Τέλος η προσβλητική αναφορά για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην κυβερνητική σελίδα αιμοδοσίας

Η δημόσια ανάρτηση πολίτη που οδήγησε στην αλλαγή και όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image


Στις 10 Ιανουαρίου 2022, μια άκρως αναχρονιστική πρόνοια αφαιρέθηκε από το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας της Ελλάδας, το οποίο έπρεπε να συμπληρώσει κάποιος εάν ήθελε να γίνει αιμοδότης. Στο έντυπο αναγραφόταν χαρακτηριστικά ότι «Όποιος έχει συνάψει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977, δεν μπορεί να δώσει αίμα». Εν ολίγοις, εάν κάποιος είχε ερωτική επαφή με άτομο του ιδίου φύλου τα τελευταία 45 χρόνια δεν είχε τη δυνατότητα να γίνει αιμοδότης στην Ελλάδα.

Το κυπριακό παράδοξο

Τότε και με αφορμή την άρση της εν λόγω αναχρονιστικής παραμέτρου στην Ελλάδα, αναρωτηθήκαμε τι συμβαίνει στην Κύπρο και για να μας λυθεί η απορία ήρθαμε σε επικοινωνία με Λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, ανακαλύπτοντας κάτι παράδοξο.

Συγκεκριμένα, στο έντυπο που πρέπει να συμπληρώσει κάποιος υποψήφιος αιμοδότης στην Κύπρο δεν εντοπίζεται πουθενά κάποιου είδους διαχωρισμός που να αφορά στις σεξουαλικές προτιμήσεις του ατόμου. Ως εκ τούτου, εκ πρώτης όψεως, δεν υπήρχε ένας τέτοιος αποκλεισμός.

Ωστόσο, μιλώντας με τον Λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, είχαμε ενημερωθεί πως και στην Κύπρο ισχύει ανάλογη απαγόρευση, χωρίς όμως να υφίσταται η προσβλητική αναφορά στο ερωτηματολόγιο που καλείται να συμπληρώσει ο αιμοδότης. Όπως μας εξήγησε, ο λόγος που υφίσταται αυτή η απαγόρευση είναι επειδή τα εν λόγω άτομα, δηλ. άνδρες που έχουν ερωτικές επαφές με άλλους άνδρες, θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου...


Πρόσφατα, μια ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από τον Χρίστο Λ. Κρασίδη έγινε viral, επαναφέροντας το θέμα στο προσκήνιο. Συγκεκριμένα, η ανάρτηση που έγινε στις 17 Απριλίου 2022, παρουσίαζε ένα στιγμιότυπο από την επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, που απεδείκνυε ότι οι ομοφυλόφιλοι άντρες -θεωρητικά τουλάχιστον- αποκλείονταν από τη δυνατότητα να γίνουν αιμοδότες.



Πατώντας από το μενού της σελίδας την «Επιλογή Αιμοδότη» και ακολούθως το γράμμα «Ο», μεταξύ των αποτελεσμάτων βρισκόταν και η εξής διευκρίνηση με αναφορά στους ομοφυλόφιλους άντρες, οι οποίοι «αποκλείονται οριστικά εκτός αν έχουν παρέλθει πέραν των 12 μηνών από την τελευταία σεξουαλική επαφή με άντρα».

omofiliofilia-aimodosia-istoselida_city.jpg



Στις 19 Απριλίου, το Υπουργείο Υγείας έκανε μια προσπάθεια να «διορθώσει» τα κριτήρια αποκλεισμού από την αιμοδοσία. Ωστόσο, η διάκριση παρέμεινε, αφού η επιλογή «ομοφυλοφιλία» δεν είχε αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα. Αυτό που θεώρησε πιο σωστό το Υπουργείο ήταν να διατηρήσει τον διαχωρισμό αλλά να αλλάξει το λεκτικό και το χρονικό διάστημα που ένας ομοφυλόφιλος άντρας έπρεπε να μην έχει σεξουαλική επαφή για να μπορεί να δώσει αίμα. Το λεκτικό τροποποιήθηκε ως εξής: «Άντρες με ελεγχόμενη σεξουαλική ζωή πάνω από 6 μήνες: Δεκτοί».

omofiliofilia-aimodosia-istoselida-5_city.jpg



Την ίδια μέρα, μόλις το θέμα έλαβε δημοσιότητα, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, «ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες», «ζήτησε επικαιροποίηση της οδηγίας και διόρθωση του συγκεκριμένου λεκτικού από το Κέντρο Αίματος, που αφορούσε στους ομοφυλόφιλους άνδρες», σύμφωνα με την ενημέρωση στο Twitter από τον Σύμβουλο Επικοινωνίας του Υπουργού, Κωνσταντίνο Αθανασίου. Ο κ. Αθανασίου εξήγησε, επίσης, ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι διαφορετική, σε σχέση με το τι αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Σήμερα, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Αίματος Κύπρου δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ομοφυλοφιλία ή/και τον όποιο σεξουαλικό προσανατολισμό, γεγονός που συνεπάγεται ότι πλέον ο σεξουαλικός προσανατολισμός του ατόμου -όποιος κι αν είναι αυτός- δεν αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού για αιμοδοσία στην Κύπρο!

omofiliofilia-aimodosia-istoselida-4_city.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ