Στο Μουντιάλ του (ομοφοβικού) Κατάρ οι σημαίες των ΛΟΑΤΚΙ θα κατάσχονται «για λόγους ασφαλείας»

«Εδώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους νόμους. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε θρησκεία για τις 28 ημέρες του παγκόσμιου κυπέλλου», είπε ένας υπεύθυνος του Μουντιάλ.

Article featured image
Article featured image


Ο υποστράτηγος Αμπντουλαζίζ Αμπντουλάχ Αλ Ανσάρι, υπεύθυνος ασφαλείας του Μουντιάλ το οποίο θα γίνει στο Κατάρ τόνισε ότι οι σημαίες των ΛΟΑΤΚΙ ενδέχεται να κατάσχονται.

Όπως ανάφερε ο ίδιος, τα σημαιάκια με τα χρώματα του Pride θα κατάσχονται για λόγους ασφαλείας ώστε να αποτραπούν επιθέσεις σε βάρος των κατόχων τους.

«Αν ένας φίλαθλος σηκώσει τη σημαία με το ουράνιο τόξο και του την πάρω, δεν θα είναι επειδή το θέλω ή για να τον προσβάλλω, αλλά για να τον προστατεύσω. Διότι αν δεν το κάνω, κάποιος άλλος γύρω του ίσως του επιτεθεί. Δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη συμπεριφορά κάθε ανθρώπου. Αν θέλετε να επιδεικνύετε τις απόψεις σας για την κοινότητα LGBT+, μπορείτε να το κάνετε σε μια κοινωνία όπου είναι αποδεκτό», είπε μεταξύ άλλων.



Ο Ανσάρι προέτρεψε τους φιλάθλους απλώς να δουν τα παιχνίδια και όχι να εκφράσουν πολιτική θέση.

«Δείτε τα ματς. Είναι καλό. Όμως, μην έρθετε να προσβάλετε όλη την κοινωνία εξαιτίας αυτού» είπε, και παρότι χαρακτήρισε «προσβολή» τη σημαία του Pride, διαβεβαίωσε πως οι LGBT+ φίλαθλοι είναι καλοδεχούμενοι στο Μουντιάλ.

«Εδώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους νόμους. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε θρησκεία για τις 28 ημέρες του παγκόσμιου κυπέλλου» πρόσθεσε.


Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ποινικοποιούνται άμεσα σύμφωνα με τους νόμους του κράτους του Κατάρ. Σημειώνεται δε, πως στο Κατάρ η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με πρόστιμο και φυλάκιση άνω των επτά χρόνων.
διεθνής.

Μια ομάδα 16 οργανισμών που επικεντρώνονται στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έχει εκδώσει οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις προς τους διοργανωτές του τουρνουά τη FIFA και την τοπική οργανωτική επιτροπή.

«Εάν η αναγνώριση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα LGBTQ+ στο Κατάρ και οι διαβεβαιώσεις ασφάλειας δεν μπορούν να προσφερθούν, θα αναγκαστούμε να αναρωτηθούμε εάν ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα άτομα LGBTQ+ που θέλουν να παρακολουθήσουν ή να εργαστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι πολύ υψηλός. Προγραμματίζονται περαιτέρω συναντήσεις τόσο με τη FIFA όσο και με την Ανώτατη Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες, όπου ελπίζεται ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος», γράφει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Οι ομάδες που συνυπέγραψαν την επιστολή περιλάμβαναν τους: Athlete Ally, Discover Football, την European Gay and Lesbian Sports Association, το δίκτυο Fare, την Federation of Gay Games, Football v Homophobia, Hidayah, το International Supporters Council, ILGA World, ILGA Asia, Leap Sports, Pride House International, Mantiqitna, Mosaic, Queer Khaleeji και You Can Play.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ