Σε άλλα νέα το πρώτο τεστ αναπνοής για τον κορωνοϊό είναι γεγονός

Μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε λιγότερο από τρία λεπτά.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Mast Irham/EPA, via Shutterstock


Η Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε άδεια επείγουσας χρήσης για το πρώτο τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό με μόλις ένα δείγμα αναπνοής μέσα σε μερικά λεπτά και με υψηλό βαθμό ακρίβειας. 

«Η σημερινή άδεια είναι ακόμη ένα παράδειγμα για την ταχεία καινοτομία που αφορά τα διαγνωστικά τεστ της Covid-19» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζεφ Σούρεν, Διευθυντής του Κέντρου Συσκευών και Ακτινολογικής Υγείας της FDA. 

Το InspectIR Covid-19 Breathalyzer μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε λιγότερο από τρία λεπτά και να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία, κινητές μονάδες υγείας, αλλά και γραφεία γιατρών από εξειδικευμένο προσωπικό. Μια τέτοια συσκευή μπορεί να αναλύσει περί τα 160 δείγματα ημερησίως. 

Η συσκευή ελέγχθηκε σε μελέτη με τη συμμετοχή άνω των 2.400 ατόμων, με και χωρίς συμπτώματα κορωνοϊού. Τα τεστ που διενεργήθηκαν στη μελέτη, ανίχνευσαν σωστά το 91% των θετικών και το 99% των αρνητικών δειγμάτων

Στο νέο αυτό τεστ αναπνοής γίνεται χρήση της λεγόμενης αέριας χρωματογραφίας και φασματοσκοπίας μάζας που διαχωρίζει και αναγνωρίζει χημικά μείγματα ώστε να ανιχνεύσει πέντε ενώσεις συνδεόμενες με τον κορωνοϊό στην εκπνοή τής ανάσας. Αν το τεστ βγει θετικό στο Breathalyzer, το αποτέλεσμα πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσω μοριακού τεστ. 

Η InspectIR, η εταιρεία κατασκευής του breathalyzer, φιλοδοξεί να παράγει περίπου 100 συσκευές σε εβδομαδιαία βάση. 

Η ύπαρξη περισσότερων εναλλακτικών στα τεστ θα βοηθήσει στη μετάβαση από την πανδημία στην ενδημική φάση του ιού, τόνισε η Ιβόν Μαλντονάδο, ειδική στα λοιμώδη νοσήματα στη σχολή Ιατρικής του Στάνφορντ. 

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ