Εταιρεία «καλλιεργεί» κρέας λιονταριού και φτιάχνει σούσι από ζέβρα

Θεωρούνται vegan άραγε;

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Primeval Foods


Η εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων «Primeval Foods» σχεδιάζει να λανσάρει ένα ολόκληρο θηριοτροφείο με εξωτικά κρέατα που στην πραγματικότητα δεν προέρχονται από ζώα, συμπεριλαμβανομένων μπιφτέκι λιονταριών, στήθος τίγρης και σούσι ζέβρας.

Καθώς η αγορά εναλλακτικών προϊόντων κρέατος γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, οι εταιρείες τεχνολογίας τροφίμων βρίσκουν νέους και έξυπνους τρόπους για να κάνουν τα προϊόντα τους να ξεχωρίζουν. Η «Primeval Foods», μια startup με έδρα το Λονδίνο που ειδικεύεται στην κυτταρική γεωργία, σχεδιάζει να ξεκινήσει να πουλά εξωτικά κρέατα που καλλιεργούνται σε εργαστήριο. Δεν μιλάμε για ακριβό και δυσεύρετο βοδινό κρέας, αλλά για είδη κρέατος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φαντάζονταν ποτέ ότι ήταν βρώσιμα, όπως κρέας λιονταριού ή τίγρης.

Lion_Burger.jpg
Μπιφτέκι από κρέας λιονταριού. Φωτογραφία: Primeval FoodsΚανένα ζώο δεν πληγώνεται κατά τη διαδικασία της καλλιέργειας αυτών των εξωτικών κρεάτων σε εργαστήριο, καθώς στην πραγματικότητα αναπτύσσονται από καλλιεργημένα κύτταρα. Η ιδέα και μόνο της κατανάλωσης λιονταριού ή τίγρης είναι απλώς περίεργη, αν όχι εντελώς απαίσια για πολλούς ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι το είδος κρέατος που έχουμε συνηθίσει να τρώμε. Η Primeval Foods ωστόσο, θεωρεί ότι αυτή είναι μια ευκαιρία που αξίζει να επενδύσει κανείς...

«Ο λόγος που καταναλώνουμε παραδοσιακά είδη όπως το βοδινό και το κοτόπουλο σήμερα δεν είναι επειδή είναι τα πιο νόστιμα, τα πιο υγιεινά ή τα πιο θρεπτικά. Είναι επειδή είναι πιο εύκολο να εξημερωθούν. Δεδομένου ότι το καλλιεργημένο κρέας επιτρέπει την υπέρβαση των οικόσιτων ειδών, τώρα μπορούμε να εξερευνήσουμε τις πιο νόστιμες, πιο υγιεινές και θρεπτικές επιλογές», δήλωσε στο Food Navigator ο Γιλμάζ Μπόρα , Μάνατζερ στην «Ace Ventures» (η εταιρεία πίσω από την Primeval Foods).

Tiger_Steak.jpg
Μπριζόλα από κρέας τίγρη. Φωτογραφία: Primeval Foods«Η κατανάλωση εξωτικού κρέατος μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μια νέα εξέλιξη για το μικροβίωμα του εγκεφάλου και του εντέρου μας λόγω του μοναδικού προφίλ πρωτεϊνών και αμινοξέων, χωρίς τα μειονεκτήματα, όπως η χοληστερόλη και τα κορεσμένα λίπη», πρόσθεσε ο Μπόρα. «Οραματιζόμαστε ένα μέλλον όπου θα καταναλώνουμε καλλιεργημένο κρέας τζάγκουαρ για να έχουμε καλύτερο ύπνο και διάθεση ή καλλιεργημένο κρέας ελέφαντα για να βελτιώσουμε τις γνωστικές μας επιδόσεις. Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Η Primeval ποντάρει επίσης στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πάντα πρόθυμοι να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν με νέα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων νέων γαστρονομικών εμπειριών. Και παρόλο που μερικά από τα κρέατα στο μενού τους μπορεί να ακούγονται κάπως περίεργα στην αρχή, καθώς δεν γίνονται εις βάρος της φύσης, οι άνθρωποι μπορεί να είναι πρόθυμοι τουλάχιστον να τα δοκιμάσουν.

Πώς λοιπόν η startup τεχνολογίας τροφίμων αποκτά τα κύτταρα που χρειάζεται για να καλλιεργήσει τα δικά της εξωτικά κρέατα; Προμηθεύτηκαν μερικά από αυτά από αιχμάλωτα ζώα, όπως οι μεγάλες τίγρεις, και μερικά από εξωτικές αγορές κρέατος.

«Τους επόμενους μήνες, σχεδιάζουμε να κάνουμε μια εκδήλωση γευσιγνωσίας στο Λονδίνο με ένα από τα καλλιεργούμενα εξωτικά κρέατά μας, για να δώσουμε στον κόσμο μια γεύση για το πώς θα μοιάζει το επόμενο κεφάλαιο του φαγητού», είπε ο Γιλμάζ Μπόρα.


ΠΗΓΉ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ