Τι είναι το Mastodon στο οποίο «μετακόμισαν» οι Twitterάδες;

Μετά την εξαγορά της διαδικτυακής «πλατείας του χωριού» από τον Έλον Μασκ, πολλοί χρήστες αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν.

Article featured image
Article featured image


Παρόλο που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το Twitter και το πώς (και αν) θα αλλάξει μετά την εξαγορά από τον Έλον Μασκ, φαίνεται πως αρκετοί χρήστες δηλώνουν άμεσα τον προβληματισμό τους και την πρόθεση να ψάξουν εναλλακτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.Μια δημοφιλής επιλογή των χρηστών που εγκατέλειψαν ήδη το Twitter μετά την είδηση πως ο ιδρυτής της Tesla είναι πλέον και ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, είναι το Mastodon, το οποίο σημείωσε μάλιστα, τόση επισκεψημότητα, που υπήρξε επιβράδυνση στην ταχύτητά του, όπως αναφέρει ο ιδρυτής του.

mastodon-screenshot-2_city.png
Εικόνα: MastodonΣυγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του Twitter, η εναλλακτική πλατφόρμα κατέγραψε 41.287 χρήστες από τους οποίους οι 30.000 ήταν καινούργιοι.

Όπως σημειώνει και η εταιρεία αναλύσεων Sensor Tower, η επίσημη εφαρμογή του Mastodon σε iOS και Android παρουσίασε άνοδο στα downloads τις τελευταίες ώρες και αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη στις πρώτες 30 θέσεις των σχετικών charts στα δύο ηλεκτρονικά καταστήματα. Το Mastodon άρχισε να κερδίζει έδαφος το 2017 και το 2019 όταν το Twitter είχε αλλάξει κάποιες από τις πολιτικές του. Μέχρι και σήμερα πάντως δεν έχει καταφέρει να γίνει mainstream και ψάχνει τώρα την ευκαιρία του για να καθιερωθεί ως ένα βασικό κοινωνικό δίκτυο.

279201856_1540792522982555_9038068698033774717_n.jpg
Εικόνα: Mastodon
Τι είναι το Mastodon

Το Mastodon είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βάση για να δημιουργήσουν τα δικά τους κοινωνικά δίκτυα.

Αν και η εμφάνισή του θυμίζει το Twitter, στην πραγματικότητα διαφέρει αρκετά, με την έννοια ότι το Twitter είναι ένα ενιαίο κοινωνικό δίκτυο στο οποίο εγγράφονται οι χρήστες.

mastodon-screenshot-1_city.png
Εικόνα: joinmastodon.orgΣυγκρίνοντας το Mastodon με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, διακρίνεται πως η πλατφόρμα παρουσιάζει περισσότερες ομοιότητες με το Discord, καθώς οι χρήστες της πρέπει να δημιουργούν οι ίδιοι τα δικά τους κανάλια επικοινωνίας. Όσοι θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους κανάλι στο Mastodon πρέπει επίσης να το φιλοξενήσουν οι ίδιοι σε δικό τους διακομιστή.Με πληροφορίες από Gazzetta.gr, News 247

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ