Ουκρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα μαζί με τα κατοικίδιά τους

20 Μεγάλες Εικόνες.

Ουκρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα μαζί με τα κατοικίδιά τους

20 Μεγάλες Εικόνες.

Article featured image
Article featured image


Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας πυροδότησε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, καθώς υπολογίζεται ότι 2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν ήδη καταφύγει προς τα δυτικά, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται καθώς οι ουκρανικές πόλεις τίθενται στο στόχαστρο επιθέσεων.

Πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες έχουν μια πρόσθετη πρόκληση: να πάρουν μαζί τους τα αγαπημένα τους κατοικίδια.

dog1.jpg
Μια Ουκρανή γυναίκα μαζί με το κατοικίδιό της διασχίζουν τα ουκρανικά σύνορα με τη Σλοβακία. (Darko Vojinovic/AP)


Σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW), ορισμένες χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία -όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης- έκαναν ευκολότερη την πρόσβαση σε αυτές για τις ουκρανικές οικογένειες που φέρνουν μαζί και τα κατοικίδιά τους. Ορισμένα από τα μέτρα πολιτικής των εν λόγω χωρών περιλαμβάνουν τη χαλάρωση των ελέγχων των μητρώων υγείας που απαιτούνται συχνά για ζώα που μεταφέρονται πέρα από τα εθνικά σύνορα μιας χώρας.

«Η καταστροφή που προκαλείται από ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις με πυραύλους, αυτό το 'ανοιχτό' περιβάλλον γεμάτο γυαλί, σκυρόδεμα και μέταλλο είναι επικίνδυνο τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα», δήλωσε στο BBC News ο James Sawyer, διευθυντής της IFAW στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι τοπικές προμήθειες εξαντλούνται, ένα από τα δύο καταφύγια ζώων που υποστηρίζουμε έχει υποστεί ζημιές από οβίδες και ένα από τα ζώα σκοτώθηκε», είπε.

Φωτογραφίες προσφύγων δείχνουν πολλούς από αυτούς να μεταφέρουν τα κατοικίδιά τους σε κλουβιά ή κρατώντας τα απλώς στην αγκαλιά τους. Μια φωτογραφία στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Przemysl της Πολωνίας, δείχνει μια γυναίκα να κρατά το κουνέλι της ενώ κατέβαινε από ένα τρένο που έφτανε από την Ουκρανία.

dog2.jpg
Μια γυναίκα μεταφέρει ένα κατοικίδιο κουνέλι καθώς βγαίνει από ένα τρένο από το Κίεβο στο Przemysl της Πολωνίας, στις 23 Φεβρουαρίου. (Omar Marques/Getty Images)



Αυτά τα κατοικίδια χρειάζονται τροφή, στέγη και υγειονομική περίθαλψη.

Στο Przemysl, μια πολωνική πόλη κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ένα καταφύγιο ζώων εργάζεται πυρετωδώς για να σώσει όσα περισσότερα άρρωστα και τραυματισμένα κατοικίδια μπορεί. Σύμφωνα με την Daily Mail, η οποία επισκέφτηκε το καταφύγιο, η ομάδα έχει διασώσει «περισσότερους από 100 σκύλους, γάτες, κουνέλια, χάμστερ, ακόμη και έναν χαμαιλέοντα».

«Το περασμένο σαββατοκύριακο δέχθηκα μια κλήση από έναν άντρα που βρισκόταν στην Ουκρανία και είπε ότι ζούσε μόνος του, αλλά είχε ένα σκυλί που ήθελε να το φροντίσουμε γιατί επρόκειτο να πάει στον πόλεμο», δήλωσε στην Daily Mail ο Konrad Kuzminski, υπάλληλος στο καταφύγιο.

«Κανονίσαμε να συναντηθούμε στα σύνορα και με δάκρυα μού παρέδωσε το σκυλί του. Τού είπα ότι θα το προσέχουμε και θα μπορέσει να έρθει να το πάρει όταν τελειώσει όλο αυτό», είπε ο Kuzminski.

Οι Ουκρανοί επίσης, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ρωσικές βόμβες μεταφέρουν τα κατοικίδιά τους και σε καταφύγια βομβαρδισμών εντός της Ουκρανίας. Φωτογραφίες δείχνουν οικογένειες να στριμώχνονται σε σταθμούς του μετρό με τα κατοικίδιά τους.

dog5.jpg
Ο 9χρονος Kyryl από το Κίεβο φτάνει με τον σκύλο του, Hugo, στη συνοριακή πόλη Zahony της Ουγγαρίας στις 2 Μαρτίου. (Christopher Furlong/Getty Images)

e0e5fb31-9e30-11ec-b3ed-70b188c32fbd.jpg
Μια πρόσφυγας κρατά τη γάτα της στη συνοριακή πόλη Siret της Ρουμανίας, το Σάββατο. (Andreea Alexandru/AP)

dog8.jpg
Μια Ουκρανή πρόσφυγας κρατά τη γάτα της καθώς αυτή και άλλοι φτάνουν με λεωφορείο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. (Sakis Mitrollidis /AFP μέσω Getty Images)

dog9.jpg
Ένα κουτάβι στην πόλη Siret της Ρουμανίας, στις 27 Φεβρουαρίου. (Andreea Alexandru/AP)

dog10.jpg
Ένας εθελοντής ζεσταίνει ένα σκυλί στη συνοριακή πόλη Siret της Ρουμανίας, στις 2 Μαρτίου. (Andrei Pungovschi/Bloomberg μέσω Getty Images)

dog11.jpg
Οι άνθρωποι που φεύγουν από την Ουκρανία κάθονται με τα σκυλιά τους σε ένα τρένο που κατευθύνεται από το Zahony της Ουγγαρίας προς τη Βουδαπέστη την Κυριακή. (Bernadett Szabo/Reuters)

dog12.jpg
Ένας φοιτητής κρατά τη γάτα του αφού έφτασε στο αεροδρόμιο στο Τσενάι της Ινδίας την Παρασκευή, μετά τη φυγή από την Ουκρανία. (Arun Sankar/AFP μέσω Getty Images)

dog14.jpg
Μια μητέρα παρηγορεί το παιδί της και δίπλα ο σκύλος τους, σε ένα καταφύγιο προσφύγων στο Beregsurany της Ουγγαρίας, τη Δευτέρα. (Bernadett Szabo/Reuters)

dog15.jpg
Η Julia Gereasumenko και τα κατοικίδιά της, ο Garfield η γάτα και ο Yoda ο σκύλος, βρίσκουν καταφύγιο σε έναν σταθμό του μετρό του Κιέβου στις 2 Μαρτίου. (Marcus Yam/Los Angeles Times μέσω Getty Images)

dog16.jpg
Η Olga Okhrimenko κρατά τον σκύλο της, Knolly, σε μια αίθουσα χορού που μετατράπηκε σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο προσφύγων στη Suceava της Ρουμανίας, την Παρασκευή. (Andreea Alexandru/AP)

dog18.jpg
Μια πρόσφυγας και ο σκύλος της σε μια αίθουσα χορού που μετατράπηκε σε καταφύγιο προσφύγων στη Σουτσεάβα της Ρουμανίας, την Παρασκευή. (Andreea Alexandru/AP)

dog20.jpg
Ένα παιδί με μια γάτα σε ένα υπόγειο σχολείου στα περίχωρα του Κιέβου την Κυριακή. (Serhii Nuzhnenko/Reuters)



Τις προηγούμενες μέρες έγινε η απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη Ιρπίν, που βρίσκεται δίπλα στο Κίεβο. Σε κάποιες περιπτώσεις οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, καθώς οι άνθρωποι αναγκάζονταν να περπατούν μέσα στο χιόνι, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

dog13.jpg
Οι άνθρωποι με τα κατοικίδιά τους φεύγουν από το Irpin της Ουκρανίας τη Δευτέρα. (Wolfgang Schwan/Anadolu Agency μέσω Getty Images)

dog7.jpg
Μια γυναίκα μεταφέρει τη γάτα της καθώς οι εκτοπισμένοι διασχίζουν μια κατεστραμμένη γέφυρα στο Irpin, βορειοδυτικά του Κιέβου, τη Δευτέρα. (Dimitar Dilkoff/AFP via Getty Images)

dog17.jpg
Ένας άνδρας και ο σκύλος του διασχίζουν ένα ποτάμι μέσω μιας κατεστραμμένης γέφυρας στο Irpin της Ουκρανίας, την 1η Μαρτίου. (Άρης Μεσσήνης/AFP μέσω Getty Images)

62275a1d1e000029171afbaf.jpg

62275a572100007b335033ce.jpg

62275e8e1e000029171afbb8.jpg
Άνθρωποι εγκαταλείπουν το Irpin (ANADOLU AGENCY μέσω GETTY IMAGES)

62275ac1240000c36096c2d4.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ