Ερευνητές θέλουν να καταψύξουν σπέρμα κοάλα για να τα σώσουν από την εξαφάνιση

Αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα βιολογικό εργαστήριο για τη συλλογή σπέρματος.

Article featured image
Article featured image

Ερευνητές στην Αυστραλία λένε ότι η κατάψυξη του σπέρματος των αρκούδων κοάλα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην προστασία των μαρσιποφόρων από την εξαφάνιση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίπου του Newcastle στη Νέα Νότια Ουαλία, αποφάσισαν να δημιουργήσουν επίσης ένα βιολογικό εργαστήριο για τη συλλογή του σπέρματος, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρόγραμμα αναπαραγωγής για να διασφαλιστεί η συνέχεια του είδους, αλλά και για να βελτιωθεί η γενετική του ποικιλότητα.

Η διαδικασία ονομάζεται βιοτραπεζική και περιλαμβάνει κατάψυξη των αναπαραγωγικών κυττάρων και ιστών για τη χρήση τους στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ο ερευνητής Δρ. Ryan Witt πιστεύει ότι αυτή η στρατηγική θα ήταν οικονομικά αποδοτική για την πρόληψη της επιλεκτικής διασταύρωσης στα κοάλα και ως εκ τούτου θα βοηθούσε στη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας αυτών των ζώων, πέρα ​​από τις μικρές αποικίες ζώων που κρατούνται σε αιχμαλωσία.



«Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία εγγύηση και ασφαλιστήριο συμβόλαιο έναντι φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές το 2019-2020», είπε.

«Αν ο πληθυσμός της αρκούδας κοάλα εξαφανιστεί σε τέτοιου είδους πυρκαγιές, δεν υπάρχει δυνατότητα να τα επαναφέρουμε, ούτε να διατηρήσουμε τη γενετική τους κληρονομιά», τονίζει ο ερευνητής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν ήδη γεννηθεί στο παρελθόν κοάλα μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, χρησιμοποιώντας φρέσκο ​​ή κατεψυγμένο σπέρμα, λένε οι ερευνητές.

«Χρησιμοποιώντας κατεψυγμένο σπέρμα, μπορούμε να επαναφέρουμε τη γενετική παραλλαγή σε πληθυσμούς άγριων κοάλα χωρίς να χρειάζεται να τους μετεγκαταστήσουμε», λέει ο Δρ. Lachlan Howell, ειδικός στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.

«Έχουμε εντοπίσει 16 νοσοκομεία άγριας ζωής καθώς και ζωολογικούς κήπους σε όλη την Αυστραλία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή σπέρματος», είπε.


ΠΗΓΉ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ