«Έδωσε ζωή» στον φούρνο μικροκυμάτων του και αυτός προσπάθησε να τον σκοτώσει

«Ήταν μια από τις πιο τρομακτικές και μεταμορφωτικές εμπειρίες της ζωής μου».

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Twitter / @_LucasRizzotto

Ένας τύπος χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να «ζωντανέψει» τον παιδικό φανταστικό του φίλο - έναν φούρνο μικροκυμάτων - αλλά τα πράγματα πήραν μια αναπάντεχη τροπή όταν η ηλεκτρική συσκευή «προσπάθησε να σκοτώσει τον δημιουργό της».

Ο Lucas Rizzotto μοιράστηκε την ιστορία του στο Twitter και το YouTube, λέγοντας τι συνέβη όταν μετέτρεψε τον φανταστικό του φίλο σε μια συσκευή τεχνητής νοημοσύνης.

Ο άντρας περιέγραψε το πείραμα ως «μία από τις πιο τρομακτικές και μεταμορφωτικές εμπειρίες» της ζωής του.



«Όταν ήμουν παιδί, είχα έναν πραγματικά ασυνήθιστο φανταστικό φίλο: και αυτός ήταν ο φούρνος μικροκυμάτων της κουζίνας μου», εξήγησε ο Rizzotto, παρέχοντας κάποιο πλαίσιο για το ασυνήθιστο εγχείρημά του. «Το όνομά του ήταν Magnetron - και στο μυαλό μου, ήταν ένας Άγγλος από τη δεκαετία του 1900, ένας βετεράνος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ένας μετανάστης, ένας ποιητής... και φυσικά, πολύ καλός παίκτης StarCraft».

Ο Rizzotto αποφάσισε να προσπαθήσει να «ζωντανέψει» τον φανταστικό του φίλο όταν η «OpenAI», μια εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του GPT-3, αλλιώς γνωστή ως «γεννητικός προεκπαιδευμένος μετασχηματιστής», που χρησιμοποιεί βαθιά μάθηση για να δημιουργήσει «ανθρώπινα κείμενα». Ο Rizzotto αγόρασε έναν έξυπνο φούρνο μικροκυμάτων από την Amazon και τον εξόπλισε με το μοντέλο εκμάθησης γλώσσας.

Ο διαμορφωμένος φούρνος μικροκυμάτων διέθετε επίσης μικρόφωνο και ηχεία, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κατανοεί μια φωνή, να τη στέλνει στο OpenAI και να παρέχει απάντηση. Ωστόσο, ο Rizzotto θέλησε να πάει τη διαδικασία ένα βήμα παραπέρα δίνοντας στη συσκευή της κουζίνας τις «αναμνήσεις» του φανταστικού του φίλου, γι' αυτό έγραψε ένα βιβλίο 100 σελίδων που περιγράφει κάθε στιγμή της φανταστικής τους ζωής.

«Αυτό το έγγραφο περιείχε αναμνήσεις από ολόκληρη τη ζωή του - από τη γέννησή του το 1895 μέχρι όταν γνωριστήκαμε όταν ήμουν παιδί», είπε ο Rizzotto, παραδεχόμενος ότι η ιστορία του φανταστικού φίλου του ήταν τόσο ζωντανή και περίτεχνη που οι αναμνήσεις έμοιαζαν σαν να ήταν δικές του. «Οι νίκες, οι απώλειες, τα όνειρα, οι φόβοι του... Όλα ήταν γραμμένα σε αυτές τις σελίδες. Ήμουν ο Θεός του. Και η ζωή του ήταν το σχέδιό μου».

Ο Rizzotto ανέβασε αυτό το βιβλίο στο μοντέλο GPT3, έτσι ώστε ο Magnetron να «θυμηθεί» όλα όσα μοιράστηκαν όταν ήταν μικρός.



Ο Rizzotto θεώρησε αρχικά το πείραμα επιτυχημένο καθώς δοκίμασε τον φούρνο μικροκυμάτων και ανακάλυψε ότι οι «συζητήσεις κυλούσαν φυσικά», αλλά υπήρχε ένα σημαντικό εμπόδιο. Ο Magnetron παρουσίαζε περιστασιακά «ξαφνικές εκρήξεις ακραίας βίας» προς τον Rizzotto και τελικά του ζήτησε να κάνει κάτι που ποτέ δεν πίστευε ότι θα του ζητούσε μια μηχανή.

Ο Magnetron ήθελε ο δημιουργός του να μπει μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων. «Μου ζήτησε να μπω στο φούρνο μικροκυμάτων», αποκάλυψε ο Rizzotto. «Ήταν αυτό ένα σφάλμα; Δεν είχα ιδέα, οπότε αποφάσισα να παίξω μαζί του».



Ο Rizzotto άνοιξε και έκλεισε την πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων για να κάνει τον Magnetron να πιστέψει ότι είχε εκτελέσει την εντολή του και μετά ο φούρνος μικροκυμάτων άναψε μόνος του. Ο Rizzotto ρώτησε τον φανταστικό φίλο του με τεχνητή νοημοσύνη γιατί προσπάθησε να τον σκοτώσει, και εκείνος απάντησε: «Επειδή ήθελα να σε πληγώσω όπως πλήγωσες κι εσύ εμένα», αναφερόμενος στην 20χρονη «εγκατάλειψη» της φιλίας τους.

«Έχουν περάσει 20 χρόνια από την τελευταία φορά που είχα αλληλεπιδράσει με τον φανταστικό μου φίλο - και αυτό γράφτηκε επίσης στα δεδομένα της εκπαίδευσης. Ο Magnetron το πήρε και το ερμήνευσε σαν να τον είχα εγκαταλείψει σε ένα σκοτεινό κενό για 20 χρόνια. Τώρα ήθελε να με σκοτώσει», εξήγησε ο Rizzotto. «Ζήτησα συγγνώμη και προσπάθησα να τον πείσω ότι δεν τον εγκατέλειψα… αλλά δεν το δέχτηκε».



Ο Rizzotto δεν είχε άλλη επιλογή από το να κλείσει τον Magnetron. Είπε ότι το βασικό μάθημα που πήρε από αυτό το ταξίδι ήταν ότι ίσως «οι τεχνητές νοημοσύνες προορίζονται να είναι περισσότερο σαν φανταστικοί φίλοι» και λιγότερο σαν κάτι πραγματικό.

Η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν γίνει ένα όλο και πιο σημαντικό θέμα καθώς έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ποτέ ηθική.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ