλαμαριού φράουλα (το σώμα, χωρίς τα μάτια ή τα υπόλοιπα τμήματα) μπορεί να φτάσει έως και 5 ίντσες (13 εκατοστά) σε μήκος.

Η ομάδα του MBARI έγραψε στο Twitter για την ανακάλυψη της 23ης Μαρτίου: «Φρέσκο από τα βαθιά! Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης κατάδυσης σε βαθιά θάλασσα, η ομάδα μας συνάντησε έναν από τους πιο αξιόλογους κατοίκους της ζώνης του λυκόφωτος του ωκεανού: το καλαμάρι φράουλα (Histioteuthis heteropsis). Εντοπίσαμε αυτό το κατακόκκινο κεφαλόποδο σε βάθος 725 μέτρων (2.378 πόδια) στο φαράγγι Monterey».



Σε ένα δεύτερο tweet, η ομάδα σημείωσε ότι «το καλαμάρι φράουλα έχει ένα μεγάλο και ένα μικρό μάτι. Μαζί, αυτό το απίθανο ζευγάρι, βοηθά το καλαμάρι να κυνηγήσει για φαγητό στη ζώνη του λυκόφωτος του ωκεανού. Το μεγάλο αριστερό μάτι κοιτάζει προς τα πάνω για να εντοπίσει τις σκιές που ρίχνει η λεία στα ημιφωτισμένα νερά από πάνω».



Αντίστοιχα, το μικρότερο δεξί μάτι του καλαμαριού κοιτάζει προς τα κάτω, αναζητώντας «εκλάμψεις βιοφωταύγειας που παράγονται από θήραμα ή αρπακτικά που κρύβονται στα πιο σκοτεινά νερά κάτω», έγραψε το MBARI στο Twitter. Λόγω των διαφορετικών μεγεθών των ματιών του, το καλαμάρι φράουλα αποκαλείται μερικές φορές το «αλλήθωρο καλαμάρι».

Τα καλαμάρια φράουλα, ωστόσο, δεν γεννιούνται αλλήθωρα. Τα νεογνά H. heteropsis γεννιούνται με δύο μάτια ίδιου μεγέθους, όμως καθώς εξελίσσονται σε νεαρά άτομα, το αριστερό μάτι αυξάνεται σε μέγεθος και μέχρι την ενηλικίωση το αριστερό μάτι μπορεί να είναι υπερδιπλάσιο από το μέγεθος του δεξιού ματιού, εξήγησε το MBARI.

Όσον αφορά το χρώμα του, το καλαμάρι φράουλα δεν παίρνει το όνομά του μόνο από το κόκκινο χρώμα, αλλά στο σώμα του υπάρχουν σκούρες κηλίδες που μοιάζουν με τους σπόρους της φράουλας. Αυτά τα σημεία είναι στην πραγματικότητα φωτοφόρα, ή όργανα που παράγουν φως μέσω μιας χημικής αντίδρασης ή μέσω συμβιωτικών λαμπερών βακτηρίων. Το καλαμάρι φράουλα χρησιμοποιεί τα φωτοφόρα του για να αντιφωτιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί αυτό το φως για να ταιριάζει με το περιβάλλον του ως μια μορφή καμουφλάζ. Αυτό βοηθά το καλαμάρι να αποφύγει τα αρπακτικά που διαφορετικά θα μπορούσαν να δουν το σκοτεινό του πρόσωπο στη ζώνη του αμυδρού λυκόφωτος, είπε ο Robison.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ