Τι θέλουν οι γάτες από τη ζωή μας και μάς ξυπνάνε αξημέρωτα;

Οι λόγοι που τα αγαπημένα -κατά τα άλλα- γατόνια ξυπνάνε τους ιδιοκτήτες τους πριν από το ξυπνητήρι και τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξει η συμπεριφορά τους.

Article featured image
Article featured image


Δουλεύεις στις 8, έχεις βάλει ξυπνητήρι στις 6.30 αλλά η γατούλα σου αρχίζει τα επιτακτικά «νιάου» πάνω απ' το κεφάλι σου από τις 5. Αν αυτό συμβαίνει συχνά κάτι πρέπει να κάνεις, αφού πρώτα καταλάβεις γιατί το λατρεμένο σου τετράποδο συμπεριφέρεται κατ' αυτόν τον τρόπο.

Αν και οι γάτες έχουν έντονη δραστηριότητα κυρίως νωρίς το πρωί και το σούρουπο, όταν είναι οικόσιτες προσαρμόζονται κατά κάποιο τρόπο στις ανθρώπινες συνήθειες. Αυτό σημαίνει ότι εάν κοιμάσαι το βράδυ, η γάτα σου θα πρέπει επίσης να ξεκουράζεται.

Γιατί λοιπόν κάποιες γάτες αρχίζουν να νιαουρίζουν πριν ακόμα ξημερώσει; Και τι θέλουν απ' τη ζωή μας; Παρακάτω παρατίθενται τρεις λόγοι για τους οποίους η γάτα σου μπορεί να ξυπνά αχάραγα.


Πεινάει


Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο λόγο. Κι όταν έρχεται στο μαξιλάρι στις 5 ή 5.30 το πρωί ο νυσταγμένος κηδεμόνας της θα σηκωθεί να την ταΐσει. Αυτό όμως ανταμείβει τη συμπεριφορά της και πιθανότατα -αν όχι σίγουρα- θα το ξανακάνει.

Για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα βεβαιώσουν ότι τρώει αρκετά όλη την ημέρα. Μπορείς επίσης να την ταΐσεις με ένα γεύμα ή ένα χορταστικό σνακ ακριβώς πριν πέσεις για ύπνο.

Εάν συνήθως ταΐζεις τη γάτα του το πρωί, πρέπει να βεβαιωθείς ότι το ζωάκι δεν συνδέει την ώρα ξυπνήματος με την ώρα του πρωινού. Άσε ένα κενό περίπου μισής ώρας από τη στιγμή που σηκώνεσαι από το κρεβάτι μέχρι την ώρα που της γεμίζεις το μπολάκι με φαγητό ή της ανοίγεις κονσέρβα. Έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος να σε αναγκάζει κάθε πρωί να σηκώνεσαι νωρίτερα από το κρεβάτι.

file-20220411-24-pgsdr2.jpg


Δεν έχει ρουτίνα


Οι γάτες αγαπούν την προβλεψιμότητα. Η τήρηση ρουτίνας έχει συσχετιστεί ακόμη και με μειωμένα επίπεδα στρες. Για να διατηρήσεις αυτήν τη ρουτίνα, οι ώρες γευμάτων και παιχνιδιού θα πρέπει να είναι πάνω - κάτω οι ίδιες σε καθημερινή βάση.

Πέτα τα σκουπίδια κάθε βράδυ γιατί η μυρωδιά τους ακόμα κι αν εσύ δεν την καταλαβαίνεις ίσως είναι ο λόγος που ξυπνά τη γάτα σου.

Εάν κάτι αλλάξει στο περιβάλλον της – αν πας διακοπές, μετακινήσεις έπιπλα ή έρθει επισκέπτης στο σπίτι – η γάτα μπορεί να επιστρέψει στο πρωινό και ενοχλητικό για εσένα ξύπνημα.

Γενικά, προσπάθησε να διατηρήσεις τη ρουτίνα όσο πιο πιστά μπορείς και η γάτα αργά ή γρήγορα θα προσαρμοστεί.


Δεν «καταναλώνει» την ενέργειά της όλη την ημέρα


Είναι γνωστό ότι οι γάτες λατρεύουν να κοιμούνται, αλλά τους αρέσει επίσης να παίζουν και να κινούν το σώμα τους όπως και εμείς.

Είναι σημαντικό να δίνεις στη γάτα σου πρόσβαση σε μια ποικιλία από παιχνίδια, ειδικά αν δεν είσαι συχνά στο σπίτι, ώστε να μην βαριέται και να κινείται όσο το δυνατό περισσότερο.

Ονυχοδρόμια, μπάλες, μπαλάκια, μαλακά και μηχανοκίνητα παιχνίδια τους δίνουν την ευκαιρία να παίξουν και να ασκηθούν.

Όταν είσαι στο σπίτι, ασχολήσου μαζί της με ένα διαδραστικό παιχνίδι ή παίξτε κυνηγητό.

Μην ξεχνάς όμως πως οι γάτες βαριούνται εύκολα άρα πρέπει να διατηρήσεις ποικιλία και στα παιχνίδια και στον χρόνο που θα ασχοληθείς με κάθε ένα από αυτά.

Καλό είναι να αποφεύγεις το παιχνίδι μια ώρα πριν πέσεις για ύπνο. Ιδανικά, το παιχνίδι πριν βγεις ή μόλις επιστρέψεις στο σπίτι θα βοηθήσει να παραμείνει το γατάκι ήσυχο όλη τη νύχτα.

file-20220408-28660-e455c6.jpgΑν εφαρμόσεις όλα τα παραπάνω και η γάτα συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά με τα συνεχή «νιάου» στο κρεβάτι, δώσε της λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα κανονικότητα. Μάλιστα ίσως τα πράγματα χειροτερέψουν για λίγο. Το «κλειδί» είναι να την «αγνοείς». Μην αντιδράς όταν παλεύει να σε σηκώσει από το κρεβάτι. Κάνε σαν να μην υπάρχει.

Αν παρ' όλα αυτά συνεχίζει, μάλλον ήρθε η ώρα να επισκεφτείς κτηνίατρο γιατί ίσως υπάρχει λόγος υγείας που προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ