Αλήθεια, πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε και να πλένουμε τα σεντόνια μας;

Μια ειδικός εξηγεί επίσης, γιατί είναι σημαντικό να αλλάζουμε τα κλινοσκεπάσματά μας.

Article featured image
Article featured image


Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν χρήζει δημόσιας συζήτησης, ωστόσο απασχολεί όλους μας. Πόσο συχνά, λοιπόν, πρέπει να αλλάζουμε και να πλένουμε τα σεντόνια μας;

Έρευνα κατέδειξε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή απάντηση, ενώ μια νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 2.250 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντόπισε και μια άλλη «διαφωνία».

Σχεδόν οι μισοί άγαμοι άνδρες δήλωσαν ότι δεν πλένουν τα σεντόνια τους για έως και τέσσερις μήνες κάθε φορά, με το 12% να παραδέχεται ότι τα πλένουν όταν το θυμούνται - κάτι που θεωρητικά σημαίνει ότι το διάστημα θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

«Αυτό δεν είναι ένα καλό σενάριο», λέει η Δρ Lindsay Browning, εγκεκριμένη ψυχολόγος, νευροεπιστήμονας και ειδική σε θέματα ύπνου.

Όσον αφορά στις ανύπαντρες γυναίκες, αυτές αλλάζουν τα σεντόνια τους πιο συχνά με το 62% να δηλώνουν ότι καθαρίζουν τα κλινοσκεπάσματά τους κάθε δύο εβδομάδες. Τα παντρεμένα ζευγάρια ισχυρίζονται ότι αλλάζουν τα δικά τους κάθε τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία μιας εταιρείας κλινοσκεπασμάτων.

_124349139_gettyimages-494324281.jpg



Γιατί πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας

Η Δρ
Browning λέει ότι θα πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας μία φορά την εβδομάδα ή το πολύ κάθε δύο εβδομάδες.

Η υγιεινή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και ένας από τους λόγους είναι και ο ιδρώτας. «Ο ιδρώτας μπαίνει στα σεντόνια και τα κάνει όχι μόνο να μυρίζουν άσχημα, αλλά και να 'βουλώνουν'», σύμφωνα με τη Δρα Browning.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τον ιδρώτα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, αλλά και τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας, από τα οποία απαλλασσόμαστε κατά τη διάρκεια του ύπνου. «Αν δεν πλένετε αρκετά συχνά τα σεντόνια σας, τα νεκρά κύτταρα του δέρματός σας θα συσσωρευτούν στα σεντόνια», λέει.

Ακούγεται φρικτό; Γίνεται χειρότερο. Αυτή η συσσώρευση σημαίνει ότι μικρά «πλάσματα», γνωστά ως ακάρεα, μπορούν να τρέφονται από αυτά τα κύτταρα, προκαλώντας δυσφορία και δερματικά εξανθήματα.

«Δεν θα κοιμάστε μόνο με τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αλλά και με τα ακάρεα», προειδοποιεί η Δρ Browning.

pexels-photo-935777.jpg



Έχει σημασία η εποχή του χρόνου;

Περίπου. «Μπορούμε να είμαστε λίγο πιο επιεικείς τους χειμερινούς μήνες», λέει η Δρ Browning, αλλά και πάλι, η μία φορά την εβδομάδα «θα ήταν ιδανική».

«Εάν καθυστερήσετε το πλύσιμο των σεντονιών περισσότερο από δύο εβδομάδες, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, εισέρχεστε σε μια όχι και τόσο ασφαλή ‘περιοχή’», λέει. Και αυτό διότι, παρόλο που ιδρώνουμε λιγότερο τον χειμώνα, το δέρμα μας εξακολουθεί να αποβάλλει νεκρά κύτταρα.

Στην έρευνα, πάντως, το 18% των συμμετεχόντων είπαν ότι το νυχτερινό ντους, ώστε τα σεντόνια να μην λερώνονται, ήταν ένας λόγος για να μην τα αλλάζουν τόσο συχνά.

Όσον αφορά στο καλοκαίρι, η Δρ Browning λέει ότι η εν λόγω εποχή φέρνει το πρόσθετο ζήτημα του αλλεργικού πυρετού και της γύρης. «Είναι πολύ σημαντικό να πλένετε τακτικά τα σεντόνια σας γιατί θα μεταφέρετε αυτά τα αλλεργιογόνα στο κρεβάτι, κάτι που θα σας προκαλέσει περαιτέρω συμφόρηση».

Η κρεβατοκάμαρα είναι το «ιερό» μας

Το να ξεχνάς (67%), να μην ενοχλείσαι (35%) και να μην έχεις άλλα καθαρά κλινοσκεπάσματα (22%) είναι μερικοί από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι λένε ότι δεν αλλάζουν πιο συχνά τα κλινοσκεπάσματά τους, με το 38% να λένε ότι δεν θεωρούσε ότι τα κλινοσκεπάσματα χρειάζονται πλύσιμο «πιο συχνά», σύμφωνα με την έρευνα της Pizuna Linens.

Η Δρ Browning λέει ότι η κρεβατοκάμαρά μας πρέπει να είναι ένα «ιερό» για ύπνο και «ένα υπέροχο, ευχάριστο μέρος όπου νιώθουμε ευτυχισμένοι».

Έχει πελάτες που έχουν αϋπνία και λέει ότι «αν τα σεντόνια σου δεν είναι πλυμένα και φαίνονται βρώμικα ή μυρίζουν, ενισχύεται η αίσθηση ότι το κρεβάτι σου δεν είναι το μέρος στο οποίο θέλεις να βρίσκεσαι».

«Αν πάμε στο κρεβάτι και νιώσουμε χαλαροί, άνετοι και χαρούμενοι, και αυτή η νέα μυρωδιά του κρεβατιού μάς βοηθά να νιώθουμε ήρεμοι και χαρούμενοι».


Με πληροφορίες από ΒΒC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ