«Το πουλάκι είναι ελεύθερο» και το Τwitter σχολίασε (πολύ) ελεύθερα

Η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ δεν έμεινε καθόλου ασχολίαστη από τους Twitterάδες.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Twitter


Χθες το βράδυ, λίγο μετά τις 22:00, ανακοινώθηκε πως ο Έλον Μασκ αγόρασε το Twitter έναντι του ποσού των 44 δις δολαρίων. Ο Μασκ, ο οποίος είναι τακτικός χρήστης της πλατφόρμας, έκανε την προσφορά-έκπληξη να αγοράσει το Twitter νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ειδικότερα, στα τέλη Μαρτίου ο δισεκατομμυριούχος είχε δηλώσει ότι σκέφτεται να εγκαινιάσει δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μάλιστα είχε προχωρήσει και σε δημοσκόπηση μεταξύ των 80 εκατομμυρίων ακολούθων του στο Twitter, ρωτώντας τους αν η εφαρμογή «σέβεται την ελευθερία του λόγου», η οποία «είναι αναγκαία για μια λειτουργική δημοκρατία».



Ανησυχία οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Μασκ έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «υπερασπιστή του ελεύθερου λόγου» και έχει ασκήσει κριτική στις πολιτικές του Twitter για τον έλεγχο του περιεχομένου στην πλατφόρμα. Μετά την οριστικοποίηση της εξαγοράς του Twitter, δήλωσε πως το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να μετατραπεί σε ένα φόρουμ για την ελευθερία του λόγου, περιγράφοντάς την ως «το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας».

Το Twitter δεν είναι απλώς μια άλλη εταιρεία, σημειώνουν οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ιδιοκτήτης του Twitter, η εταιρεία έχει ευθύνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα. Οι μεγάλες και μικρές αλλαγές στις πολιτικές, τα χαρακτηριστικά και τους αλγόριθμους, μπορεί να έχουν δυσανάλογες και μερικές φορές καταστροφικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της βίας εκτός διαδικτύου», δήλωσε στο Reuters, η Ντέμπορα Μπράουν, ερευνήτρια ψηφιακών δικαιωμάτων και συνήγορος της Human Rights Watch.

«Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι απόλυτο δικαίωμα, γι' αυτό το Twitter πρέπει να επενδύσει σε προσπάθειες για να κρατήσει τους πιο ευάλωτους χρήστες του ασφαλείς στην πλατφόρμα», πρόσθεσε.

Το Twitter δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι οργανώσεις.

«Ενώ ο Έλον Μασκ είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για τα Πολιτικά Δικαιώματα (ACLU) και ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές μας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υπάρχει τόση δύναμη στα χέρια οποιουδήποτε ατόμου», δήλωσε ο Άντονι Ρομέρο, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία, από τη μεριά της, δήλωσε ότι ανησυχεί για οποιαδήποτε πιθανή απόφαση που μπορεί να λάβει το Twitter μετά την εξαγορά του Μασκ για να διαβρώσει την επιβολή των πολιτικών και των μηχανισμών που έχουν σχεδιαστεί για τον μετριασμό της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένα Twitter που εσκεμμένα κλείνει τα μάτια στη βίαιη και υβριστική ομιλία εναντίον των χρηστών, ιδιαίτερα εκείνων που επηρεάζονται περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των μη δυαδικών προσώπων και άλλων», δήλωσε ο Μάικλ Κλέινμαν, διευθυντής τεχνολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ.


Χαμός (και) στο Twitter

Μετά την αγορά της πλατφόρμας, το #ElonMuskBuyTwitter ήταν νούμερο 1 στις τάσεις για αρκετές ώρες, με κάποιους χρήστες να εκφράζουν την ανακούφιση που ένιωσαν με αυτήν την κίνηση του Μασκ, και άλλους να «απειλούν» πως θα διαγράψουν τους λογαριασμούς τους.

Δεν ήταν λίγοι όμως και οι χρήστες που δεν έχασαν ευκαιρία και έσπευσαν να σχολιάσουν χιουμοριστικά το γεγονός, με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αυτό που παρομοιάζει τον πλουσιότερο άντρα του κόσμου με την Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου από το σίριαλ «Παρά Πέντε», η οποία δεν λογάριαζε αριθμούς και πλήρωνε σε πράσινα και μοβ χαρτάκια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ