Τι ισχύει τελικά με τη χρήση μάσκας στα αεροδρόμια και άλλους κλειστούς χώρους;

Η διευκρίνηση του Υπουργείου Υγείας και το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Article featured image
Article featured image


Υποχρεωτική εξακολουθεί να είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και κλειστούς χώρους καθώς και στα αεροδρόμια.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και κλειστούς χώρους. Η υποχρέωση για χρήση μάσκας έχει ανασταλεί μόνο για τα παιδιά κάτω των 12 ετών από τις 15 Μαΐου».

Επιπλέον, το Υπουργείο τονίζει ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε αεροδρόμια και στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Οι ευρωπαϊκές συστάσεις για αναστολή της υποχρέωσης για χρήση μάσκας θα αξιολογηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, προσθέτει η ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες όπως ακολουθούν τις οδηγίες για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς η χρήση προστατευτικής μάσκας εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες προφυλάξεις κατά της μετάδοσης της COVID-19, όπως λέει.

Εν τω μεταξύ όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας των κυπριακών αεροδρομίων Hermes Airports «οι αναφορές για κατάργηση της μάσκας σε αεροδρόμια και πτήσεις, αφορούσαν σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Ωστόσο το κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να υιοθετήσει αυτή την σύσταση ή να διατηρήσει την πολιτική χρήσης μάσκας στα αεροδρόμιά του».

Πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο παραμένει σε ισχύ το υγειονομικό πρωτόκολλο των Υπουργείων Υγείας και Μεταφορών που προβλέπει υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροδρόμια. Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, μέχρι τότε, οι επιβάτες που ταξιδεύουν από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα καθ’ όλη την παραμονή τους στο αεροδρόμιο».

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας εν πτήση ο εκπρόσωπος της Hermes Airports σημείωσε πως «αυτή καθορίζεται από την πολιτική της κάθε αεροπορικής εταιρείας ξεχωριστά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ