Πιτσιρικάς έχει το «σύνδρομο των αχτένιστων μαλλιών» και γίνεται viral

Κολλήσαμε με τον λογαριασμό που άνοιξε η μαμά του στο Instagram.

Article featured image
Article featured image


Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ένα παιδάκι με ατημέλητα μαλλιά. Ωστόσο το viral πιτσιρίκι από τις ΗΠΑ έχει ένα σύνδρομο που ονομάζεται «σύνδρομο αχτένιστων μαλλιών» ή UHS και το έχουν μόλις καμιά εκατοσταριά άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Κέιτλιν Σαμπλς δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία του μικρότερου γιου της, του Λόκλαν. Λίγο αργότερα έλαβε μήνυμα από έναν άγνωστο, που τη ρωτούσε αν το τότε 10 μηνών παιδί είχε διαγνωστεί με «σύνδρομο αχτένιστων μαλλιών». Η 33χρονη μητέρα από την Τζόρτζια ανησύχησε. «Βλέπεις τη λέξη “σύνδρομο” και σκέφτεσαι “Θεέ μου, συμβαίνει κάτι στο μωρό μου;”. Πονάει;», παραδέχθηκε μιλώντας στο ABC.

Εν τέλει, μετά από αρκετό ψάξιμο, ένας παιδίατρος-δερματολόγος στην Ατλάντα διέγνωσε τον Λόκλαν με το εν λόγω σύνδρομο. Τι είναι όμως αυτό;



Πρόκειται για μια σπάνια γενετική διαταραχή, χαρακτηριστικό της οποίας είναι τα «απείθαρχα» ξανθά μαλλιά, τα οποία στέκονται όρθια και είναι αδύνατο να μείνουν προς τα κάτω αν χτενιστούν. Συχνά εμφανίζεται σε παιδιά από 3 έως 12 ετών.

«Όταν κοιτάζεις στο μικροσκόπιο, βλέπεις ότι οι τρίχες αντί για κυλινδρικό έχουν τριγωνικό σχήμα», εξήγησε στο ABC η Δρ Κάρολ Τσενγκ, παιδίατρος δερματολόγος. Οι επιστήμονες γνωρίζουν μόνο περίπου 100 τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη θεραπεία, αλλά συνήθως το «πρόβλημα» βελτιώνεται ή λύνεται, όταν ξεκινά η εφηβεία.



Τα μαλλιά του Λόκλαν μπερδεύονται εύκολα και είναι πολύ εύθραυστα, εξήγησε η Σαμπλς, που έπειτα από έρευνα κατάφερε να βρει στο Facebook ένα γκρουπ για αυτό το σύνδρομο, όπου τα μέλη του ανταλλάσσουν πληροφορίες για χτενίσματα και προϊόντα. Κάτι που, συμπληρώνει, τη βοήθησε πολύ.  

Το μόνο σύμπτωμα που έχει βιώσει ο Λόκλαν είναι το «εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα», είπε η μητέρα του, προσθέτοντας ότι και άλλοι γονείς από την ομάδα στο Facebook το παρατήρησαν στα παιδιά τους. Μερικές φορές, επίσης, τα μαλλιά των παιδιών -που μοιάζουν σαν όρθιες κλωστές- απωθούνται λόγω στατικού ηλεκτρισμού.

Μετά τη διάγνωση του Λόκλαν, η Σαμπλς ακολούθησε τη συμβουλή του συζύγου της και δημιούργησε το @uncombable_locks, έναν λογαριασμό στο Instagram με φωτογραφίες του γιου της και των μαλλιών του με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σε σχέση με αυτό το σχετικά άγνωστο σύνδρομο.



Επτά μήνες αργότερα, οι χρήστες έδειξαν στον μικρό απεριόριστη αγάπη και υποστήριξη. Ένας εξ αυτών έγραψε: «Τον αγαπώ τόσο πολύ!!! Θα ήθελα πολύ να δω όλα παιδιά με UHS σε μια κοινή φωτογραφία».

Η Σαμπλς περιγράφει την προσοχή που δέχεται ο γιος της ως «γεμάτη χαρά και εξαιρετικά ευγενική». Τα μηνύματα που δέχεται είναι εξαιρετικά ευγενικά λέει. Αρκετοί είναι αυτοί μάλιστα, που θέλουν να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί με τον μικρό, κάτι που δεν την ενοχλεί, αρκεί το παιδί να είναι χαρούμενο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ