«Τα ταξίδια της Νεφέλης στον κυπριακό ουρανό τελείωσαν μάλλον ακαριαία»

Η ιστορία της Νεφέλης, του θηλυκού γύπα που βρέθηκε νεκρός από ηλεκτροπληξία, πριν από μερικές μέρες.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από FB / G. Shorrock (RSPB)
Το άρθρο περιλαμβάνει εικόνες που μπορεί να ενοχλήσουν.


Νεκρή βρέθηκε η Νεφέλη, ο θηλυκός Γύπας που διασώθηκε το 2019 από την παραλία της Ζαπάλο στην Επισκοπή.

Την Τρίτη, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ενημερώθηκε για νεκρό πουλί σε περιοχή κοντά σε κεραία του ΡΙΚ. Διαπιστώθηκε πως ήταν η Νεφέλη και ότι το πουλί ήταν νεκρό μάλλον για μερικές ημέρες, ενώ είχε και ενδείξεις ηλεκτροπληξίας στο σώμα της, που πιθανώς να προκλήθηκαν από πάσαλο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Για ακόμη μια φορά φαίνεται πως οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις δεν λαμβάνουν υπόψη την άγρια ζωή και έχουν ολέθριες συνέπειες για κάποια είδη.

nefeli-nekros-gypas-1_city.jpg
Η Νεφέλη στην περιοχή που βρέθηκε την Τρίτη από λειτουργούς της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας. Φωτογραφία: Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας



Το Bird Life Cyprus έκανε μια συγκινητική ανάρτηση και μοιράστηκε την ιστορία του νεκρού Γύπα:

Τα ταξίδια της Νεφέλης στον κυπριακό ουρανό τελείωσαν μάλλον ακαριαία.

Με θέα την πανέμορφη κοιλάδα Ξερού, ένας πυλώνας μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος πήρε τη ζωή της Νεφέλης, του Γύπα με τον κωδικό δακτυλιδιού CCN, αφήνοντας τον πληθυσμό του είδους ακόμα πιο φτωχό.

Οι ανησυχίες της ομάδας του έργου LIFE «Ζωή με τους Γύπες» στρέφονται τώρα στα 4 ζευγάρια που αυτό τον μήνα κάθονται στο αυγό τους, καθώς η απώλεια έστω και ενός γονέα θα είναι καταστροφική για τη διατήρηση του είδους στην Κύπρο.

nefeli-nekros-gypas-2_city.jpg
H Νεφέλη κατά τη διάρκεια καταγραφών της αναπαραγωγικής δραστηριότητας του Γύπα. Φωτογραφία: BirdLife Cyprus



Η Νεφέλη, διασώθηκε ως μωρό τον Οκτώβρη 2019, από την παραλία της Ζαπάλο στην Επισκοπή. Η περίθαλψή της διήρκησε μερικές εβδομάδες και ακολούθησε η απελευθέρωσή της. Χαρήκαμε που την είδαμε να επανενώνεται με τους υπόλοιπους Γύπες σχεδόν αμέσως μετά την κοινή απελευθέρωσή της με τον Ίκαρο. Μερικούς μήνες μετά, τον Δεκέμβρη 2019, η Νεφέλη αποπροσανατολίζεται και προσγειώνεται στο κέντρο της Λεμεσού, όπου μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και του BirdLife Cyprus την παρακολουθούν από κοντά για 3 ημέρες όταν και αποφασίζει να επιστρέψει στην αποικία της. Παρακολουθούμε τις κινήσεις της από την πρώτη μέρα της απελευθέρωσής της στις 15 Νοεμβρίου 2019 μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η Νεφέλη αφαιρεί τον πομπό της.

nefeli-nekros-gypas-3_city.jpg
Όταν η Νεφέλη επισκέφθηκε το κέντρο της Λεμεσού. Φωτογραφία: BirdLife Cyprus



Χθες, λειτουργοί του ΡΙΚ ενημέρωσαν την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας για νεκρό πουλί σε περιοχή κοντά σε κεραία του σταθμού. Από επιτόπια επίσκεψη της Υπηρεσίας σε ύψωμα μεταξύ Κελοκεδάρων και Σαλαμιούς, και εντός Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τη Νεφέλη, νεκρή μάλλον για μερικές ημέρες κάτω από πάσσαλο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος με ενδείξεις ηλεκτροπληξίας στο σώμα της. Η σημερινή νεκροψία που διενεργήθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες επιβεβαίωσε την ηλεκτροπληξία ως την αιτία θανάτου. H Νεφέλη θα γινόταν 3 χρονών τον Σεπτέμβρη και σε 2 χρόνια θα έφτανε έφτανε σε αναπαραγωγική ηλικία, συμβάλλοντας με τους δικούς της απογόνους στην αύξηση του πληθυσμού του Γύπα.




nefeli-nekros-gypas-4_city.jpg
Η Νεφέλη σε μία από τις πολλές της επισκέψεις σε ταΐστρα γυπών. Φωτογραφία: FB / Bird Life Cyprus



Η απώλεια της Νεφέλης αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη την άγρια ζωή έχουν ολέθριες συνέπειες για κάποια είδη. Υπάρχουν όμως λύσεις, όπως η σήμανση εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος για αποφυγή προσκρούσεων και η τοποθέτηση μόνωσης σε πυλώνες για αποφυγή ηλεκτροπληξίας, που αν εφαρμοστούν επιτρέπουν τη συνύπαρξη και διατήρηση της φυσικής μας κληρονομιάς με τον άνθρωπο. Τέτοιες λύσεις συζητά η ομάδα του έργου «Ζωή με τους Γύπες» με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου με στόχο την προστασία και διατήρηση του απειλούμενου Γύπα και είναι επιτακτική ανάγκη αυτές οι συζητήσεις να γίνουν πράξεις, πριν να χρειαστεί να μαζέψουμε και άλλα νεκρά πουλιά από την ύπαιθρο.


nefeli-nekros-gypas-6_city.jpg
Στο σημείο που βρέθηκε. Φωτογραφία: Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ