Μερικοί απλοί τρόποι για να κάνουμε την μπαταρία του κινητού μας να κρατήσει περισσότερο

Λίγο πριν η μπαταρία «εκπνεύσει», μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής της με κάποιες απλές κινήσεις.

Article featured image
Article featured image


Το έχουμε πάθει όλοι: Βρισκόμαστε έξω από το σπίτι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ή εξερευνούμε μια νέα πόλη σε ένα ταξίδι και συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε πάρει μαζί μας φορτιστή τηλεφώνου.

Αυτή η συνειδητοποίηση έρχεται συχνά τη στιγμή που παρατηρούμε ότι η μπαταρία μας εξαντλείται. Και μερικές φορές, η αγορά ενός νέου φορτιστή δεν αποτελεί επιλογή. Η εξάντληση της μπαταρίας του τηλεφώνου μας δεν φέρνει σχεδόν το τέλος του κόσμου, αλλά σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις εάν χρειαστεί να πλοηγηθούμε σε ένα άγνωστο μέρος ή να διατηρήσουμε επαφή με ανθρώπους.

Ευτυχώς, υπάρχουν πάντα τρόποι να κάνουμε την μπαταρία μας να αντέξει και να «κερδίσουμε» λίγο παραπάνω χρόνο προτού βρεθούμε μπροστά σε φορτιστή. Παρακάτω, ειδικοί μοιράζονται συμβουλές:


Ας ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία χαμηλής ισχύος


«Τα περισσότερα τηλέφωνα σήμερα διαθέτουν μια λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας και τα iPhone έχουν συγκεκριμένα μια λειτουργία που ονομάζεται ”λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης”», δήλωσε η κριτικός τεχνολογίας και δημοσιογράφος Έλι Μπέιλι, γνωστή και ως Elly Awesome. «Αυτό μειώνει ή αλλάζει πολλές λειτουργίες για εξοικονόμηση μπαταρίας, όπως η φωτεινότητα της οθόνης του τηλεφώνου μας, οι αυτόματες λήψεις, η ανανέωση εφαρμογών στο παρασκήνιο και άλλα. Οπότε, αν μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε είναι παιχνιδάκι».

Ενώ τα iPhone ρωτούν αυτόματα τους χρήστες εάν θέλουν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης όταν η μπαταρία πέσει κάτω από τη φόρτιση του 20%, η ενεργοποίησή της ακόμη νωρίτερα μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Μπορούμε να βρούμε την επιλογή «λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης» στην καρτέλα Μπαταρία στις Ρυθμίσεις σε iPhone και την ανάλογη λειτουργία «λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας» στο ίδιο σημείο σε τηλέφωνα Android.


Ας απενεργοποιήσουμε τις υπηρεσίες τοποθεσίας


«Ορισμένες εφαρμογές παρακολουθούν στενά την τοποθεσία μας, ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιούμε», σημειώνει η Τζέσικα Ναζίρι, ιδρύτρια του ιστολογίου τεχνολογίας και τρόπου ζωής TechSesh. «Αυτό γίνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται Υπηρεσίες Τοποθεσίας, και παρόλο που προορίζεται να είναι διακριτική, μπορεί να καταναλώσει πολύτιμα ποσά ενέργειας από μπαταρία».

Η Ναζίρι μάς συμβουλεύει να μεταβούμε στις ρυθμίσεις μας και να απενεργοποιήσουμε την παρακολούθηση τοποθεσίας για όλες τις εφαρμογές μας ταυτόχρονα ή να τις διαβάσουμε μία προς μία και να κάνουμε επιλογές. Η απενεργοποίηση των υπηρεσιών τοποθεσίας σημαίνει ότι αυτές οι εφαρμογές θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Η Μπέιλι κάνει μια παρόμοια σύσταση: «Εάν θέλουμε πραγματικά να διατηρήσουμε αυτές τις τελευταίες μπάρες (που δείχνουν την φόρτιση) στο κινητό, θα πρότεινα να μεταβούμε στις υπηρεσίες τοποθεσίας μας και να τις απενεργοποιήσουμε - εάν απ′ αυτό δεν προκύπτει ένα θέμα ασφάλειας για εμάς».


Ας μειώσουμε τη φωτεινότητα της οθόνης


«Η οθόνη του τηλεφώνου μας είναι ένα από τα πιο απαιτητικά εξαρτήματά του, οπότε αν η φωτεινότητά της είναι στο μέγιστο, αυτό θα εξαντλήσει την μπαταρία μας σε χρόνο μηδέν», δηλώνει ο συγγραφέας τεχνολογίας και δημιουργός βίντεο Μάικλ Φίσερr, γνωστός και ως MrMobile. «Αν δεν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους στο φως της ημέρας, η μείωση της φωτεινότητας λίγο - ή πολύ - είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσουμε ενέργεια από την μπαταρία».

Η Ναζίρι σημειώνει να «βεβαιωθούμε ότι η ‘αυτόματη φωτεινότητα’ είναι ενεργοποιημένη...»


Ας μεταβούμε σε
dark mode


Η μείωση της φωτεινότητας της οθόνης δεν είναι η μόνη προσαρμογή της οθόνης που μπορούμε να κάνουμε για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μας.

«Εάν το τηλέφωνό μας διαθέτει οθόνη OLED (τα περισσότερα σύγχρονα τηλέφωνα υψηλής τεχνολογίας έχουν), η εναλλαγή του λογισμικού μας σε dark mode (σ.σ. το κείμενο με λευκή γραμματοσειρά σε σκούρο φόντο), αυτό μπορεί να εξοικονομήσει μπαταρία, καθώς τα σκοτεινά pixel σε ένα πάνελ OLED δεν χρειάζονται ενέργεια για να φωτιστούν», λέει ο Φίσερ.

Η Dark mode είναι διαθέσιμη στην ενότητα Display & Brightness στις ρυθμίσεις iPhone και στην ενότητα Display στις ρυθμίσεις Android.


Ας απενεργοποιήσουμε το
Wi-Fi


Πολλές λειτουργίες που κάνουν τα smartphone να μας δημιουργούν τόσο μεγάλη ευκολία - όπως η πρόσβαση σε Wi-Fi - χρησιμοποιούν φυσικά ισχύ μπαταρίας. Επομένως, εάν ο στόχος μας είναι να μην βρεθούμε στο 0% πριν φτάσουμε σε φορτιστή τηλεφώνου, ας απενεργοποιήσουμε αυτές τις λειτουργίες.

«Ας απενεργοποιήσουμε τις επιπλέον λειτουργίες, όπως το Bluetooth ή το Wi-Fi, εάν δεν τις χρησιμοποιούμε», συμβουλεύει η Μπέιλι.


Ας κλείσουμε τις εφαρμογές που εξαντλούν την μπαταρία


Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την μπαταρία μας, ας δώσουμε προσοχή στις εφαρμογές που έχουμε ανοιχτές στο τηλέφωνό μας.

«Αυτές οι εφαρμογές που ρουφούν τον χρόνο μας είναι επίσης η μεγαλύτερη αποστράγγιση της μπαταρίας», σημειώνει η Ναζίρι. «Μιλάω για εφαρμογές κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Instagram, το LinkedIn, το Snapchat, το YouTube και το WhatsApp. Και αν έχουμε χαμηλή μπαταρία, αυτή είναι η υπενθύμισή μας ότι το FaceTime και τα games μπορούν να τη ”σκοτώσουν” πολύ πιο γρήγορα από τότε που μπορούμε να φτάσουμε σε έναν φορτιστή».

Η παρακολούθηση βίντεο και η αναπαραγωγή παιχνιδιών επιβαρύνουν τις μπαταρίες, οπότε ας το έχουμε αυτό υπόψη εάν προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ισχύ της.

«Ας βεβαιωθούμε ότι οι εφαρμογές στο background δεν εκτελούν εργασίες υψηλής έντασης ενέργειας – π.χ. το Spotify κατεβάζει μια νέα λίστα αναπαραγωγής ή το Google Photos δημιουργεί αντίγραφο ασφαλείας», συμβουλεύει ο Φίσερ. «Ας λάβουμε υπόψη ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε όλες τις εφαρμογές μας. Αυτό μπορεί να είναι καλό, αλλά προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό, παρεμβαίνοντας στην αυτόματη διαχείριση του backround του τηλεφώνου μας. Η προτιμώμενη προσέγγιση εδώ είναι ένα ”χτύπημα ακριβείας”, όχι βομβαρδισμός...»


Ας ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία πτήσης


«Εάν χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας για λειτουργίες εκτός σύνδεσης ή αλλιώς δεν χρειαζόμαστε συνεχή συνδεσιμότητα προτού έρθει η ώρα να φτάσουμε σε έναν φορτιστή, ας επιλέξουμε την λειτουργία πτήσης», προτείνει ο Φίσερ. «Αυτό ... εξοικονομεί αρκετό ρεύμα».

«Όταν βάζω το τηλέφωνό μου σε λειτουργία πτήσης, την βγάζω μόνο όταν χρειάζεται να κάνω μια επείγουσα ή απαραίτητη ενέργεια», δηλώνει η Μαρί Φιλίπο Τζιλ, δημιουργός του Girl Knows Tech.


Ας μην παραλείπουμε τις ενημερώσεις εφαρμογών


Εκτός από τα παραπάνω βήματα που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή για να διατηρήσουμε την μπαταρία, υπάρχουν πιο γενικοί τρόποι για να προωθήσουμε τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

«Ας μην παραλείπουμε τις ενημερώσεις των εφαρμογών», συμβουλεύει η Ναζίρι. «Αν αναβάλλουμε τις ενημερώσεις, αυτό είναι σημάδι... (ότι πρέπει να) βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα και τη διαχείριση της μπαταρίας μας στην πορεία. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει πιθανώς απλώς να ενεργοποιήσουμε την αυτόματη ενημέρωση εάν μπορούμε».

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ