Ο Πάολο Ροντέλι «έγραψε ιστορία» ως ο πρώτος ανοιχτά γκέι αρχηγός κράτους στον κόσμο

Μέχρι στιγμής, το υψηλότερο αξίωμα για ανοιχτά ομοφυλόφιλα άτομα ήταν πρωθυπουργός κράτους.

Article featured image
Article featured image


Το Σαν Μαρίνο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο με εκλεγόμενο αρχηγό κράτους που ανήκει στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Συγκεκριμένα, ο 58χρονος Πάολο Ροντέλι θα ηγηθεί το κρατιδίου για τους προσεχείς έξι μήνες, έχοντας στο πλευρό του τον Όσκαρ Μίνα.

Μέχρι στιγμής, το υψηλότερο αξίωμα για ανοιχτά ομοφυλόφιλα άτομα ήταν πρωθυπουργός κράτους. Όπως η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabic και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bette.

Ο Ροντέλι αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook : «Θα είμαι πιθανότατα ο πρώτος αρχηγός κράτους που ανήκει στην LGBT κοινότητα». Είναι βέβαια αξιοσημείωτο ότι έχουν προηγηθεί σχετικά παραδείγματα Υπουργών και Πρωθυπουργών, αλλά ο Πάολο Ροντέλι είναι το πρώτο παράδειγμα αναφορικά με την αρχηγία ενός κράτους.

Ο 58χρονος που πλέον αποτελεί έναν από τους δύο νέους αντιβασιλείς της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο είναι βουλευτής στο Μεγάλο και Γενικό Συμβούλιο, το κοινοβούλιο του Σαν Μαρίνο, ενώ διατέλεσε πρεσβευτής της χώρας στις ΗΠΑ για εννέα χρόνια έως το 2016.

Όπως γράφει ο Guardian, εκτός από όλους τους άλλους ρόλους του στην εξουσία, ο Ροντέλι στοχεύει να μεριμνήσει και για την βελτίωση των δικαιωμάτων των πολιτών του κρατιδίου.

«Ο Πάολο Ροντέλι είναι ένας άνθρωπος με τεράστια κουλτούρα και μεγάλη διπλωματική και πολιτική εμπειρία», δήλωσε η Ιταλίδα πολιτικός και γερουσιστής Μονικα Σιρινά, η οποία πρόσθεσε πως «αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών και των LGBT+ ατόμων, στον Άγιο Μαρίνο και όχι μόνο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ