Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών στην Πάτρα

Η Ρούλα Πισπιρίγκου οδηγείται σήμερα στην ανακρίτρια, η θανατηφόρα ποσότητα κεταμίνης στον οργανισμό της μικρής Τζωρτζίνας, οι προσπάθειες εδώ και τρεις εβδομάδες να «δέσουν» την υπόθεση και τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση.

Article featured image
Article featured image


Σιωπηλή παρέμενε έως αργά χθες το βράδυ η μητέρα των τριών νεκρών κοριτσιών από την Πάτρα, Ρούλα Πισπιρίγκου, που συνελήφθη, μετά από έρευνες μηνών, για την ανθρωποκτονία της πρωτότοκης κόρης του ζευγαριού, Τζωρτζίνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνης μόλις είδε τον φάκελο άσκησε την ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση εναντίον της μητέρας και ζήτησε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον της όπως και έγινε. Φέρεται μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες να είπε «αν ένας άνθρωπος είναι ικανός να σκοτώσει το παιδί του είναι ικανός να σκοτώσει και άλλους ανθρώπους».

Αξιωματικοί της διεύθυνσης ασφαλείας μετέφεραν χθες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής την 33χρονη μητέρα των κοριτσιών που μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, πέθαναν το ένα μετά το άλλο αιφνιδίως.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές από το απόγευμα της Τετάρτης, που έγινε γνωστό πως στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας (η οποία πέθανε τελευταία, στις 29 Ιανουαρίου του 2022), βρέθηκε η τοξική ουσία κεταμίνη. Η Νο1 ύποπτη οδηγήθηκε στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών και «σφράγισε» τα χείλια της, αποφεύγοντας να απαντήσει έστω και σε μία από τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που της έθεταν οι αστυνομικοί, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δεν σκότωσα εγώ το παιδί μου, είμαι αθώα», είναι το μόνο που φέρεται να είπε στους αστυνομικούς.



Δεν χορήγησαν οι γιατροί την κεταμίνη


Η γυναίκα τέθηκε υπό κράτηση για τον θάνατο της 9χρονης, λίγη ώρα αφότου διέρρευσε και στα ΜΜΕ μία κρίσιμη πληροφορία για τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που έδειξαν ότι στη μικρή είχε χορηγηθεί η ουσία κεταμίνη σε μεγάλη ποσότητα, ενώ το παιδί βρισκόταν στο νοσοκομείο και χωρίς η ουσία να περιλαμβάνεται στα περίπου πέντε μυοχαλαρωτικά και αντιεπιληπτικά σκευάσματα που χορηγούνταν στο κορίτσι.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις γιατρών της Τζωρτζίνας, που ξεκαθαρίζουν πως ουδέποτε χορήγησαν κεταμίνη στο νοσηλευόμενο παιδί, καθώς η κατάσταση της υγείας της 9χρονης δεν δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση τη χορήγηση αυτής της ψυχοδραστικής ουσίας που χρησιμοποιείται και στην κτηνιατρική, και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να επιφέρει μέσα σε λίγα λεπτά τον θάνατο.

Σύμφωνα όμως με τις καταθέσεις των γιατρών, έως και τριάντα λεπτά πριν από τον θάνατο της 9χρονης, στο δωμάτιο βρίσκονταν μόνο η μητέρα και η Τζωρτζίνα. Δείγματα ιστών έχουν διατηρηθεί και από τα άλλα δύο παιδιά, και θα εξεταστούν ξανά, σύντομα.


Θανατηφόρα τα επίπεδα της κεταμίνης – Εδώ και τρεις εβδομάδες προσπαθούσαν να «δέσουν» την υπόθεση

Θανατηφόρα 100% είναι τα επίπεδα κεταμίνης που εντοπίστηκαν στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας από την περαιτέρω ανάλυση των δειγμάτων που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr.

Η κεταμίνη ανιχνεύθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας πριν από τρεις εβδομάδες από το Εργαστήριο Αθηνών, ενώ όλο αυτό το διάστημα οι επιστήμονες προσπαθούσαν με συνεχείς επαληθεύσεις να προσδιορίσουν την ποσότητα προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» τον μηχανισμό θανάτου του μικρού κοριτσιού.

Η επιβεβαίωση ήρθε από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ που είχε αναλάβει και την ποσοτική εκτίμηση και παρέδωσε τα αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο και προκύπτει από τις αναλύσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, είναι, μεταξύ άλλων, ότι η ουσία δεν χορηγήθηκε για ιατρικούς λόγους και ότι οι ποσότητες κεταμίνης που εντοπίστηκαν ήταν 6 mg ανά λίτρο αίματος. Η ευρεθείσα συγκέντρωση αξιολογείται από τους επιστήμονες ως 100% θανατηφόρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο θάνατος της Τζωρτζίνας ήταν ταχύτατος, μόλις μερικά λεπτά μετά τη χορήγηση και περιγράφεται ως οξεία δηλητηρίαση. Επίσης, ξεκάθαρο φαίνεται από τις αναλύσεις ότι η χορήγηση της ποσότητας κεταμίνης πραγματοποιήθηκε εξωγενώς. Με βάση ότι ο θάνατος ήταν πολύ γρήγορος, δύο είναι τα ενδεχόμενα για τον τρόπο χορήγησης που εξετάζονται πιο σοβαρά: είτε η δόση χορηγήθηκε ενδοφλέβια, μέσα από τον ορό για παράδειγμα, είτε ενδομυϊκά με κάποια ένεση.

Από τη στιγμή που οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμη με βεβαιότητα, εξετάζεται και η τρίτη εκδοχή χορήγησης που είναι μέσω της ρινικής οδού. Ωστόσο, δεδομένου ότι σε αυτήν την περίπτωση ο θάνατος της Τζωρτζίνας θα ήταν πιο αργός, φαίνεται πως απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο.

Όσον αφορά τον μηχανισμό θανάτου τα βήματα είναι τρία: Σε πρώτη φάση σταματά η αναπνοή, σε δεύτερη προκαλείται ανακοπή και τέλος επέρχεται ο θάνατος.

Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον έμπειρο καθηγητή Νίκο Ράικο, κατάφεραν να επιβεβαιώσουν την ουσία στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, να την ποσοτικοποιήσουν και από την προηγούμενη εβδομάδα έστειλαν τα αποτελέσματα στην Αθήνα.


Τα ερωτήματα που ζητούν πλέον απάντηση είναι πολλά

Πρώτον:
είχε συνεργούς η 33χρονη Πισπιριγκου; Στο κάδρο των ερευνων είναι δυο άτομα που εξετάζεται αν γνώριζαν κάτι και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κληθούν για κατάθεση.

Δεύτερον: Πώς, από πού και πότε προμηθεύτηκε την κεταμίνη η Ρούλα Πισπιρίγκου; Μέσω διαδικτύου ή χρησιμοποίησε κάποια χάπια αντικαταθλιπτικά που ελάμβανε η ίδια ή μήπως ναρκωτικά που έχουν ως βάση τη συγκεκριμένη ουσία; Για τον λόγο αυτό το κινητό της τηλέφωνό κατασχέθηκε προκειμένου να γίνει φύλλο κλαι φτερό και να ανασυρθούν και αρχεία πουν έχουν διαγραφεί.

Τρίτον: Πώς δηλητηρίασε την Τζωρτζίνα; Χρησιμοποιώντας κάποια ένεση ή μέσω της ρινικής οδού δηλαδή χορήγησε κάποια εισπνεόμενα στην 9xρονη κόρη της για να της «πάρει» τη ζωη;

Τέταρτον: Οι δυο θάνατοι, της Μαλένας και της Ιριδος οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια με κεντρικό πρόσωπο τη Ρούλα που προκάλεσε βιαιο θάνατο; Οι πλάκες με αίμα και ιστούς απο τα δυο παιδιά ειναι στα αρχεία της Ιατροδικαστικης Υπηρεσίας και θα εξεταστούν εκ νέου.


Το χρονικό των θανάτων των τριών κοριτσιών

Τον Απρίλιο του 2019, η Μαλένα
ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας που πέθανε αιφνιδίως, σε ηλικία 3,5 ετών, στο νοσοκομείο Ελπίδα. Ο θάνατός της, που είχε συμβεί στο νοσοκομείο, είχε αρχικά αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα.

Τον Μάρτιο του 2021, η μόλις 6 μηνών Ίριδα, που κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με την Τζωρτζίνα πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες με την οικογένεια να επικαλείται εκ γενετής αγενεσία φλεβόκομβου, κάτι που όμως στη συνέχεια διαψεύστηκε από γιατρούς.

Τον Απρίλιο του 2021 η Τζωρτζίνα εισάγεται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, με τη μητέρα να ισχυρίζεται πως το παιδί της είχε εκδηλώσει σπασμούς, κάτι που οι γιατροί αδυνατούν να διαπιστώσουν. Στις 11 Απριλίου παθαίνει ανακοπή κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, γεγονός που της προκαλεί ανήκεστο εγκεφαλική βλάβη. Γιατροί και νοσηλευτές μεταφέρουν πως η μητέρα άργησε να ειδοποιήσει τους γιατρούς. Στις 29 Ιανουαρίου 2022, το παιδί καταλήγει σε ηλικία 9 ετών στο νοσοκομείο Παίδων.


Η ανάρτηση της μητέρας

Λίγες ώρες μετά την κηδεία του τρίτου παιδιού, η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook: «Σας γέννησα, σας έδωσα ζωή! Όμως σας έχω θυμώσει γιατί αφήσατε τη αγκαλιά μου άδεια! Ήσουν το στήριγμά μου, ο λόγος που γελούσα, ο λόγος που έπαιρνα δύναμη να συνεχίσω! Ήσουν μαχήτρια μέχρι τελευταία στιγμή γελούσες, μας κοίταγες χωρίς να μπορείς να μιλήσεις και μας έλεγαν τα μάτια σου ‘συνεχίστε, εγώ είμαι εδώ παλεύω’! Καλό ταξίδι μιτσιμπονάκι μου! Καλή αντάμωση με τις αδερφούλες σου! Για μένα δεν φύγατε και δεν θα φύγετε ποτέ! Σ’ αγαπάω και τις τρεις Τζωρτζίνα».

Στις 9 Φεβρουαρίου 2022, η εισαγγελία Πατρών παρήγγειλε να διεξαχθεί προκαταρκτική έρευνα.


Κατερινόπουλος: Είμαι πεπεισμένος πλέον ότι και τα άλλα δύο παιδιά έφυγαν από τα χέρια της

«Ύστερα από 10 ώρες ανάκρισης θα ομολογήσει και για τα άλλα δύο παιδιά» είπε ο επίτιμος πρόεδρος Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, Θανάσης Κατερινόπουλος, για τη Ρούλα Πισπιρίγκου. «Το πιο πιθανό είναι να αρνηθεί αλλά από ό,τι μπορώ να εκτιμήσω αν αυτή εξεταστεί 8 - 10 ώρες όχι μόνο θα ομολογήσει το πού βρήκε την κεταμίνη αλλά και πώς θανάτωσε και τα άλλα δύο παιδιά γιατί είμαι πεπεισμένος πλέον ότι και τα άλλα δύο παιδιά έφυγαν από τα χέρια της», δήλωσε και πρόσθεσε: «Φτάσαμε στην αρχή του τέλους της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία αλλά μόνο για την Τζωρτζίνα, έχουμε και τα άλλα δύο παιδιά τα οποία ''έφυγαν'' από τα χέρια της μητέρας τους».


Σήμερα στην ανακρίτρια

Σήμερα, Πέμπτη, η 33χρονη αναμένεται να οδηγηθεί στην Ανακρίτρια. Βάσει νόμου, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος της από την Ανακρίτρια, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Εισαγγελίας, η μητέρα έχει δικαίωμα να απολογηθεί εντός πέντε ημερών από την εκτέλεση του εντάλματος, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική της μεταχείριση.

Για κατάθεση θεωρείται βέβαιο πως θα κληθούν τόσο ο σύζυγος, Μάνος Δασκαλάκης, όσο και η αδελφή της μητέρας που βρισκόταν μαζί της στο σπίτι την ημέρα του θανάτου της Ίριδας, μέσα στο παιδικό δωμάτιο που κοιμόταν με την Τζωρτζίνα.


Με πληροφορίες από Lifo και Πρώτο Θέμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ