Δεν θέλετε να ξέρετε τι κρύβεται κάτω από τα μεγάλα νύχια σας

Τα μακρυά νύχια είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της εποχής αλλά μπορεί να επιφέρει κινδύνους στην υγεία.

Article featured image
Article featured image


Τα μακριά νύχια είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της εποχής, όπως φαίνεται κιόλας από τα χέρια διάσημων προσώπων όπως η Cardi B και η Billie Eilish, ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αυτή η νέα μόδα μπορεί να επιφέρει κινδύνους στην υγεία, δεδομένου του τι μπορεί να κρύβεται από κάτω.

billie-eilish-nixia_city.jpg
Η Billie Eilish. Φωτογραφία: Isopix



Ο καθηγητής βιολογίας του American University, Τζέφρι Κάπλαν, προειδοποιεί πως στην περιοχή κάτω από τα νύχια ζουν τα περισσότερα βακτήρια.

«Όσο πιο μακρύ είναι το νύχι, τόσο μεγαλύτερη η επιφάνεια για να προσκολληθούν μικροοργανισμοί», εξηγεί. «Μελέτες έχουν εντοπίσει 32 διαφορετικά βακτήρια και 28 διαφορετικούς μύκητες κάτω από τα νύχια».

Προσθέτει επίσης πως δεν παίζει ρόλο το είδος του νυχιού, αν είναι δηλαδή τεχνητά, φυσικά, με gel, ακρυλικά ή αν απλά έχουν βερνίκι- όλα παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα μεταφοράς μικροοργανισμών, αφού η απολύμανση με πλύσιμο χεριών ή με σκραμπ είναι δύσκολη.

Μια μελέτη μάλιστα, βρήκε κάτω από τα μισά δείγματα νυχιών που συλλέχθηκαν, MRSA [ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA)]. Πρόκειται για ένα βακτήριο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς, σύμφωνα με τον Κάπλαν.

cardi-b-nixia-terastia-mikrovia_city.png
Η Cardi B φημίζεται για τα μακρυά της νύχια που συνήθως συνοδεύονται από περίτεχνα σχέδια. Φωτογραφία: Jora Frantzis



Επίσης, μερικά από τα βακτήρια κάτω από τα νύχια μπορούν να βρεθούν στο δέρμα, όπως για παράδειγμα ο σταφυλόκοκκος, που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

«Μπορεί να μεταδώσετε βακτήρια από τα νύχια σας στον υπόλοιπο οργανισμό σας με το ξύσιμο, το δάγκωμα, το σκάλισμα της μύτης και το πιπίλισμα του δακτύλου», εξηγεί.

Όπως σημειώνει, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί από τα βακτήρια και τους μύκητες είναι μια μόλυνση των νυχιών, η οποία δεν θα ήταν απειλητική για τη ζωή, αλλά θα μπορούσε να τους προκαλέσει παραμόρφωση.

Ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, υποχρεούνται να έχουν κοντά νύχια, είναι λόγω του κινδύνου μετάδοσης ασθενειών, σύμφωνα με τον Κάπλαν.

Δύο νοσοκόμες σε νοσοκομείο της Οκλαχόμα Σίτι μπορεί να συνέβαλαν στον θάνατο 16 μωρών το 1997 και το 1998 εξαιτίας βακτηρίων που βρέθηκαν κάτω από τα μακριά νύχια τους, ανέφεραν οι New York Times.

Επιδημιολόγοι διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ των θανάτων των βρεφών στη μονάδα νεογνών και των βακτηρίων κάτω από τα νύχια, αλλά δεν απέδειξαν ότι ήταν η σαφής αιτία.

makria-nixia-mikrovia_city.png



«Όταν οι χειρουργοί πλένονται για μια επέμβαση και μετά ελέγχουν τα χέρια τους, υπάρχουν πάντα βακτήρια κάτω από τα νύχια, από τα οποία δεν μπορείς να απαλλαγείς», λέει ο Κάπλαν.

Η Κέιλα Νιούμαν, τεχνίτρια νυχιών στη Βόρεια Καρολίνα, επιμένει ωστόσο ότι κανένας από τους πελάτες της δεν παρουσίασε ποτέ μολύνσεις στα οκτώ χρόνια που εργάζεται.

«Γενικά οι άνθρωποι που έχουν μακριά νύχια ξέρουν πώς να τα χειρίζονται και να τα διατηρούν καθαρά», τονίζει. «Αν ξοδεύεις πάνω από 60 δολάρια για να φτιάξεις τα νύχια σου και δεν τα κρατάς καθαρά, δεν έχει νόημα».

Τα τελευταία δυο χρόνια έχει διαπιστώσει όντως μια αυξημένη ζήτηση για μακριά νύχια, ενώ την ίδια στιγμή, πλατφόρμες όπως Instagram και TikTok διαθέτουν αμέτρητα καλλιτεχνικά σχέδια για μακριά νύχια.

Το πιο συνηθισμένο παράπονο από πελάτες με μακριά νύχια είναι τα σπασμένα, ειδικά αν είναι καινούργιοι στο «σπορ». Ως λύση προτείνει τακτικά ραντεβού επειδή η ανθεκτικότητα των νυχιών αλλάζει όσο μεγαλώνουν.

«Τα νύχια είναι μια υπέροχη πολυτέλεια», είπε. «Όταν κοιτάς τα χέρια σου και τα βλέπεις όμορφα και περιποιημένα, είτε με μακριά είτε κοντά νύχια, σε κάνει να νιώθεις καταπληκτικά».


Με πληροφορίες από Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ